×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Οι τσαμπούνες παρήλασαν στο Θησείο-Παγκόσμια Ημέρα Άσκαυλου

11 Μαρτίου 2015 09:59

Ο ήχος της τσαμπούνας απλώθηκε χθες το απόγευμα σε όλο το Θησείο με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασκαυλου, που φέτος ήταν αφιερωμένη στον σημαντικότερο Καρπαθιώτη τσαμπουνιέρη, Αντώνη Ζωγραφίδη, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.


Η συνάντηση έγινε στον σταθμό του Θησείου και έως τις 6 η πορεία στον πεζόδρομο της οδού Αποστόλου Παύλου είχε ξεκινήσει. Τελικός προορισμός ήταν και φέτος ο λόφος του Φιλοπάππου

Ενα υπαίθριο γλέντι στήθηκε μετά τη δύση του ηλίου στον λόφο του Φιλοπάππου, όπου μουσικοί από όλα τα μέρη της Ελλάδος έδωσαν... βροντερό «παρών» γκρεμίζοντας, με τον χαρακτηριστικό ήχο της τσαμπούνας, τα σύνορα της μουσικής του χθες και του σήμερα.

Κρουστά και έγχορδα από ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς ενώθηκαν με τον «ασκό του Διονύσου», χαρίζοντας χαμόγελα στους περαστικούς και τους τουρίστες.

Γνωστός και ως τσαμπούνα ή γκάιντα, ο άσκαυλος γιορτάζεται από το 2012 με εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, τις μεγαλύτερες εξ αυτών στη Σκοτία όπου γίνονται παράλληλα σεμινάρια και ομιλίες για την παραδοσιακά μουσική.

Ο εορτασμός της ημέρας άσκαυλου στην Αθήνα, που το 2012 συνέπεσε με τον θάνατο της Δόμνας Σαμίου, διαδόθηκε από στόμα σε στόμα, ενώ μια σελίδα στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης καθοδηγούσε τον κόσμο που ήθελε να λάβει μέρος στην εκδήλωση, φέρνοντας μαζί το μουσικό όργανό του.

Πορεία
Οι τσαμπούνες παρήλασαν στο Θησείο
Η συνάντηση έγινε στον σταθμό του Θησείου και ως τις 6 η πορεία στον πεζόδρομο της οδού Αποστόλου Παύλου είχε ξεκινήσει. Τελικός προορισμός ήταν και φέτος ο λόφος του Φιλοπάππου για το παραδοσιακό γλέντι που πέρυσι είχε κρατήσει μέχρι πρωίας.

Ο Αντώνης Ζωγραφίδης από την Ολυμπο της Καρπάθου μαζί με τον λυράρη Μιχάλη Ζωγραφίδη είναι ανάμεσα στις μεγάλες μορφές της παραδοσιακής μουσικής. Τα δύο αδέλφια έχουν αρκετές δισκογραφικές δουλειές, με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή τους στο άλμπουμ της Δόμνας Σαμίου «Τραγούδια της Κυρα-Θάλασσας».

Ο άσκαυλος είναι πανάρχαιο πνευστό μουσικό όργανο ποιμενικού χαρακτήρα που χρησιμοποιεί αέρα αποθηκευμένο σε ασκό, ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. είναι γνωστός ως «ο ασκός του Διονύσου» και αναφέρεται από πολλούς συγγραφείς.

Ο άσκαυλος είναι επίσης ευρύτατα διαδεδομένος ανά τον κόσμο και τόσο οι διάφορες εποχές όσο και οι διάφοροι λαοί του επιφύλαξαν πολλούς και διάφορους ρόλους, για αγροτικές διασκεδάσεις, για αστικούς χορούς, για γιορτές της Αυλής, για εμβατήρια και παρελάσεις, για προσωπικές χρήσεις κ.λπ. Σήμερα στον τόπο μας συναντιέται με 2 μορφές.

Στην Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη φέρει την επωνυμία γκάιντα (από τον τουρκικό όρο gayda που, σύμφωνα με ορισμένους, προέρχεται από το αρχαιοελληνικό «αείδω»).

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos