Μητσοτάκης: Πύλη της Ινδίας στην ΕΕ η Ελλάδα - Μόντι: Διπλασιάζουμε τις εμπορικές συναλλαγές μέχρι το 2030

21 Φεβρουαρίου 2024 11:04

Μήνυμα εμβάθυνσης και ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας-Ινδίας από τους δύο πρωθυπουργούς - Τι είπαν για τις συνεργασίες στην άμυνα, τη μετανάστευση, την παιδεία

Κοινό μήνυμα εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας και Ινδίας έστειλαν το πρωί της Τετάρτης Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Μόντι στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχαν στο Νέο Δελχί με στόχο τον διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών στις δύο χώρες μέχρι το 2030.

Τόσο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας όσο και ο ομόλογός του της Ινδίας αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και της κυβερνοασφάλειας αλλά και στη συνεργασία για το μεταναστευτικό προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα trafficking.

«Θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα της πληροφορικής» είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στις επενδύσεις των ινδικών εταιρειών στην Ελλάδα προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου της Ινδίας στην ΕΕ» με τον Ναρέντρα Μόντι να χαρακτηρίζει «εκπληκτική ευκαιρία» την επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα του μετά από 16 χρόνια.

Δείτε τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Μόντι

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi

{https://www.youtube.com/watch?v=3rQFfj4e9Ps}

Ως «πραγματικά μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ στην Ινδία για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός καθώς η τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού έγινε πριν από 16 χρόνια» περιέγραψε την παρουσία του στην Ινδία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις δηλώσεις με τον κ. Μόντι.

«Μαζί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Η κοινή δήλωση που υπογράψαμε τον περασμένο Αύγουστο είναι σε εφαρμογή. Κάνουμε σημαντικότατη πρόοδο στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας στην ασφάλεια, την άμυνα, την κυβερνοασφάλεια» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε «Ελλάδα και Ινδία βρίσκονται κοντά η μια στην άλλη, Έχουμε κοινές αξίες που γεφυρώνουν τους δύο λαούς. Μοιραζόμαστε κοινό ήθος και τη δέσμευσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σήμερα συναντώνται η παλαιότερη με την πολυπληθέστερη δημοκρατία και θέλουμε να διερευνήσουμε όλους τους τομείς συνεργασίας»

«Στον κ. Μόντι βρήκα έναν πραγματικό φίλο και ηγέτη. Οι σχέσεις μας θα ενισχυθούν λόγω της εταιρικής συμφωνίας που υπογράψαμε. Είμαι σίγουρος ότι θα ενδυναμώσουμε την κινητικότητα ώστε να ενισχυθεί η μόνιμη μετανάστευση και να αντιμετωπιστεί το τράφικινγκ» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης

«Χάρη στον οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης το μέλλον είναι λαμπρότερο. Αρκεί να δει τον χάρτη κανείς για να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας στην ΕΕ. Βεβαίως για να πετύχουμε αυτά πρέπει να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή και σταθερότητα. Αυτή είναι απαραίτητη προυπόθεση για την ευημερία» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ακόμα, ότι «βρισκόμαστε εδώ με μια μεγάλη αποστολή με Έλληνες επιχειρηματίες και εστιάζουμε στην προαγωγή των οικονομικών δεσμών με έμφαση στις ΑΠΕ, τη ναυτιλία τα logistics. Θέλουμε να μάθουμε από το ινδικο θαύμα της πληροφορικής. Οι αμοιβαίες επενδύσεις θα επισφραγίσουν τη συνεργασία μας. Η Ινδία αρχίζει να επενδύει στην Ελλάδα. Για παράδειγμα υπάρχουν συνέργειες με κατασκευαστικές εταιρείες όπως στην περίπτωση του νέου αεροδρομίου στην Κρήτη»

«Η συνεργασία μας είναι πολλά υποσχόμενη και περιλαμβάνει τη συμφωνία που κάναμε για να υποστηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ινδίας για συμμετοχή της στο ΣΑ του ΟΗΕ. Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει κρίσεις, από τη Μέση Ανατολή, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην επισητιστική κρίση που χρειάζονται συνεργασίες για την αντιμετώπισή τους. Εμείς θεωρούμε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε περισσότερο τις σχέσεις μας και του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 75 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των χωρών μας. Εύχομαι ευημερία για τον φίλο λαό της Ινδίας» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δηλώσεις Μοντι

Με αναφορά στην επίσκεψή του τον Αύγουστου του 2023 στην Ελλάδα και τον στόχο της ενδυνάμωσης των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Ναρέντρα Μόντι χαρακτηρίζοντας «εκπληκτική ευκαιρία» την του κ. Μητσοτάκη μετά από 16 χρόνια.

«Ως εκ τούτου οι συζητήσεις σήμερα είναι εξόχως ικανοποιητικές. Προχωράμε ταχύτατα για να πετύχουμε τον στόχο μας. Έχουμε εντοπίσει ευκαιρίες για να δώσουμε μια νέα ώθηση και κατεύθυνση στη συνεργασία μας» συνέχισε ο κ. Μόντι.

«Υπάρχουν ευκαιρίες για στενότατη συνεργασία και χαίρομαι που οι δύο χώρες κάνουν βήματα στενότερης συνεργασίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας κάνοντας λόγο για νέες ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας.

«Οι λαοί των δύο χωρών έχουν ανταλλαγές ιδεών. Έχουμε εντοπίσει νέες πρωτοβουλίες για να δώσουμε έναν νεό αέρα στις σχέσεις μας συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητας και της μετανάστευσης» συνέχισε ο Ινδός πρωθυπουργός ο οποίος είπε, επίσης, ότι «δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη διασύνδεση των ΑΕΙ των χωρών. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο σχέδιο δράσης με αφορμή τα 75 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών»

«Σας ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες συζήτήσεις και την επίσκεψή σας στην Ινδία» κατέληξε ο Ναρέντρα Μόντι.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos