Κλείδωσε το προσχέδιο του προϋπολογισμού

04 Οκτωβρίου 2014 14:41
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελη, με τους επικεφαλής της τρόικας, κατά την οποία συζητήθηκαν
σε γενικές γραμμές όλα τα θέματα που αφορούν στο υπουργείο. Σύμφωνα, μάλιστα, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα, έκλεισε και η ελληνική πλευρά θα προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα κινηθεί «πολύ κοντά στο στόχο του 3% του ΑΕΠ», χωρίς νέα μέτρα.

Από την πλευρά της, η τρόικα «δεν έχει πει ούτε ναι, ούτε όχι στις ελληνικές προβλέψεις» όπως σημείωσε το ίδιο στέλεχος, αλλά πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα «καλό ιστορικό» στις προβλέψεις της για τα δημοσιονομικά και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν εντόνως από τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σε σχέση με τις εκτιμήσεις που έχουν περιληφθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού «υπάρχουν ανοδικά και καθοδικά ρίσκα» τα οποία θα φανεί κατά πόσο θα επαληθευτούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως το τελευταίο 10ημερο του Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά στους ένστολους και την αποκατάσταση των αποδοχών τους, κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου δήλωσε πως θα υπάρχει μόνο το ποσό και όχι το πλήρες σχέδιο για το πώς θα γίνει η αποζημίωσή τους. Επίσης, θα υπάρχει και δέσμευση για την εκκίνηση της αποκατάστασης των αποδοχών τους από φέτος. Το πώς ακριβώς, όμως, θα γίνει θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες.

Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικά με την πορεία του φετινού προϋπολογισμού και συγκεκριμένα την εξέλιξη των εσόδων κατά τον Σεπτέμβριο, αρμόδιος παράγοντας δήλωσε πως κινήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα από τους στόχους και κατά 16% υψηλότερα από πέρυσι τον Σεπτέμβριο του 2013. Αν και ακόμα δεν υπάρχει εικόνα για το την πορεία του κάθε φόρου, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ικανοποιητική πορεία του ΕΝΦΙΑ, δεδομένου ότι ο Σεπτέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας καταβολής του φόρου.

Το μεσημέρι του Σαββάτου οι επικεφαλής της τρόικας συνάντησαν τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Ι. Στουρνάρα. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια σύσκεψη μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευράς την Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Ν. Δένδια, και του υπουργού Εργασίας, κ. Γ. Βρούτση, με τους επικεφαλής της τρόικας.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos