Ανεβάζει στροφές η Αθήνα: Πρόταση για «ευέλικτο» πλαφόν στο φυσικό αέριο μαζί με άλλες 3 χώρες

06 Οκτωβρίου 2022 17:42

Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία διαμόρφωσαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μια πρόταση για την εισαγωγή ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών» στο φυσικό αέριο.

Ομάδα χωρών της ΕΕ, περιλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πολωνίας έχουν συντάξει πρόταση προς την ΕΕ για τη δημιουργία ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών» (εύρους τιμών) για το αέριο, σύμφωνα με το Reuters, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας και ο πληθωρισμός που είναι στα ύψη.

 «Ο διάδρομος θα ίσχυε για όλες τις συναλλαγές χονδρικής, δεν θα περιοριζόταν στις εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και δεν θα περιοριζόταν στη συγκεκριμένη χρήση του φυσικού αερίου» αναφέρεται στο προσχέδιο της πρότασης, που είδε το Reuters και όπου περιγράφεται ο προτεινόμενος «διάδρομος» τιμών- ένα εύρος που ορίζεται από την τιμή αγοράς και είναι χαμηλότερα από αυτήν.

Το έγγραφο προτείνει να τεθεί ο «διάδρομος» σε ένα επίπεδο που είναι αρκετά ψηλά για να μπορεί και πάλι να λειτουργεί η αγορά αερίου και επιτρέπει επαρκή ευελιξία για να μπορούν οι ευρωπαϊκές χώρες να προσελκύουν προμήθειες από ανταγωνιστικές σε επίπεδο τιμών διεθνείς αγορές αερίου. Αν είναι απαραίτητο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως είναι δυνατές συναλλαγές για αέριο σε τιμές εκτός του «διαδρόμου».

 «Θα λειτουργούσε ως διακόπτης και αντικίνητρο στην κερδοσκοπία. Δεν σημαίνει συμπίεση τιμών σε τεχνητά χαμηλό επίπεδο» αναφέρεται στο έγγραφο, ενώ συμπληρώνεται πως θα έπρεπε επίσης να αντιστοιχεί σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια που έχουν τιμή που ορίζεται βάσει υπαρχουσών benchmarks στις τιμές του αερίου.

Ηγέτες χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν εάν και πώς θα τεθεί πλαφόν στις τιμές του αερίου στην Πράγα. Η ΕΕ και γείτονές της, από τη Βρετανία ως την Τουρκία, συναντιούνται την Πέμπτη για να συζητήσουν ζητήματα ασφαλείας και ενέργειας που ακολουθούν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε μια σπάνια και συμβολική διευρυμένη σύνοδο 44 χωρών- χωρίς τη Ρωσία.

Στην Πράγα συνέρχεται η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, ένα format που αποτελεί «πνευματικό τέκνο» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και φέρνει κοντά τα 27 μέλη της ΕΕ με άλλες 17 χώρες. Κάποιες θέλουν να ενταχθούν στην Ένωση, ενώ η Βρετανία είναι η μόνη που έχει βγει.

Σκρέκας: Η ελληνική πρόταση για πλαφόν στο αέριο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιέγραψε επίσης και την ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγουν οι ευρωπαϊκές χώρες:

«Προτείνουμε ένα ανώτατο μεταβαλλόμενο όριο το οποίο θα κινείται ανάλογα με τη διακύμανση των άλλων τιμών χρηματιστηρίων ενέργειας, όπως το Henry Hub (ΗΠΑ), το JKM (Ασιάτικη) και το χρηματιστήριο Αυστραλίας. Με τον τρόπο αυτό θα προκύψει ένας σταθμισμένος όρος και η τιμή της Ευρώπης θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα απαγορεύεται σε κάποια εταιρεία να αγοράζει σε υψηλότερη τιμή εφόσον υπάρχει συμφωνία με τους προμηθευτές.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ο κ. Σκρέκας, είπε πως θα υπάρχει συνάντηση με τους υπουργούς Ενέργειας των χωρών την ερχόμενη Τρίτη μετά την άτυπη σύνοδο των υπουργών της Ε.Ε.

Οι συζητήσεις για το πλαφόν στην ενέργεια
Η πρόταση από Ελλάδα, Πολωνία και Ιταλία έρχεται ενόψει των συζητήσεων μεταξύ των μελών της ΕΕ για θέσπιση πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε χθες, Τετάρτη, έτοιμη να «εξετάσει» ένα ανώτατο όριο στις τιμές του αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά για να αντιμετωπίσει την άνοδο των λογαριασμών της ενέργειας που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε σήμερα (6.10.2022) «να πείσει» τους άλλους Ευρωπαίους -και συνεπώς να υπερβεί μερικές από τις γερμανικές αντιρρήσεις- να το θεσπίσουν.

«Το υποστηρίζουμε πολύ αυτό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, στη διάρκεια μιας συνόδου επιχειρηματιών που οργανώθηκε στο Παρίσι από τη Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων, και διαβεβαίωσε ότι «θα πείσουμε τους άλλους Ευρωπαίους», «το αργότερο» μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

«Θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα στο πλαίσιο του οποίου θα θέσουμε ανώτατο όριο στο αέριο που χρησιμοποιούμε για να παράγουμε ηλεκτρικό», κάτι που «θα επιτρέψει να μειωθεί» η «τιμή του παραγόμενου ηλεκτρικού», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στον «ιβηρικό μηχανισμό», δηλαδή το μοντέλο που εφαρμόζεται από την Ισπανία και την Πορτογαλία «εδώ και μερικούς μήνες» και το οποίο «λειτουργεί αρκετά καλά» και θα συνεισφέρει, σύμφωνα με τον ίδιο, στο να έχουμε μέχρι «το τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου» τιμές «που θα κυμαίνονται σε μια ζώνη που είναι πολύ πιο αποδεκτή», καθώς και «πιο λογικά» συμβόλαια προμήθειας αερίου και ηλεκτρικού.

dikaiologitika.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos