Ακρίβεια: Παράταση των έκτακτων μέτρων για ακόμα έξι μήνες, ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

19 Ιουνίου 2024 16:14

Το υπουργείο Ανάπτυξης επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός - «Σκοπός είναι η μείωση των τιμών στο ράφι», είπε

Παράταση των μέτρων για την ακρίβεια για ακόμα έξι μήνες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ανάπτηξης.

«Θα συνεχίσουμε τις τολμηρές παρεμβάσεις στην αγορά για ακόμα ένα εξάμηνο», είπε σημειώνοντας ότι οι παρεμβάσεις είχαν αποτέλεσμα.

«Είχαμε μείωση του πληθωρισμού, αλλά πρέπει μειωθούν και οι τιμές στο ράφι», ανέφερε. Ο πρωθυπουργός, επέμεινε στην αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών από πολυεθνικές, κι επανέλαβε το αίτημα για πανευρωπαϊκή δράση, ενώ επεσήμανε ότι στόχος δεν είναι μόνο η μείωση του πληθωρισμού αλλά και τιμών στα τρόφιμα.

Όπως είπε «θα χρειαστεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει και θα το κερδίσουμε όλοι μαζί»

«Η απόφαση που λάβαμε είναι η συνέχιση όλων των έκτακτων μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση για ακόμα ένα εξάμηνο μέχρι 31 Δεκεμβρίου», είπε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η μάχη της ακρίβειας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προσανατολισμένος και στις παρεμβάσεις για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας, αλλά και ευρύτερα στις αναπτυξιακές τομές που έχουν αντανάκλαση στο διαθέσιμο εισόδημα, όπως οι άμεσες επενδύσεις. Τα χθεσινά μαντάτα από τον πληθωρισμό ήταν, βεβαίως, ευνοϊκά, καθώς τον Μάιο διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 2,4%, ενώ στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 2,6%. Από την άλλη, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, καθώς οι τιμές ειδικά στα σούπερ μάρκετ έχουν ανέβει σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Η πολιτική εντολή που έχει λάβει ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος είναι να συγκρουστεί με τις παθογένειες της αγοράς και με στρεβλές πρακτικές και αυτό θα είναι το πνεύμα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, θα δώσει το στίγμα των πολιτικών προτεραιοτήτων σε αυτό το πεδίο και μένει να φανεί αν υπάρχει περιθώριο και για νέες παρεμβάσεις, εκτός από την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων και τη σύγκρουση με τις στρεβλές πρακτικές των πολυεθνικών εταιριών. Ο κ. Θεοδωρικάκος, πάντως, εμφανίζεται διατεθειμένος να συνεχίσει μέτρα που «ζορίζουν» τα σούπερ μάρκετ, όπως την υποχρέωση εφαρμογής μειωμένων τιμών για να μπορούν να κάνουν προωθητικές ενέργειες. Τις επόμενες μέρες, παράλληλα, αναμένεται να έχει μια σειρά επαφών με παράγοντες της αγοράς και με θεσμικούς εκπροσώπους, στέλνοντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα δείξει ανοχή στην υπερβολική κερδοφορία.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos