Κυριάκος Μητσοτάκης: Περίπου 300 εκατ. από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια - Θα κατευθυνθεί σε ευάλωτους και ειδικά σε συνταξιούχους

20 Ιουνίου 2024 11:50

Η ενίσχυση θα δοθεί τα Χριστούγεννα ειδικά σε συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς - Δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η ΝΔ να επιστρέψει σε ιδεολογική περιχαράκωση την οποία πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν

Στην επιβολή της έκτακτης εισφοράς 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας ότι «η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 και το 2023 και, τώρα που έχουμε μια εικόνα για φέτος, το ΥΠΟΙΚ πήρε αυτή την απόφαση που θεωρώ δίκαιη. Είναι κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα έσοδα αυτά θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν τα Χριστούγεννα σε ευάλωτους, όπως τους συνταξιούχους, και ειδικά στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς».

Μια πρώτη εκτίμηση, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι ότι είναι τα έσοδα από την συνεισφορά αυτή θα είναι κοντά στα 300 εκατ. ευρώ

Δείτε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

{https://www.youtube.com/watch?v=xnE-kqx5EeU}

Όσον αφορά τη μονιμοποίηση της μείωσης του ΦΠΑ στα ταξί, ο πρωθυπουργός είπε ότι το ταξί πρέπει να είναι ένα οικονομικό μέσο μεταφοράς, ενώ το ίδιο κάνουμε και για τον καφέ που θα πάρει ο εργαζόμενος που πηγαίνει στη δουλειά του και για το delivery.

Για την ακρίβεια: Θέλω να περάσουμε τη συζήτηση από την ακρίβεια στην αποκλιμάκωση των τιμών. Τα πήγαμε καλύτερα στον πληθωρισμό γι' αυτό τόνισα από το υπουργείο Ανάπτυξης την Τετάρτη ότι πρέπει να συμβάλουμε όλοι και τα σούπερ μάρκετ και οι επιχειρήσεις.

Θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες μειώσεις τιμών. Υπάρχουν δύο ειδών ζητήματα: τι γίνεται στην πατρίδας μας και τι γίνεται στην ΕΕ. Εκεί, στο δεύτερο, θα επιμείνω. Το είχα θέσει ως όρο ενόψει των διαπραγματεύσεων για τα αξιώματα της ΕΕ. Θα ήθελα να εντάξω μια φράση στην ατζέντα της ΕΕ για την επόμενη 5ετια.

Προφανώς πρόκειται για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως τα διυλιστήρια, αλλά αν κρίνουμε ότι πρέπει να επιβάλουμε έκτακτα μέτρα θα το κάνουμε. Είναι μέτρα παρεμβατικά γιατί είμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση, μέχρι να δούμε αποκλιμάκωση τιμών σε προϊόντα.

Δεν θα γυρίσουμε στις τιμές πριν από 3 χρόνια όπως και οι μισθοί δεν είναι ίδιοι πριν από 3 χρόνια αλλά θα έχουμε αποκλιμάκωση τιμών.

Για την κατάσταση στην Ευρωζώνη: Οποιαδήποτε κρίση στην Ευρωζώνη δεν μας αφήνει αδιάφορους. Είναι ικανοποιητικό όμως ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια της χώρας να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της. Γι' αυτό και προεκλογικά έλεγα να μην υποκύψουμε στις σειρήνες των εύκολων παροχών γιατί αυτό θα ακύρωνε όλη την προσπάθεια που κάναμε. Δεν φαίνεται η κρίση αυτή για την ώρα να έχει επίπτωση στο κόστος δανεισμού της χώρας.

Να θυμίσω ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτή πρόσκληση από τον υπουργό Οικονομικών στην οποία δεν έχει απαντήσει, να πάει στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής και κατ΄αντιπαράσταση με τον υπουργό Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριηο του Κράτους να συγκριθεί το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Για τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ: Πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι υπάρχει μια κατανόηση πώς πρέπει να κατανεμηθούν οι θέσεις, κάποιες λεπτομέρειες μένουν. Η πολιτική συμφωνία θα γίνει ανάμεσα στο ΕΛΚ τους Σοσιαλιστες και τους Φιλελεύθερους χωρίς να προσφύγουμε σε ακραία κόμματα. Ούτε στη χώρα μας σε απόλυτο αριθμό ψήφων υπήρξε έκρηξη στον αριθμό των ψήφων των κομμάτων που είναι δεξιά της ΝΔ.

Για το αν πρέπει να υπάρξει δεξιά στροφή στη ΝΔ: Θα έλεγα σε αυτούς τους καλοπροαίρετους σχολιαστές ότι θα έβλεπα πολύ θετικά μια επιστροφή στις ρίζες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αυτός αποϊδεολογικοποίησε την κομματική ταυτότητα της ΝΔ. Η ΝΔ είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά παραταξη, αυτή οραματίστηκα, αυτή υπηρέτησα, αυτή η στρατηγική έχει δώσει σε 3 εκλογικές αναμετρήσεις 40%. Δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η ΝΔ να επιστρέψει σε ιδεολογική περιχαράκωση την οποία πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν η παράταξη.

Για την υπόθεση Λύτρα: Έχουμε κάνει πολλές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για την ενδοοικογενειακή βία. Εδώ δικαιωθήκαμε απόλυτα γιατί κάναμε μια αλλαγή που προβλέπει ότι γιατρός που διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί ενδοοικογενειακή βία, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στον εισαγγελέα χωρίς την ομολογία του θύματος.

Κάθε μέρα γίνονται συλλήψεις στην πατρίδα μας με στοιχειοθετημένες δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία. Μόνο στο ΑΤ Ομόνοιας από τις αρχές του έτους είχαμε 216 συλλήψεις

Μετά τη γροθιά στο στομάχι από την υπόθεση της Κυριακής Γρίβα αναζητήσαμε τι πρέπει να γίνει και ο κ. Φλωρίδης θα παρουσιάσει πώς θα είμαστε πιο αυστηροί σε περιπτώσεις που απαιτείται προφυλάκιση. Το panic button ήταν μια πολύ σημαντική καινοτομία και έχει σώσει ζωές.

Χρειαζόμαστε τη συμμαχία πρώτα από όλα των θυμάτων στα οποία βγάζω το καπέλο γιατί δεν είναι εύκολο να φύγεις από τον κακοποιητή σου, αλλά και της κοινωνίας που γνωρίζει αλλά δεν μιλάει

Για την ασφάλεια: Είναι μια διαρκής προσπάθεια που συνδέεται με την καλύτερη κατανομή του προσωπικού της ΕΛΑΣ. Τα στοιχεία δεν είναι όπως παρουσιάζονται. Εκεί που έχουμε έκρηξη είναι στα περιστατικά των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας, στις περιπτώσεις bullying. Είμαστε σε μια νέα πραγματικότητα και η ΕΛΑΣ πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη φορολόγησή τους: Δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία της πολιτικής απόφασης αυτής. Κανείς ελεύθερος επαγγελματίας δεν προσδοκά για μια ζωή τα έσοδα του να είναι στο ύψος του τεκμαρτού. Ήταν μια παρέμβαση που είχαμε προαναγγείλει προεκλογικά για να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είχαμε μια βαθμιαία συμμόρφωση και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να στηρίξουμε υγεία, παιδεία.

Αν υπάρχουν σημειακές βελτιώσεις όπως π.χ. το οικογεναικό εισόδημα, να τα δούμε αλλά δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία.

Για τον ανασχηματισμό: Το σκεπτικό είναι πάντα το ίδιο. Κατ' αρχάς αξιολογήσαμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν έκρυψα ότι δεν πετύχαμε τον στόχο μας. Υπήρχαν πολίτες που απείχαν συνειδητά και όχι από αδράνεια. Μας είπαν ότι έχουμε ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσετε όπως η ακρίβεια και η υγεία. Μας είπαν σας εμπιστεύομαστε με έναν αστερίσκο, φροντίστε να τρέξετε πιο γρήγορα και οι αλλαγές προσώπων αυτό αποσκοπούν ότι ένας νέος υπουργός μπορεί να κινηθεί ταχύτερα χωρίς να μηδενίζω το έργο των προκατόχων τους.

Για τις διεργασίες στην κεντροαριστερά: Είναι σημαντικό για κάθε κυβέρνηση να έχει απέναντί της μια σοβαρή αντιπολίτευση που να αντιπροτείνει σχέδιο διακυβέρνησης. Αυτό δεν το έχω δει μέχρι σήμερα. Ειδικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχω δει επιστροφή στον λαικισμό και την τοξικότητα που τιμωρήθηκε στις ευρωεκλογές.

Μου δίνει την εντύπωση ότι η συζήτηση αφορά τα πρόσωπα και όχι τις πολιτικές. Στη ΝΔ διατυπώσαμε μια πρόταση που εγώ μπόρεσα να εκφράσω. Δεν ψήφισαν Μητσοτάκη επειδή είναι ψηλός ή όμορφος. Αυτό που δεν βλέπω σε αυτή τη συζήτηση της αντιπολίτευσης δεν βλέπω την πρόταση αλλά τσιτάτα και περισσότερους μνηστήρες από ό,τι η Πηνελόπη.

Εμένα με ενδιαφέρει η αντιπολίτευση να μπορεί να κάνει προτάσεις που θα βρίσκει σωστές η κυβέρνηση.

Για τα εθνικά θέματα, το μεταναστευτικό και την Τουρκία: Είχαμε μεγάλη αύξηση των ροών Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο του 2023 αλλά είμαστε καλύτερα τώρα. Σήμερα διαχειριζόμαστε τις ροές που φτάνουν στα νησιά χωρίς προβλήματα, εφαρμόζουμε την πολιτική της ισχυρής αποτροπής με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συνεργασία με την Τουρκία εξακολουθεί να λειτουργεί καλά. Δεν έχω δηλαδή ένδειξη ότι υπάρχει πρόθεση χαλάρωσης της επιτήρησης από την τουρκική κυβέρνηση.

Δεν είμαι αφελής, δεν αλλάζει ο πυρήνας της τουρκικής πολιτικής από τη μια στην άλλη στιγμή. Ας κρατήσουμε την κινητικότητα για τη θεολογική σχολή της Χάλκης, τη συνεργασία στο μεταναστευτικό, τη βίζα για τα νησιά. Η πολιτική μας είναι με καλή διάθεση συνεργασίας αλλά χωρίς καμία δόση αφέλειας απέναντι στην Τουρκία

Για τη Βόρεια Μακεδονία: Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι. Θα βρεθεί ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σε άβολη θέση στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Θα θέσω το ζήτημα εκει΄. Θα καταλάβουν τα Σκόπια ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα στο θέμα αυτό. Γιατί αν η χώρα δεχόταν μια διπλή ονομασία το ζήτημα θα είχε κλείσει εδώ και χρόνια. Αν τεθεί σε αμφισβήτηση θα έχει προβλήματα και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ στην οποία προσδοκά να γίνει μέλος

Για τον Φρέντι Μπελέρη: Θα ήθελα να είναι παρών στην ορκωμοσία των ευρωβουλευτών στις 16 Ιουλίου και να ψηφίσει για την επανεκλογή της κυρίας φον ντερ Λάιεν.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos