Άναψαν τα αίματα στην Πράγα -Ερντογάν: Η Ελλάδα ανεβάζει την ένταση και προκαλεί -Σκληρή απάντηση από Μητσοτάκη

07 Οκτωβρίου 2022 00:59

Στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον πρόεδρο Ερντογάν να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και να προσέλθει σε διάλογο χωρίς εντάσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε τον λόγο στο δείπνο των ηγετών και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο αμέσως και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Hürriyet: «Ερντογάν σε Έλληνα δημοσιογράφο: Θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ»
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hürriyet, ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθύνθηκε σε Έλληνα δημοσιογράφο κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε και επανέλαβε τις γνωστές απειλές του πως «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ»!

Συγκεκριμένα, όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν με τη φράση «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», ο πρόεδρος της Τουρκίας εννοεί ότι θα επιτεθεί στην Ελλάδα, εκείνος απάντησε:

«Καταλαβαίνετε το νόημα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα. Ανεξάρτητα από το ποια χώρα μας ενοχλεί ή μας επιτίθεται, η απάντησή μας σε αυτούς είναι ότι θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Πρέπει να το ξέρουν και να το καταλάβουν. Από τώρα και στο εξής, ό,τι καταλαβαίνετε εσείς καταλαβαίνουν και εκείνοι».

Ερντογάν: Δεν θέλουμε ένταση με κανέναν από τους γείτονές μας
Σύμφωνα με την τουρκική Hürriyet, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε τα εξής:

«Βλέπουμε ότι ορισμένες χώρες-μέλη της ένωσης κλιμακώνουν την ένταση αντί να έχουν σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Εδώ, θα ήθελα να υπογραμμίσω το ακόλουθο. Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις για την κυριαρχία, τη γη, τα δικαιώματα και τους νόμους οποιασδήποτε χώρας. Αγωνιζόμαστε μόνο για την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε ακόμη ο Τούρκος και πρόσθεσε:

«Δεν θέλουμε ένταση με κανέναν από τους γείτονές μας. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αναμένω από την ΕΕ να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση, αντί να υποστηρίζει άδικες και παράνομες εντάσεις, υπό το πρίσμα της ενότητας. Για μια μόνιμη λύση, τα δεδομένα στο νησί της Κύπρου πρέπει να γίνουν αποδεκτά. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα βήματά μας υπό το φως αυτής της αλήθειας. Εύχομαι οι συναντήσεις μας να είναι καρποφόρες. Θα ήθελα να δηλώσω ότι εμείς, ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι για διάλογο προκειμένου να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τις ευρωπαϊκές χώρες και να προωθήσουμε τη διαδικασία ένταξής μας».

Σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ζήτησε από τον Ταγίπ Ερντογάν ο Εμανουέλ Μακρόν
Σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα στην Πράγα, στο περιθώριο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την «ανησυχία» του για την κατάσταση στο Αιγαίο και «κάλεσε για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των πλευρών ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Μακρόν επέμεινε επίσης ότι είναι αναγκαίο να αγωνιστούν οι χώρες ώστε να μην παρακάμπτονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Υπογράμμισε τη σημασία του καθεστώτος των ευρωπαϊκών κυρώσεων ώστε να μπει τέλος στην κλιμάκωση (εκ μέρους της Ρωσίας) και ζήτησε να αγωνιστούν εναντίον κάθε στρατηγικής παράκαμψης τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Τουρκία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, αρνείται να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αντιπροτείνοντας αδιάκοπα τη μεσολάβησή της μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Η χώρα, προτιμώμενος προορισμός των Ρώσων, είδε να φτάνουν στο έδαφός της χιλιάδες μετά την έναρξη του πολέμου – τουρίστες, πρόσφυγες και επιχειρηματίες, που από τον Μάιο και μετά έγιναν οι μεγαλύτεροι αγοραστές ακινήτων στην Τουρκία.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos