Eπιχείρηση '180' με αφετηρία τους 155

11 Οκτωβρίου 2014 17:14

Ανεξάρτητοι βουλευτές αποσυνέδεσαν τη χθεσινή ψήφο τους από τη στάση που θα κρατήσουν για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το Μαξίμου παρακολουθεί με ενδιαφέρον και τις τάσεις που διαμορφώνονται στα μικρά κόμματα.

Eπιχείρηση '180' με αφετηρία τους 155

Σημαντικές αλλαγές στα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι πριν από λίγες ημέρες σε ό,τι αφορά τη στάση των ανεξάρτητων βουλευτών έναντι της προεδρικής εκλογής προκάλεσε η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε και πήρε η κυβέρνηση.

Ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από την Κεντροδεξιά αποσυνέδεσαν πλήρως τη στάση που επέδειξαν κατά τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία από τη θέση τους για το εάν θα πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή ή όχι.

Το γεγονός αυτό από μόνο του ερμηνεύθηκε από έμπειρους κοινοβουλευτικούς παράγοντες της ΝΔ ως ένα βήμα προσέγγισης προς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία έχει τη σταθερή άποψη ότι οι πρόωρες εκλογές θα πρέπει να αποφευχθούν.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει αναθέσει σε τρία κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, τους κ. Σταμάτη, Βορίδη και Λαζαρίδη τη βολιδοσκόπηση προθέσεων βουλευτών, δεν έκρυβε χθες το βράδυ την ικανοποίησή του για τον διαχωρισμό που έγινε από όλους σχεδόν τους ανεξάρτητους.

Αλλωστε και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η διπλή πρωτοβουλία του (ψήφος εμπιστοσύνης και χρονικός προσδιορισμός της εκκίνησης των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας), είχε σπεύσει να αποσυνδέσει τα δύο γεγονότα, τονίζοντας ότι η χθεσινή ψηφοφορία δεν αποτελεί «πρόβα τζενεράλε» για την προεδρική εκλογή.

Οπως έλεγαν τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού αργά χθες τη νύχτα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και -κυρίως- οι τοποθετήσεις μελών του Κοινοβουλίου επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι αξίζει να δώσει κανείς τη μάχη για να εξασφαλίσει τις ψήφους που απαιτούνται έτσι ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές τον προσεχή Μάρτιο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αναλύσει μία προς μία τις περιπτώσεις των βουλευτών που αμφιταλαντεύονται εν όψει της προεδρικής εκλογής και συμφώνησαν ότι πολλοί εκ των βουλευτών που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς έχουν σοβαρό συνειδησιακό και πολιτικό πρόβλημα στο να στηρίξουν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί ανατροπής της κυβέρνησης.

Εκτός από τους ανεξάρτητους, με ενδιαφέρον παρακολουθεί το Μαξίμου και τις τάσεις που διαμορφώνονται στα μικρά κόμματα. Σε κάθε περίπτωση το κλίμα φαντάζει σήμερα θετικότερο από ό,τι πριν από λίγες ημέρες, αλλά ακόμη και τώρα προϋπόθεση για να δοθεί με αξιώσεις η μάχη για τη συγκέντρωση των 180 ψήφων τον Φλεβάρη θα παίξει το πολιτικό κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί ως τότε.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος πρέπει να πείσουν ότι το μείγμα πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει όντως αλλάξει και πως τα μέτρα που εφεξής θα προωθούνται προς ψήφιση στη Βουλή θα πρέπει να έχουν αποκλειστικά και μόνον αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Οι φοροελαφρύνσεις που ήδη έχουν ανακοινωθεί αποτελούν ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν αρκεί για να μεταπειστούν βουλευτές και να στηρίξουν την κυβέρνηση. Χρειάζονται, όπως και οι ίδιοι παραδέχονται στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, κάτι περισσότερο προκειμένου να δικαιολογήσουν την αλλαγή της στάσης τους.

Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, οι εξαγγελίες για μείωση των φορολογικών συντελεστών αλλά και τα θετικά στοιχεία της οικονομίας που θα εμφανίσει στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα βοηθήσουν αποφασιστικά.

Γ. Σαραντάκος

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos