Φεστιβάλ Αθηνών, ταυτότητα και εξωστρέφεια

19 Φεβρουαρίου 2015 12:21

Η οφειλόμενη τιμή από τους εκπροσώπους της Πολιτείας, έπειτα από δέκα χρόνια παρουσίας του Γιώργου Λούκου στο τιμόνι του Φεστιβάλ Αθηνών, ήταν το πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής συνέντευξης Τύπου.


Μια απόλυτη και γενναιόδωρη στήριξη, από τον υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, από την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. «Στα χρόνια του Γιώργου Λούκου, το Φ.Α. απέκτησε εξωστρεφή φυσιογνωμία, προσέγγισε τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία και τη δημιουργία των ξένων κέντρων, που τα εντοπίζει τη στιγμή της ακμής τους ή τα βλέπουμε πρώτη φορά εδώ. Χαρίζει ταυτότητα και αυτοπεποίθηση στην Αθήνα και στους Ελληνες, ξαναζωντανεύει την Επίδαυρο και το υπέροχο Ηρώδειο», είπε ο Ν. Ξυδάκης. Οσο για την Περιφέρεια Αττικής, διά στόματος Ρένας Δούρου δηλώθηκε ότι «θα υποστηρίξει το καλλιτεχνικό έργο του Φ.Α. στηρίζοντας 3 μεγάλες παραγωγές του, αλλά και συνδράμοντας οικονομικά όπου αλλού χρειαστεί ο θεσμός». Και ο Γ. Καμίνης κατέθεσε τη δέσμευση του δήμου να στηρίξει το φεστιβάλ, «γιατί είναι ένας θεσμός που μας φέρνει οξυγόνο».

 

60 χρόνια φεστιβάλ

Φέτος λοιπόν, και παρότι εισέπραξε μόλις πριν από μία εβδομάδα το 1,5 από τα 2 εκατ. του περυσινού προϋπολογισμού, το Φεστιβάλ Αθηνών, που συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής, κατέθεσε ένα πρόγραμμα που έχει μεγάλα ξένα ονόματα, νέες παραγωγές ταλαντούχων Ελλήνων δημιουργών, είναι πολύπλευρο και κινείται σε πολλές περιοχές της πόλης. Ο Γιώργος Λούκος είπε τουλάχιστον τρεις φορές στη διάρκεια της συνέντευξης τη φράση «και δεν είναι και πολύ ακριβό», δηλώνοντας μ' αυτόν τον τρόπο την οικονομική στενότητα που περιορίζει τις κινήσεις του.

Ο Γιώργος Λούκος, εμφανώς χαρούμενος, με την οικειότητα και την άνεση που τον χαρακτηρίζει προς όλους, ξεκίνησε από εκείνους τους καλλιτέχνες που δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί η παρουσία τους στο Φ.Α., αφού «οι προτάσεις τους ήρθαν αργά και προσπαθούμε να τους χωρέσουμε στο πρόγραμμα». Μας είπε για πιθανές συναυλίες του Rufus Wainwright, του τσελίτσα Δήμου Γκουνταρούλη με τον Ισμαήλ Ιβο από τη Βραζιλία, του συνθέτη Λευτέρη Βενιάδη που κατάγεται από τη Χίο και ζει στο Βερολίνο.

Στο φετινό Φ.Α. θα υπάρχει ξανά η συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης «Νέον», η συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Βραβείο ΔΕΣΤΕ και θα γίνει, για πρώτη φορά, συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Ετσι, στον κήπο της Πειραιώς 260 θα δούμε και σινεμά.

Εμφαση στο θέατρο

Οι θεατρικές παραστάσεις έχουν την τιμητική τους. Στεκόμαστε στις ενδιαφέρουσες ξένες παραγωγές: Το Baxter Theatre Center («Δεσποινίς Τζούλια»), το Νέο Θέατρο της Ρίγας («Σόνια»), η Σαουμπίνε και ο γνωστός μας, πια, Τόμας Οστερμάγιερ με τις «Μικρές Αλεπούδες», η κορεατικής καταγωγής Young Jean Lee, ο Ρομέο Καστελούτσι με την παράσταση «Go down, Moses», η γυναικεία ομάδα She She Pop, αλλά και η συνάντηση του Μιχαήλ Μαρμαρινού με το θέατρο Νο της Ιαπωνίας στην Επίδαυρο όπου θα συνομιλήσουν μέσω της ραψωδίας λ της Οδύσσειας.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου μας καλεί, από την 1η Ιουλίου, κάθε απόβραδο, να παρακολουθήσουμε τον «Ρήσο» του Ευριπίδη περπατώντας στο Λύκειο του Αριστοτέλη. Η παρουσία των νέων δυνάμεων του ελληνικού θεάτρου είναι και φέτος ιδιαίτερα δυναμική, με παραστάσεις που αφουγκράζονται τις αγωνίες των σύγχρονων κοινωνιών, αλλά και ομάδων που είναι αναγκασμένες να ζουν στο περιθώριο.

Επίδαυρος επί εννέα

Από τις 3/7 ώς τις 29/8 μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε εννέα Παρασκευοσάββατα για μια εκδρομή στην Επίδαυρο. Στη μουσική, ξεχωρίζουν οι τρεις βραδιές με τη Μαρινέλλα, που θα ερμηνεύσει τη «Σονάτα του σεληνόφωτος» σε σύνθεση Σταύρου Ξαρχάκου, οι δύο βραδιές του Σταμάτη Κραουνάκη με μουσική και τραγούδια που βασίζονται σε έργα του Ντάριο Φο, οι όπερες δύο νέων ταλαντούχων μουσικών, του Κορνήλιου Σελαμσή («Λεόντιος και Λένα») και του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου («Σαλώμη»), η Ορχήστρα Νέων της Μεσογείου. Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα είναι στο Φ.Α. με δύο παραγωγές: την «Τόσκα» και την «Κάρμεν».

Στον χορό, η Σιλβί Γκιλέμ θα κάνει στο Ηρώδειο, στις 3 και 4/6, μια τελευταία υπόκλιση, αποχαιρετώντας το κοινό της. Η Μαγκί Μαρέν θα έρθει ξανά με δύο παραστάσεις, αλλά και νεότερα ελληνικά και ξένα σχήματα θα εμφανιστούν στην Πειραιώς 260.
www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos