×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Tο Φρούριο της Μύρινας στη Λήμνο «εκπέμπει» SOS

13 Μαρτίου 2015 11:49

Το μεγαλύτερο σε έκταση οχυρό του Αιγαίου, το Φρούριο της Μύρινας στη Λήμνο, «λύγισε» μπροστά στα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή και που είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση τμήματος του τείχους του.

«Το κάστρο είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Λήμνου. Σκοπός μας είναι να το αναδείξουμε και να το εντάξουμε σε ένα ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα», λέει ο αρχαιολόγος και διδάκτορας Παύλος Τριανταφυλλίδης

 

Κλειστή για λόγους ασφαλείας παραμένει για τους επισκέπτες η εφεδρική διαδρομή που οδηγεί στο κάστρο από την είσοδο της Αγίας Παρασκευής, καθώς η πτώση του ύψους 8 μέτρων τείχους κάλυψε το μονοπάτι για περίπου 20 μέτρα.

Την απόφαση πήρε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου που αντέδρασε αμέσως ενημερώνοντας το υπουργείο για την κατάσταση του σημείου αλλά και τους επισκέπτες τοποθετώντας σχετική απαγορευτική σήμανση.

«Ηταν οι εντονότερες βροχοπτώσεις που έχει δει το νησί τα τελευταία χρόνια. Το μνημείο αυτό είναι δίπλα στη θάλασσα και έχει έντονη αλατονέφωση, είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες αρκετά και έχει υποστεί μεγάλη διάβρωση», εξηγεί ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης που ήρθε αμέσως σε επαφή με το υπουργείο Πολιτισμού.

«Πήραμε την απόφαση να κλείσουμε την εφεδρική είσοδο στο κάστρο με στόχο την ασφάλεια των πολιτών. Το κάστρο είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Λήμνου. Σκοπός μας είναι να το αναδείξουμε και να το εντάξουμε σε ένα ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Ηδη αυτήν τη στιγμή γίνονται συζητήσεις για την αποκατάσταση του προβλήματος και η εφορεία μας είναι σε συνεργασία με το υπουργείο ώστε το κάστρο της Μύρινας να μπορέσει να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο καθώς χρήζει άμεσης αποκατάστασης και συντήρησης.

Το νησί έχει τρομερούς αρχαιολογικούς θησαυρούς και η αποκατάσταση του κάστρου αποτελεί προτεραιότητα για την εφορεία μας», λέει ο αρχαιολόγος και διδάκτορας του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων Παύλος Τριανταφυλλίδης, και μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ανέλαβε τη νεοσυσταθείσα εφορεία Λέσβου μετά τη συνένωση της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, τον περασμένο Οκτώβρη.

Το Φρούριο της Μύρινας με τους πολλούς Πύργους και τη σπάνια θέα επικοινωνεί με την ξηρά μόνο από τα ανατολικά. Η σημερινή μορφή του ανάγεται στο 1207, όταν ο Ενετός Φιλόκαλος Ναβιγκαγιόζο, Μεγάλος Δούκας της Λήμνου, οχυρώνει τη Μύρινα. Ο διάδοχός του όμως Λεονάρδο Ναβιγκαγιόζο είναι εκείνος που ισχυροποιεί το κάστρο και το κρατά υπό την κυριαρχία του επί 45 χρόνια. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας εντός του Φρουρίου κατοικούσαν Τούρκοι.

Κατά την πολιορκία της Μύρινας το 1770 από τον ρωσικό στόλο, τα τείχη του Φρουρίου υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Στην ανατολική και νότια πλευρά το τείχος είναι υψηλό ενώ στη βόρεια και δυτική πλευρά το τείχος είναι κατά πολύ χαμηλότερο.

Στο ψηλότερο σημείο του λόφου υπάρχει ημικατεστραμμένο οχυρό κτίσμα με πολλούς εσωτερικούς χώρους. Ακόμα, εντός του Φρουρίου υπάρχουν ένα τουρκικό Τέμενος, υπόγειος θολωτός χώρος και δεξαμενές.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos