300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Καθηγήτρια Νομικής για το δείπνο με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Το Βρετανικό Μουσείο τα βλέπει ως επιχειρηματικό asset (βίντεο)

21 Οκτωβρίου 2025 10:27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΓΛΥΠΤΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
  • ΔΕΙΠΝΟ
Καθηγήτρια Νομικής για το δείπνο με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Το Βρετανικό Μουσείο τα βλέπει ως επιχειρηματικό asset (βίντεο)

test2

react2 2025

skandalis77

Newsroom Newsroom

Σφοδρή κριτική για το δείπνο με διασημότητες που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Βρετανικό Μουσείο άσκησε η Eιρήνη Σταματούδη,

καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, λέγοντας στο ΕΡΤnews ότι το Μουσείο «αντιμετωπίζει τα Μάρμαρα ως πηγή εσόδων» και όχι ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα επανέλαβε την άποψη, ως μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για την επανένωση τους, ότι «για εμάς ο στόχος είναι η επανένωση των Γλυπτών, όχι ο προσωρινός δανεισμός τους».

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για την εκδήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού η κα Σταματούδη, ως μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα επεσήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι ανάλογο καθώς πολλές φορές μισθώνουν την αίθουσα έναντι τιμήματος, είτε για φιλανθρωπικούς είτε για άλλους σκοπούς

«Το Βρετανικό Μουσείο δεν στοχεύει μόνο στην προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως διατείνεται, αλλά έχει και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Βλέπει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ως ένα επιχειρηματικό asset πάνω στο οποίο μπορεί να βγάλει χρήματα», δήλωσε η κ. Σταματούδη.

Αναφερόμενη στο πρόσφατο δείπνο υπογράμμισε ότι οι εκπρόσωποι του Βρετανικού Μουσείου «επικαλούνται την ανάγκη για έσοδα, ειδικά τώρα που το Μουσείο χρειάζεται ανακαίνιση λόγω των εκτεταμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει, ακόμα και με τη στέγη της αίθουσας των Μαρμάρων, η οποία έχει παραμείνει κλειστή πολλές φορές για το κοινό».

Διαφορετική προσέγγιση
Κάνοντας λόγο «για μία τελείως διαφορετική προσέγγιση» σε σχέση με αυτή των Ελλήνων με τις αρχαιότητες η καθηγήτρια Νομικής εστίασε στην αγανάκτηση που προκαλούν τέτοιες εκδηλώσεις «Για εμάς είναι εξαιρετικά εκνευριστικό να βλέπουμε αυτές τις εικόνες με ανθρώπους σε απόσταση αναπνοής από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με ποτήρια κρασί και φαγητό δίπλα τους. Είναι αγχωτικό, γιατί θα μπορούσε να συμβεί κάτι – ένα ατύχημα, μια απροσεξία – και να προκληθεί ζημιά στα μνημεία». Όπως επισήμανε, «η Ελλάδα έχει επανειλημμένα παρέμβει για το ζήτημα, αλλά το Βρετανικό Μουσείο δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη τις ελληνικές ενστάσεις».

Αναφερόμενη στην ηθική διάσταση της υπόθεσης, σημείωσε: «Αν το Βρετανικό Μουσείο είχε αντιληφθεί πραγματικά την ηθική διάσταση του θέματος, τώρα θα είχε επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα». Και όπως δήλωσε στους παρουσιαστές της εκπομπής, Κατερίνα Δούκα και Κώστα Παπαχλιμίντζο, «δυστυχώς, αυτή την ηθική διάσταση την αντιλαμβανόμαστε μόνο εμείς, αν και η πλειοψηφία του βρετανικού λαού τάσσεται πλέον υπέρ της επιστροφής τους. Οι Βρετανοί πολίτες βλέπουν ότι δεν είναι σωστό ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να βρίσκεται διασπασμένο μεταξύ δύο μουσείων», πρόσθεσε.


«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή»
Απαντώντας στο εάν βλέπει κάποια προοπτική επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα η κα Σταματούδη εκτίμησε ότι «είμαστε πιο κοντά από ό,τι ήμασταν τα τελευταία χρόνια στο ενδεχόμενο επιστροφής των Μαρμάρων». Μάλιστα, όπως τόνισε, «οι Βρετανοί, για δεκαετίες, δεν δέχονταν καν να συζητήσουν το θέμα στο πλαίσιο της UNESCO. Από το 2021 και μετά έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Η εφημερίδα The Times για πρώτη φορά μετά από πενήντα χρόνια δημοσίευσε κύριο άρθρο υπέρ της επιστροφής, ενώ το 78% των συνδρομητών της τάσσεται υπέρ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως είπε, παραμένουν «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις τα οποία δεν πρέπει να υποτιμούμε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι Βρετανοί μιλούν για δάνειο, ενώ η Ελλάδα ζητά μόνιμη επιστροφή. Για εμάς ο στόχος είναι η επανένωση των Γλυπτών, όχι ο προσωρινός δανεισμός τους», συμπληρώνοντας ότι «δεν έχει νόημα να μιλάμε για δάνειο σε κάτι που πρέπει να επιστρέψει οριστικά στον φυσικό του χώρο».

«Το Μουσείο κερδίζει οικονομικά από τα Γλυπτά»
Σχολιάζοντας την νέα αυτή εξέλιξη που επανέφερε στη δημοσιότητα τη διαμάχη για την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενών η κα Σταματούδη επισήμανε ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει επιστρέψει κατά καιρούς αντικείμενα σε άλλες χώρες, αλλά μόνο με τη μορφή «μακροπρόθεσμων, διαρκώς ανανεούμενων δανείων». Σύμφωνα με την καθηγήτρια Νομικής, «τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι διαφορετική περίπτωση. Πρόκειται για ένα εμβληματικό μνημείο και οι Βρετανοί το εκμεταλλεύονται ως πηγή εσόδων, καθώς η αίθουσα των Μαρμάρων αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς και “πολυτελείς” γκαλερί τους».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι ξεκάθαρη: δεν ζητά τίποτα άλλο πίσω πέρα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η επιστροφή τους είναι θέμα δικαιοσύνης, σεβασμού και πολιτισμού».

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Το Βρετανικό Μουσείο διοργάνωσε φιλανθρωπικό δείπνο στην αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Η καταγγελία της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη
  • Αδ. Γεωργιάδης: «Αν καταφέρει να μας φέρει και τα γλυπτά του Παρθενώνα ο Μητσοτάκης, θα μείνει στην ιστορία»
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Markirra – «Απωθημένο Μου»: Στ...
Οι Glitter Grotesque επιστρέφο... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

agnantio new 23

banneraki

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Δεκέμβριος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

logo2

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Συνελήφθη στην Πάρο 59χρονος διωκόμενος για βιασμό, ενδοοικογενειακή βία και οπλοφορία

Συνελήφθη στην Πάρο 59χρονος διωκόμ...

28 Νοεμβρίου 2025
Η Δώρα Σαρρή-Παπακυρίλλου εκλέχθηκε στην ΔΕΕΠ Κυκλάδων της Ν.Δ. - Τα συνολικά αποτελέσματα

Η Δώρα Σαρρή-Παπακυρίλλου εκλέχθηκε...

24 Νοεμβρίου 2025
Πάρος: Χριστουγεννιάτικη λάμψη στην Παροικία! – Φωταγωγήθηκαν εμβληματικά σημεία της (Βίντεο)

Πάρος: Χριστουγεννιάτικη λάμψη στην...

25 Νοεμβρίου 2025

Τελευταία Νέα

Ρούμπιο: Οι συζητήσεις στη Φλόριντα ήταν «παραγωγικές» παρότι «μένει ακόμη δουλειά» να γίνει (βίντεο)

Ρούμπιο: Οι συζητήσεις στη Φλόριντα...

30 Νοεμβρίου 2025
Πάρος: Μια λαμπερή βραδιά στην Παροικία! Μαγευτική Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση  (Βίντεο)

Πάρος: Μια λαμπερή βραδιά στην Παρο...

30 Νοεμβρίου 2025
Κλήρωση Τζόκερ 30/11/2025: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Κλήρωση Τζόκερ 30/11/2025: Αυτοί εί...

30 Νοεμβρίου 2025

MHT

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] - [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Ανδρέας Μπελεγρής
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ