«Γρήγορα αλλά όχι βιαστικά» ο ανασχηματισμός - Οι αλλαγές, οι αμετακίνητοι και οι προτεραιότητες

12 Ιουνίου 2024 18:45

Η συνέντευξη Μητσοτάκη στον Alpha εξέπληξε την πλειονότητα των μελών της Κυβέρνησης με την εξαίρεση των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου, οι οποίοι 24 ώρες νωρίτερα, από τη Δευτέρα, είχαν καταλάβει πως ανασχηματισμός έρχεται γρήγορα μεν, βιαστικά όμως όχι όπως χαρακτηριστικά φέρεται να έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός ήδη μελετά τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο Υπουργικό σχήμα, με όλα τα δεδομένα να δείχνουν πως θα πρόκειται για σαρωτικό ανασχηματισμό σε Κυβέρνηση και κόμμα χωρίς να αποκλείονται αλλαγές και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, από τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους κυρίους Χατζηδάκη, Γεωργιάδη και Βορίδη προέκυψε πως αυτοί οι τρεις Υπουργοί θα παραμείνουν στα πόστα τους.

Στο στόχαστρο αλλαγών και μετακινήσεων δεν αποκλείεται να τεθούν όμως Υπουργεία όπως το Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταξύ άλλων.

Ενώ οι αρχικές σκέψεις ήταν το Μαξίμου να ενισχυθεί με ακόμη ένα πρόσωπο κλειδί που θα λειτουργεί ως alter ego του Πρωθυπουργού κάτι τέτοιο αυτή την ώρα τουλάχιστον δεν προκύπτει.

Αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, λίγα είναι τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε αυτή τη θέση, μία τέτοια λίστα κατά πολλούς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους Γ. Γεραπετρίτη, Ν. Παπαθανάση, Σ. Παπασταύρου και Θ. Βαρβιτσιώτη.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση όλων των γαλάζιων στελεχών και μπορεί οι αποφάσεις να μη ληφθούν ως την Παρασκευή αλλά αυτό δεν σημαίνει πως εξελίξεις δεν θα υπάρξουν άμεσα. Δεν αποκλείεται σε αυτή την περίπτωση να δούμε επιστροφή στο Υπουργικό σχήμα του Θ. Πλεύρη αλλά και αξιοποίηση του Μ. Λαζαρίδη.

Ο Πρωθυπουργός πάντως εστιάζει στις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη και απορρίπτει λογικές περί δεξιάς στροφής ως αντίδραση στην άνοδο Βελόπουλου.

Όσον αφορά στο κόμμα, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε μεν τον κομματικό μηχανισμό για τον αγώνα του αλλά ακούγεται πολύ ηχηρά πως θα υπάρξει αλλαγή σε κορυφαίο στέλεχος για το οποίο λέγεται πως δεν «έτρεξε» στην ταχύτητα που απαιτούνταν, με αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία να καταγράφει χαμηλότερα ποσοστά από ό,τι αναμενόταν, ακόμη και σε περιοχές που είχε κάνει τη διαφορά το 2023. Την ίδια ώρα μελετάται συνολικό σχέδιο που θα φέρει τις δομές του κόμματος στη νέα εποχή ώστε να ενισχυθεί η διάδραση Βουλευτών, στελεχών και πολιτών.

Σχολιάζοντας το μήνυμα των ευρωεκλογών αρκετά στελέχη στο Μαξίμου αλλά και Υπουργοί εκφράζουν την άποψη πως είναι καλύτερα που αυτό το μήνυμα ήρθε τώρα καθώς η Κυβέρνηση έχει τρία χρόνια μπροστά της για να ανταποκριθεί με τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες ότι έλαβε υπόψη το μήνυμά τους.

Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης
Έχοντας ολοκληρώσει την ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων των ευρωεκλογών, από το Μαξίμου το επόμενο διάστημα τονίζουν πως θα εστιάσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά στα ζητήματα της ακρίβειας, στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών, των τηλεπικοινωνιών και των προϊόντων ταχείας κυκλοφορίας με στόχο να εντοπιστούν άμεσα οι στρεβλώσεις.

Η Κυβέρνηση ρίχνει τεράστιο βάρος στο πρόβλημα της υγεάις αλλά και της στέγης με προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού να είναι η δημιουργία ενός νέου προγράμματος «Σπίτι μου» για πολίτες έως 50 ετών, ενώ προαναγγέλλει και παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας του ΑΣΕΠ ώστε τα γρανάζια του να περιστρέφονται πολύ γρηγορότερα.

Μεγάλη ζημιά στο εκλογικό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας αξιολογείται πως προκάλεσε η νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, τόσο λόγω του χρονισμού της απόφασης «ήμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από αυτό το οποίο άντεχε το κόμμα μας» δήλωσε στον Alpha ο Πρωθυπουργός, όσο και της επικοινωνιακής διαχείρισης του ζητήματος, συμπεριλαμβανομένων κάποιων πανηγυρισμών, καθώς το θέμα κυριάρχησε για έναν μήνα, καλύπτοντας το όποιο άλλο κυβερνητικό έργο.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos