Παρασκευή, 20 Μαϊος 2016 - Psts.gr

Ένας ακόμα παγετώνας της Ανταρκτικής διατρέχει κίνδυνο αποσταθεροποίησης εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής και μαζί του οι παράκτιες περιοχές του κόσμου που ίσως καλυφθούν κάτω από τα νερά των θαλασσών.

Ο λόγος για τον παγετώνας Τόττεν, αυτή τη φορά στην Ανατολική Ανταρκτική, που εάν υποχωρήσει θα ανεβάσει τη στάθμη των ωκεανών έως και κατά 2,9 μέτρα τους επόμενους αιώνες.

H Ανατολική Ανταρκτική αποτελεί την μεγαλύτερη έκταση πάγου στον πλανήτη και μέχρι πρότινος θεωρείτο ανθεκτικότερη στην υπερθέρμανση του πλανήτη σε σύγκριση με την μικρότερη Δυτική Ανταρκτική.

Ο Παγετώνας Τόττεν χαρακτηρίζεται από ολοένα και περισσότερους κλιματικούς επιστήμονες ως ο πλέον ευάλωτος από τους παγετώνες της Ανατολικής Ανταρκτικής, με το τμήμα του που επιπλέει στο νερό να βρίσκεται ήδη σε φάση υποχώρησης.

«Ενώ τα συμβατικά μοντέλα δεν υποδηλώνουν κατάρρευση του παγετώνα, πιο πρόσφατα μοντέλα θεωρούν πιθανό ένα τέτοιο σενάριο» λέει ο Δρ Άλαν Άιτκεν, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και εκ των συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύτηκε στις 19 Μαΐου στην επιθεώρηση Nature.

Αναλύοντας δεδομένα από εναέριες παρατηρήσεις, η διεθνής ερευνητική ομάδα μελέτησε το ιστορικό επέκτασης και υποχώρησης του παγετώνα Τόττεν.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα ίχνη διάβρωσης από παλαιότερη δραστηριότητα στο παγοκάλυμμα της περιοχής χαρτογραφώντας την τοπογραφία του εδάφους κάτω από τους πάγους, καθώς και το πάχος των ιζηματογενών πετρωμάτων τα οποία διαβρώνονται λόγω αυτών των μεταβολών στο παγοκάλυμμα.

Κάτω από την παγοκρηπίδα εντόπισαν μια σχετικά σταθερή περιοχή που εκτείνεται σε πλάτος 100 χιλιομέτρων, η οποία κατηφορίζει προς τη θάλασσα επιτρέποντας τη διαρροή λιωμένων πάγων στο νερό του ωκεανού.

Πίσω από αυτή βρίσκεται μια ασταθής περιοχή πλάτους 200 χιλιομέτρων η οποία κατηφορίζει καταλήγοντας σε ένα πλάτωμα μακρυά από τη θάλασσα. Εκεί ο λιωμένος πάγος θα μπορούσε να λιμνάσει και να επιταχύνει το λιώσιμο του υπόλοιπου παγοκαλύμματος.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα πρώτα 100 χιλιόμετρα παγοκαλύμματος θα μπορούσαν να λιώσουν μέσα στον επόμενο αιώνα ή να απαιτηθούν πολλοί αιώνες ή και χιλιετίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η καταστροφική διαδικασία μπορεί να ανασταλεί εάν η παγκόσμια υπερθέρμανση περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα Προβιομηχανικά Επίπεδα.

www.econews.gr

 

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το υποβρύχιο σήμερα το πρωί, αντί να κινηθεί ανατολικά εντός τουρκικών υδάτων, επέλεξε να κάνει επίδειξη σημαίας περνώντας ανάμεσα στα ελληνικά νησιά.

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις των άρθρων 234, 240, 244 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα Ν. 3463/2006, τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας Διοίκησης και Διαχείρισης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου – Αντιπάρου, σας προσκαλούμε σε τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που θα γίνει την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 και ώρα 10.00 στα Γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου – Αντιπάρου (πλατεία Εκατονταπυλιανής, Παροικία) για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η προσφυγική κρίση, η στάση της Ευρώπης αλλά και ο ρόλος των Περιφερειών στην διαχείρισή της, απετέλεσαν αντικείμενο ειδικής συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, στο πλαίσιο της 36ης Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Νήσων της CPMR, που διεξάγεται στην Ρόδο.

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την 20-05-2016 το πρωί συνελήφθη στη Θήρα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας 42χρονος ημεδαπός, γιατί οδηγούσε Ι.Χ.Φ αυτοκίνητο υπό την επήρεια μέθης.

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την 19-05-2016 το απόγευμα συνελήφθη στην Τήνο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Τήνου, 39χρονος ημεδαπός, γιατί στο πλαίσιο τροχονομικού ελέγχου και βεβαίωσης διοικητικού προστίμου παράβασης Κ.Ο.Κ., επιτέθηκε εναντίον τους και ακολούθως αντιστάθηκε σθεναρά κατά τη σύλληψή του.

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Δήμος Πάρου, προτίθεται να προβεί στην πρόσληψη οκτώ (8) ναυαγοσωστών, με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, διάρκειας τριών (3) μηνών, σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 109/2016 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πάρου που νομιμοποιήθηκε με την υπ΄ αριθμ. 35613/18-05-2016 όμοια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 206 του Ν. 3584/2007 και το άρ. 28 παρ. 1 του ν. 4325/2015 (ΦΕΚ 47Α΄/1-5-2015).

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, εκφράζει δια της παρούσας την απόλυτη αντίθεσή του στην κατάργηση του καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τις νησιωτικές περιοχές, επισημαίνοντας, ότι είναι το τελευταίο προπύργιο της νησιωτικότητας, αλλά και το μοναδικό στοιχείο που συγκρατεί σε ένα αποδεκτό επίπεδο, την ήδη μειωμένη ανταγωνιστικότητά μας, ιδίως στον τομέα του Τουρισμού.

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Δήμος Αντιπάρου διαμαρτύρεται έντονα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά των Κυκλάδων, ρύθμιση που αντιβαίνει την προστασία της περίφημης Νησιωτικότητας, την οποία τόσα χρόνια οι κατά καιρούς ηγεσίες ευαγγελίζονται αλλά σπανιότατα βλέπουμε να μετουσιώνεται στην πράξη. Αντίθετα,

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την επίσκεψη δημοσιογραφικής αποστολής από την Ελβετία άνοιξε την Τρίτη 17 Απριλίου 2016 ο κύκλος των press trips για τη φετινή χρονιά στον Δήμο Πάρου.

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σελίδα 1 από 2

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos