Βουλή: Αυτή είναι η τροπολογία για το οριστικό μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη -Τι προβλέπει

07 Απριλίου 2023 19:03

Κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή η τροπολογία του ΥΠΕΣ για το οριστικό μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη.

Όπως είχε γράψει από χθες το iefimerida.gr, με την τροπολογία επανακαθορίζεται η σύνθεση του Τμήματος του Αρείου Πάγου, το οποίο ελέγχει τη συνδρομή των προϋποθέσεων για την κατάρτιση συνδυασμών.

Η τροπολογία προβλέπει ότι τον έλεγχο και την κρίση αναφορικά με την εκλογική κάθοδο του κόμματος του καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη, έχει πλέον η ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου (περιλαμβανομένων και των δέκα μελών της και του προέδρου) και όχι μόνο ένα μέρος του.

 Με τον τρόπο αυτό στην κυβέρνηση θεωρούν πως η διάταξη διασφαλίζεται έναντι ενστάσεων που θα μπορούσαν να διατυπωθούν αναφορικά με τη δικαστική σύνθεση.

«Ενισχύεται και θωρακίζεται η δικαστική κρίση, ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης όπου κι αν αυτή καταλήξει», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η διάταξη έρχεται συμπληρωματικά στην τροπολογία που ψηφίστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου και η οποία παρέπεμπε στο πενταμελές όργανο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου την κρίση του κόμματος Κασιδιάρη.

«Η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το ΑΙ Τμήμα του Αρείου Πάγου, στη σύνθεση του οποίου συμμετέχουν ο Πρόεδρος αυτού και όλα τα μέλη του, το οποίο λαμβάνει ή δύναται να ζητεί σχετική τεκμηρίωση από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δικαστικές ή άλλες αρχές», αναφέρει χαρακτηριστικά η νέα διάταξη.

Βορίδης για κόμμα Κασιδιάρη: Συμπληρωματική τροπολογία -Θέλουμε να ενισχύσουμε την δικαστική κρίση

Στην ψηφοφορία της αρχικής ρύθμισης, πάντως, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν υπερψηφίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ -σπάζοντας το εμπάργκο- είχε δηλώσει «παρών», ενώ τα υπόλοιπα κόμματα είχαν καταψηφίσει.

Ο Χάρης Καστανίδης σε δηλώσεις του νωρίτερα είχε εκφράσει τη θετική στάση του κόμματός του, λέγοντας πως «υποστηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει μια εγκληματική οργάνωση από τη συμμετοχή της στις εκλογές, γιατί αυτό είναι η προστασία της Δημοκρατίας».

Βορίδης: Θέλουμε να ενισχύσουμε τη δικαστική κρίση
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κατέστησε σαφές, νωρίτερα, μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, ότι η κυβέρνηση θα θωρακίσει τη δικαστική κρίση για την κάθοδο ή μη του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη. Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ένας καταδικασθείς για ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης να υποδύεται τον πολιτικό αρχηγό.

«Προφανώς σε συζητήσεις συνταγματικές όλοι έχουν τις απόψεις τους, έχουμε μιλήσει εκτενώς κατά τη διάρκεια της ρύθμισης. Εμείς εκείνο που θέλουμε να κάνουμε τώρα είναι να ενισχύσουμε τη δικαστική κρίση, να τη θωρακίσουμε, ώστε αυτή η δικαστική κρίση να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως, όπου αυτή καταλήξει. Ούτε προδικάζουμε, ούτε ξέρουμε τι θα πει ο Άρειος Πάγος, ούτε έχουμε μιλήσει με οποιονδήποτε, ούτε οτιδήποτε πει σχετικό. Απλώς, τι θέλουμε; Θέλουμε να είναι ισχυρή. Να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως» είπε, μεταξύ άλλων, ο Μάκης Βορίδης.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos