Δύο προτεραιότητες στην ατζέντα Σαμαρά

12 Οκτωβρίου 2014 12:14

Κινήσεις με στόχο η κυβέρνηση να καλύψει το χαμένο έδαφος σχεδιάζει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, στον απόηχο της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς ο θετικός

αντίκτυπος της τριήμερης μάχης στη Βουλή αντισταθμίζεται από τα δημοσκοπικά ευρήματα που καταγράφουν παγίωση της διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ., αλλά και από τα σενάρια περί άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Πρωτεύοντα ρόλο στον σχεδιασμό του πρωθυπουργού, έχει, βεβαίως, η διαμόρφωση, σε συνεργασία με τους εταίρους, του πλαισίου εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο. Ομως, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κατά πληροφορίες, στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου έχει μπει και το ενδεχόμενο ενός «στοχευμένου» ανασχηματισμού, δηλαδή αλλαγών που δεν θα περιορίζονται στην αντικατάσταση του κ. Δημ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Αμυνας, λόγω της μετακόμισης στις Βρυξέλλες προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα στη νέα Κομισιόν.

Η έξοδος από το Μνημόνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύκλος των επαφών που είχε το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ, τον νέο επικεφαλής της Κομισιόν κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, αλλά και την ανταλλαγή μηνυμάτων με το ΔΝΤ υπήρξε κρίσιμος: Συγκεκριμένα, διαφαίνεται πως σταδιακά διαμορφώνεται το «παζλ» της λύσης του ελληνικού προβλήματος κατά τρόπο που μπορεί να αποτελέσει για την κυβέρνηση τη «λυδία λίθο» για αντιστροφή του κλίματος και διαμόρφωση των όρων για σχηματισμό προεδρικής πλειοψηφίας, ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί τον Μάρτιο σε εκλογές. Αυτό προβλέπει, ότι:

• Η χώρα δεν θα υπογράψει νέο Μνημόνιο, αλλά θα δεσμευθεί για την προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων με «επιστολή προθέσεων» προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι μικρότερα των υφιστάμενων στόχων, καθώς μέρος του στόχου για μείωση του χρέους θα επιτευχθεί μέσω των αδιάθετων κονδυλίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

• Η επιστολή προθέσεων θα είναι απολύτως συγκεκριμένη ως προς τους στόχους για τον πρώτο χρόνο -καθώς το 2016 ούτως ή άλλως η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές- ενώ θα υπάρχει «περιγραφή» σειράς μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2017.

• Ο έλεγχος της «ελληνικής προόδου» δεν θα γίνεται από την τρόικα, αλλά από την Κομισιόν και θα πραγματοποιείται σε εξαμηνιαία βάση, ενώ δεν θα προβλέπονται «κυρώσεις», όπως στο τρέχον πρόγραμμα, όπου οι εκταμιεύσεις των δόσεων είναι διασυνδεδεμένες με την εκπλήρωση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων από την πλευρά της Αθήνας.

• Θα υπάρξει γραμμή προληπτικής πίστωσης για την έξοδο της χώρας στις αγορές, που όμως επιδιώκεται να μην προέρχεται από το ΔΝΤ, αλλά από «υβριδικό» μηχανισμό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, όπως ανέφερε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού την Παρασκευή το βράδυ, στη Βουλή, μόλις ολοκληρωθούν τα stress tests και η αξιολόγηση της τρόικας, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Αθήνα επιθυμεί τη διακοπή του προγράμματος του Ταμείου.

Η πραγματοποίηση ανασχηματισμού στην παρούσα συγκυρία είναι, όπως αναγνωρίζουν συνομιλητές του κ. Σαμαρά, κίνηση «υψηλού ρίσκου», παρότι σε μια σειρά από τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας οι υστερήσεις και τα κενά είναι ορατά: Οσοι τάσσονται κατά του ανασχηματισμού σημειώνουν πως οι όποιες αλλαγές μπορεί να προσδώσουν νέα δυναμική στην κυβέρνηση τέσσερις μήνες πριν από την εκκίνηση των διαδικασιών για τη διαδοχή του κ. Καρ. Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά, ταυτόχρονα είναι πιθανόν να δημιουργήσουν μια ομάδα «δυσαρεστημένων» που με δηλώσεις τους θα είναι σε θέση, ανά πάσα στιγμή, να επιβαρύνουν το κλίμα. Ετσι, τα όποια κέρδη από την ψήφο εμπιστοσύνης θα χαθούν, ενώ θα καταστεί ακόμη δυσκολότερη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ομως, στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναπτύσσεται και ισχυρός αντίλογος. Οπως λέγεται, εκ των πραγμάτων, το «πείραμα» του περασμένου Ιουνίου απέτυχε, καθώς η στροφή σε στελέχη της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς» δεν οδήγησε στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων της Ν.Δ. και δεν μπόρεσε να αντιστρέψει το σε βάρος της κλίμα σε κρίσιμες περιφέρειες, όπως η Β΄ Αθηνών. Κατά τις ίδιες πηγές, ως εκ τούτου, χρειάζεται μια «μεγάλη» κίνηση από πλευράς πρωθυπουργού ώστε να σηματοδοτήσει ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης δεν είναι το τέρμα, αλλά η αφετηρία κινήσεων που θα καταδείξουν ότι ο κ. Σαμαράς διατηρεί την πρωτοβουλία στο πολιτικό σκηνικό.

Σημειώνεται ότι αναφορικά με τον ανασχηματισμό, ενώ μέχρι την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε σε συνομιλητές του λόγο μόνο για αντικατάσταση του κ. Δημ. Αβραμόπουλου, τις τελευταίες ημέρες αφήνει να εννοηθεί πως το ενδεχόμενο ευρύτερων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα είναι πιθανόν να αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων με τον πρωθυπουργό «από αύριο».

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos