O Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή τα αποθέματα diesel της χώρας, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες έξι μηνών

12 Μαϊος 2022 15:06

Ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκα δήλωσε οτι η κυβέρνηση εδώ και μήνες έχει σχεδιάσει παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί μία τέτοια έκτακτη κατάσταση ακόμα και αν διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα όσα σημείωσε στο Open, η Ελλάδα έχει λάβει τα μέτρα της, για την επάρκεια εφοδιασμού δεδομένων των αυξημένων αναγκών λόγω της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.

Μάλιστα ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι οι προβλέψεις είναι πολύ αισιόδοξες με την κίνηση να αναμένεται υψηλή, ίσως και στα επίπεδα ρεκόρ του καλοκαιριού του 2019 και γι' αυτό το λόγο η χώρα πρέπει με κάθε τρόπο θα διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια όλο αυτό το διάστημα.

«Έχουμε μπροστά μας μία τουριστική περίοδο, περιμένουμε πολλούς τουρίστες. Πρέπει με κάθε τρόπο να έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια για όλο αυτό το διάστημα».

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, τόνισε:

 «Τον επόμενο μήνα θα τοποθετηθεί νέα δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου, θα διπλασιάσουμε τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας και θα μπορούμε να υποδεχόμαστε ταυτόχρονα δύο πλοία».

Δεύτερον, «Θα ετοιμάσουμε τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ώστε να χρησιμοποιούν diesel«, ώστε αν χρειαστεί να μπορούν να αντικατασταθεί το φυσικό αέριο με diesel».

 Αναφορικά με τα αποθέματα diesel της χώρας, ο υπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες έξι μηνών,

«Έχουμε αποθέματα diesel στις δεξαμενές των δύο μεγάλων διυλιστηρίων στη χώρα, που διαρκούν καταρχήν έξι μήνες», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται ώστε να υπάρξει ποτέ καμία διακοπή.

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στην οικιακή χρήση, ο υπουργός το χαρακτήρισε «ακραία περίπτωση».

«Στην ακραία περίπτωση συζητάμε για παρεμβάσεις σε άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς κλάδους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χρειαστεί να κάνει διακοπές», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

«Έχουμε κάνει ό,τι είναι εφικτό ώστε να μην έχουμε καμία διακοπή σε κανέναν τομέα της χώρας. Βεβαίως, μιλάμε για έναν πόλεμο, κανείς δεν μπορεί να είναι στο μυαλό του Πούτιν».

«Η ΡΑΕ κάνει καλά στη δουλειά της, Τα στοιχεία που έχει δώσει είναι αυτά που χρειαζόμαστε για να προσδιορίσουμε τα υπερ-έσοδα των εταιρειών. Η ΡΑΕ έχει υπολογίσει ποια είναι τα υπερ-έσοδα, ποια είναι τα περιθώρια στη δραστηριότητα της προμήθειας, από κει θα προκύψει το τελικό ποσό που θα είναι δίκαιο για τους πολίτες.

Υπάρχει ένα πόσο που έχει προσδιοριστεί ως υπερ-έσοδο , απομένει να συνυπολογιστούν και τα σταθερά τιμολόγια (σ.σ.: να αφαιρεθούν οι εκπτώσεις των εταιρειών) ώστε να βγει το τελικό αποτέλεσμα. Έχουμε ανακοινώσει ότι αυτά τα χρήματα έχουν συνυπολογιστεί και θα στηρίξουν τις αναδρομικές επιδοτήσεις που θα παρέχουμε στους καταναλωτές», ενώ διευκρίνισε ότι οι καταναλωτές θα «δουν χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό».

dikaiologitika.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos