Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Εσείς δώσατε εντολή για παρακολούθηση Ανδρουλάκη - Ζούμε εκτροπή

26 Αυγούστου 2022 13:53

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την αγόρευση του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για τις υποκλοπές.

«Δεν έρχεστε εδώ ως τιμητής αλλά ως υπόλογος για ένα βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Ο λαός μας λέει φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Εδώ όμως δεν θα φοβηθεί κανείς. Γιατί είστε κατηγορούμενος για θεσμική εκτροπή και υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το να μιλάτε εσείς για ανηθικότητα ενώ είστε υπόλογος και κατηγορούμενος για παρακολούθηση πολιτικών σας αντιπάλων. Δεν είναι ένα πολιτικό σφάλμα, είναι αξιόποινη πράξη, όταν οι παρακολουθήσεις αφορούν παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών εκλεγμένου αντιπροσώπου του ελληνικού λαού και ακόμη περισσότερο δεν νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας όταν αφορά εκλεγμένο αρχηγό πολιτικού κόμματος».

 Αναφέρθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού λέγοντας: «Είχατε μία τοξική παρουσία μήπως συσπειρώσετε το κοινό σας αλλά σας παρακολουθεί ο ελληνικός λαός και η δημοκρατική Ευρώπη που περιμένουν εξηγήσεις και όχι αστείες προσπάθειες αντιπερισπασμών».

Συνέχιζε την επίθεση λέγοντας: «Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος θα τον κρίνει τον λόγο αυτό; Ο ίδιος μαζί με τους στενούς του συνεργάτες του; Είστε νομικά πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις. Έχετε υποχρέωση να εξηγήσετε ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που σας οδήγησε να παρακολουθήσετε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Δώστε μία απάντηση. Ποιος ήταν ο λόγος, ήταν πράκτορας, είναι κατάσκοπος, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;». Στο σημείο εκείνο είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω τον λόγο για να απαντήσετε». Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό για «Θράσος και δειλία γιατί δεν αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη. Δεν φταίω εγώ φταίει ο ανηψιός μου, ούτε παιδιά δημοτικού δεν το κάνουν αυτό».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Η ευθύνη σας ανήκει αποκλειστικά και ολοκληρωτικά. Όχι μόνο αντικειμενικά γιατί είστε ΠΘ, αλλά και γιατί το πρώτο που κάνατε ως ΠΘ ήταν να περάσετε την ΕΥΠ στην ευθύνη σας και μετά να φέρετε νόμο διορισμού του εκλεκτού σας που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για αυτή την θέση.

Σας είχα προειδοποιήσει τότε γι αυτό που κάνατε. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας.

Η ευθύνη αυτή είναι αμετάθετη. Δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη να λέτε ότι φταίει ο ανιψιός σας.

Απαντήστε μας γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη. Ποια η εθνική επιδίωξη της επισύνδεσης;

Μας είπατε ότι δεν το γνωρίζατε. Να δεχθούμε την ανευθυνότητα και ανεπάρκεια που επικαλείστε. Να σας αναγνωρίσουμε μειωμένη δυνατότητα αντίληψης. Αυτό παραδέχεστε : ότι είστε τόσο ανεπαρκής ώστε ο πιο στενός σας συγγενής λειτουργούσε εν αγνοία σας. Να το δεχθούμε. Όταν το μάθατε δεν ρωτήσατε τον εκλεκτό σας διοικητή της ΕΥΠ και τον ανιψιό σας που δεν μπορούσε δήθεν να αντέξει την τοξικότητα; Δεν σας είπαν τι έγινε; Δεν το φαντάζομαι; Και αν σας είπαν δεν σας ενημέρωσαν τον λόγο εθνικής ασφάλειας; Σήμερα δεν γνωρίζετε το λόγο εθνικής ασφάλειας για τον οποίο παρακολουθούταν ο κ. Ανδρουλάκης; Δεν κατανοείτε ότι όσο επικαλείστε τα ανόητα επιχειρήματα αφήνετε να σέρνετε κάποιου είδους υποψία για εθνική μειοδοσία από τον κ. Ανδρουλάκη;

Μέσα στον πανικό σας όμως τις πρώτες ώρες της αποκάλυψης εκθέσατε τα φιλικά σας ΜΜΕ και μια σοβαρή εφημερίδα του χώρου σας εμπλέκοντας 3ες χώρες. Επίσημες διαρροές του Μ.Μ. Τη μια μιλήσατε για Κίνα, μετά Αρμενία και στο τέλος Ουκρανία. Η πρώτη δεν αξίωσε καν να απαντήσει. Οι άλλες δύο διέψευσαν. Κάνατε ρεζίλι διεθνώς την χώρα για να κρύψετε την εγκληματικής σας πράξη. Αφήστε τις υπεκφυγές και σταματήστε να διασύρετε τη χώρα διεθνώς. Δεν είναι στη λίστα Πέτσα τα διεθνή ΜΜΕ. Ξεφτιλίζεστε με αυτά που λέτε και ξεφτιλίζετε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΖΙΑ, συνέχισε λέγοντας ότι «μιας και όπως μου είπατε θα απαντήσετε στην συνέχεια να σας κάνω ένα ακόμα ερώτημα. Δεν γνωρίζατε λέτε αλλά όταν ο πρόεδρος ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ έκανε μήνυση ούτε τότε ενημερωθήκατε από αυτούς που αποπέμψατε. Όταν ο κ. Γεραπετρίτης , ο κ. Πιερρακάκης ήρθαν εδώ με Κοντολέοντα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και έλεγαν ψέματα σε διαδοχικές ερωτήσεις ότι δήθεν δεν υπάρχει ανάμιξη ΕΥΠ στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη εν αγνοία τους το έκαναν; Σας εξαπάτησε ο ανιψιός σας; Να το δεχθούμε ακόμα και αυτό. Να δεχθούμε ότι πρωθυπουργός ήταν ο ανιψιός σας και όχι εσείς. Να δεχθούμε ότι ο ανιψιός σας και ο Κοντολέοντας σας εξαπάτησε, ήσασταν θύματα όλοι σας. Όταν το 2021 τον Μάρτιο νομοθετούσατε μετά καταγγελία Κουκάκη εσπευσμένα , να απαγορευτεί η δυνατότητα των πολιτών να ενημερώνονται για τυχόν παρακολούθησή τους δεν το γνωρίζατε γιατί το κάνατε αυτό;

Ε δεν ήσασταν εσείς τότε ο πρωθυπουργός.

Για τον κ. Κουκάκη ούτε γι αυτόν το γνωρίζατε ότι ετέθη σε παρακολούθηση;

Πείτε μας έστω γιατί ακούγατε τον κ. Κουκάκη. Κι αυτός πράκτορας;

Σαν πολλές διαβολικές συμπτώσεις έχουν μαζευτεί σε αυτή τη δύσοσμη υπόθεση.

Πιθανολογώ δεν θα δώσετε πειστικές απαντήσεις. Έχω λοιπόν την υποχρέωση απέναντι στο λαό και την εθνική αντιπροσωπεία και στο όνομα Συντάγματος να δώσω εγώ απαντήσεις. Να μιλήσω την γλώσσα της αλήθειας όπως εγώ την κατανοώ.

Επί 3,5 χρόνια συνειδητά κ. Μητσοτάκη χτίζετε καθεστώς. Καθεστώς νεποτισμού σήψης και παρακμής που όμοιό του δεν έχει δει η μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Τον κ. Ανδρουλάκη δεν αποφάσισε ο ανιψιός σας να τον παρακολουθήσει. Εσείς προσωπικά δώσατε την εντολή. Όχι γιατί είναι πράκτορας ούτε γιατί έχει σχέση με Κινέζους. Μην ευτελίζετε άλλο τον πολιτικό διάλογο και μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Δώσατε εντολή να τον ακούνε γιατί μέσα στην αλαζονεία σας θέλατε να ελέγξετε τις εξελίξεις και στο 3ο κόμμα ώστε να διασφαλίσετε τις εξελίξεις ενόψει του νέου εκλογικού νόμου και της απλής αναλογικής. Αυτός είναι ο λόγος και είναι ποταπός. Και τον κ. Κουκάκη τον παρακολουθούσατε γιατί τόλμησε να ελέγξει την νομοθετική σας πρωτοβουλία να δώσετε ασυλία σε τραπεζικά στελέχη για κακουργηματικές απιστίες.

Δεν ήταν μια κακία στιγμή και ένα λάθος όσα συγκλονίζουν την κοινή γνώμη στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήταν θεμελιακό στοιχείο του καθεστώτος που από την πρώτη ημέρα επιχειρείτε να οικοδομήσετε.

Οι παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη είναι μόνο οι άκρες ενός μηχανισμού.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε πρίγκιπες και βασιλιάδες. Έχουμε Δημοκρατία με ατέλειες και ελαττώματα και αντιφάσεις. Στην Δημοκρατία κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Είστε αποκλειστικός υπεύθυνος μιας ωμής παραβίασης. Οφείλετε να δώσετε απαντήσεις στα ερωτήματα που σας έθεσα. Να δώσετε απάντηση και σε ένα ακόμα πιο κρίσιμο ερώτημα. Ο μέσος πολίτης επιχειρηματίας ξέρετε τι σκέφτετε; Αν παρακολουθείτε ένας ευρωβουλευτής και δημοσιογράφος ποιος μπορεί να είναι ήσυχος ότι δεν συμβαίνει και στον ίδιο. Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ στο ερώτημα αυτό απάντησε a priori κανείς δεν εξαιρείτε. Και εσείς σήμερα το επιβεβαιώσατε.

Μιλάτε εσείς οι ωτακουστές για τα πρακτικά. Ακούτε τα πάντα και τους πάντες. Ντροπή δεν έχετε επάνω σας; Δεν χρειαζόταν να διαρρεύσει αυτό που είπε οκ. Δεμίρης. Το επανέλαβε ο πρωθυπουργός. Ότι κανένας δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Ότι όλοι μπορεί να είναι στόχοι.
Όταν λέτε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνταγματική προστασία των εκλεγμένων αυτό σημαίνει.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στους βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και συμπολίτευσης.

Βλέπω βεβαίως από την πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ με ορισμένες ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, άκρα του τάφου σιωπή. Δεν θα σας δώσει η σιωπή. Ανέχεστε με την σιωπή σας αυτή την κατάφωρη σιωπή. Πέρα από τις πολιτικές μας διαφορές εδώ είμαστε αντιμέτωποι με την δημοκρατική μας ευθύνη και αξιοπρέπεια. Εν τέλει με την στάση σας βουλευτές της ΝΔ εσείς θα αποφασίσετε αν αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο θα καταγραφεί ως σκάνδαλο του Μητσοτάκη ή ως σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους συνολικά της παράταξή σας. Δική σας η απόφαση.

Επανέρχομαι στο βασικό ερώτημα για το ποιοι ακόμα τέθηκαν σε παρακολούθηση τα τελευταία 3 χρόνια. Δεν υπάρχει κανείς που θα μπορούσε να πειστεί από δική σας διαβεβαίωση που δεν την δώσατε.

Η μόνη σοβαρή απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι η αποδοχή της πρότασή μας για κατάργηση του απαράδεκτου άρθρου με το οποίο απαγορέψατε στην ΑΔΑΕ την ενημέρωση ώστε να δώσετε την δυνατότητα σε όποιον ευρωβουλευτή ή βουλευτή να ρωτήσει την ανεξάρτητη αρχή αν το κινητό του τηλέφωνο ήταν επισυνδεδεμένο. Αν το αρνηθείτε ομολογείτε την ενοχή σας για πιο μεγάλες αποκαλύψεις.

Ότι οι αποκαλύψεις των υποθέσεων Ανδρουλάκη και Κουκάκη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Η καταληκτική σκηνή της αρχαίας τραγωδίας είναι η έξοδος. Αυτό ζούμε. Την έξοδο του καθεστώτους Μητσοτάκη που κόστισε σε δικαιώματα ελευθερίες και ανθρώπινο πόνο.

Η Δημοκρατία δεν εκδικείται αλλά υπερασπίζετε τον εαυτό της. Η ΕΥΠ όπως έγινε τα 3 τελευταία χρόνια είναι ο όνυχας που δείχνει τον λέοντα. Και αυτό που ζούμε δεν είναι κανονικότητα. Μας προσβάλει. Αυτό που ζούμε είναι εκτροπή που δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε να περάσει έτσι. Δεν αναφέρομαι μόνο στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Το κράτος δικαίου η απαλλαγή χώρας από την σήψη πιστεύω ότι πρέπει να αποτελεί κοινό τόπο για κάθε δημοκρατικό πολίτη και βουλευτή . Κοινός τόπος είναι το να υπερασπιστούμε το δικαίωμα κάθε πολιτικού και κάθε πολίτη στην ιδιωτικότητα επικοινωνιών του. Να αντισταθούμε στο φόβο εκβιασμό και λογικές μεγάλου εαυτόυ.

Όσο για εσάς κ. Μητσοτάκη φοβάμαι ότι δεν έχετε πολλές επιλογές. Εχετε 2. Την δημοκρατική που συνεπάγεται αναγνώριση ευθυνών παραίτηση και εκλογές και καθεστωτική που συνεπάγεται συγκάλυψη προκλήσεις τοξικότητα λάσπη και διχασμό. Και κινήσεις πανικού που θα κάνουν μεγαλύτερη ζημία στην διεθνή εικόνα της χώρας. Σας ενθαρρύνω να πράξετε το πρώτο. Παραιτηθείτε και δώστε την δυνατότητα στους Έλληνες να κρίνουν και να αποφασίσουν.

Οι καθεστωτικές πρακτικές δεν γίνονται αποδεκτές. Σε ότι μας αφορά δεν έχουμε πολλές επιλογές. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη. Για να πέσει φως στο παρακράτος. Να αποκατασταθεί η Δημοκρατική ομαλότητα».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos