Πρόωρη μετάβαση στα νησιά πριν από τις 18 Μαΐου εξετάζει ο Μητσοτάκης με πιθανές εξαιρέσεις

09 Μαϊος 2020 22:48

Την τελική και ξεκάθαρη απόφαση των επιδημιολόγων περιμένει το Μαξίμου για να πάρει την οριστική απόφαση


Κρίσιμα αναμένονται τα επόμενα 24ωρα, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου «κλειδώνει» στις αρχές της εβδομάδος, το χρονοδιάγραμμα και τους όρους υπό τους οποίους θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις και δη αυτές προς τα νησιά. Κατά τις πρωινές συσκέψεις του Σαββάτου (9/5) ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι εξ απορρήτων επιτελείς του προέβησαν κατά πληροφορίες σε μία συνολική επαναξιολόγηση των δεδομένων από τα πρώτα 24ωρα της σταδιακής άρσης της καραντίνας, ενώ επιβεβαίωσαν τη φθίνουσα πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού, καθώς πλέον είναι διαθέσιμο το επιδημιολογικό αποτύπωμα από το Πάσχα και την Πρωτομαγιά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τις σημερινές συσκέψεις τέθηκε επί τάπητος το σενάριο της απελευθέρωσης των μετακινήσεων του γενικού πληθυσμού προς τα νησιά μία εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι αρχικώς είχε υπολογισθεί, ήτοι στις 18 Μαΐου, όταν βάσει του αρχικού σχεδιασμού είναι προγραμματισμένο να επιτραπεί η κίνηση από νομό σε νομό. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μία ξεκάθαρη εισήγηση από την ομάδα επιδημιολόγων, την οποία και θα έχει στο τραπέζι του στις αρχές της εβδομάδος, ώστε να λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν με νόημα πως η δρομολογούμενη – τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα – πρόωρη μετακίνηση στα νησιά στις 18 Μαΐου, δε συνεπάγεται την ανάληψη κάποιου ρίσκου από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ξορκίζει σε κάθε περίπτωση ένα – ολέθριο από πολλές απόψεις – πισωγύρισμα στο σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισμών. Εξ ου και η εν λόγω απόφαση, εφόσον επικυρωθεί έως τα μέσα της προσεχούς εβδομάδος θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Πρώτον, η απελευθέρωση της μετακίνησης προς τη νησιωτική χώρα θα αφορά σε πρώτη φάση στα μεγάλα νησιά και όχι αυτά – τα μικρότερα κατά κανόνα – που δεν διαθέτουν ισχυρές υγειονομικές μονάδες. Δεύτερον, η ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες δεν θα αφορά σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό ή ιικό φορτίο, όπως λόγου χάρη νομούς ή και Δήμους, στους οποίους παρατηρείται ανησυχητικό ποσοστό κρουσμάτων επί του συνολικού πληθυσμού.

Στα μέσα της εβδομάδος, εξάλλου, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το ολοκληρωμένο σχέδιο για τα πρωτόκολλα ασφαλείας και υγιεινής αναφορικά με τον τουρισμό, καθώς τη Δεύτερα ο ΣΕΤΕ και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο καταθέτουν τις προτάσεις τους για το πως μπορεί με ασφάλεια να επαναλειτουργήσουν φέτος ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Προς τα τέλη της εβδομάδος αναμένεται, επίσης, η αποκρυστάλλωση και του κοινού σχεδίου για τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επεξεργάζεται εδώ και εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γύρω στις 20 Μαΐου αναμένεται και η τελική απόφαση για το πότε θα επαναλειτουργήσουν εστιατόρια και καφέ. Προς ώρας το βασικό σενάριο θέλει την εστίαση να επαναλειτουργεί την Ιη Ιουνίου, ωστόσο και εφ όσον επιβεβαιωθεί και το επόμενο δεκαήμερο η θετική εικόνα της επιδημιολογικής καμπύλης, δεν έχει εγκαταλειφθεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το σενάριο της 25ης Μαΐου.

Κυβερνητικά στελέχη προϊδεάζουν, εξάλλου, πως δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να θελήσει να «σφραγίσει» την είσοδο της χώρας στη δεύτερη φάση του σχεδίου σταδιακής άρσης των περιορισμών είτε με ακόμη ένα τηλεοπτικό μήνυμα του, είτε με μία επίσκεψη του, που θα συμβολίζει την ανταγωνιστική εικόνα, που εκπέμπει ο ελληνικός τουρισμός, μιας και από 18 Μαΐου ανοίγουν για το κοινό μεταξύ άλλων και οι αρχαιολογικοί χώροι.

ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos