Η ΚΟΑ στις μοναχικές Κυκλάδες του χειμώνα

11 Νοεμβρίου 2015 12:00

Με την πεποίθηση ότι η μουσική δεν είναι μια πολυτέλεια προορισμένη μόνο για μυημένους αλλά ένα αγαθό στο οποίο πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ξεκίνησε μια σημαντική αποστολή:

Τη νέα πρωτοβουλία με τίτλο « (Επι)μένοντας Κυκλάδες», η οποία, με τη στήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, φέρνει την κλασική μουσική στις απομονωμένες Κυκλάδες του χειμώνα. Οι πρώτες συναυλίες έγιναν την περασμένη εβδομάδα στη Μήλο και στην Κίμωλο, ενώ από τις 23 έως τις 26 του μήνα το ταξίδι συνεχίζεται στη Σίφνο και τη Σέριφο, και στις αρχές Δεκεμβρίου (4-6/12) στη Σύρο.

 

Η εμπειρία νησιώτικων αποστολών ήδη υπάρχει, μας θυμίζει η Αλίκη Φιδετζή, υπεύθυνη των περιοδειών και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ΚΟΑ, σε συνομιλία της με την «Κ». Ταξίδια, εργαστήρια σε νησιά των Κυκλάδων και της άγονης γραμμής, στο πλαίσιο προγραμμάτων όπως το «Δικαίωμα στη Μουσική», το οποίο υποστηρίζει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ή η «Αγονη Γραμμή Γόνιμη», που συνεχίζεται εδώ και επτά χρόνια.

«Η Ορχήστρα φροντίζει πάση θυσία, και η λέξη θυσία έχει ιδιαίτερο νόημα σε εποχές οικονομικής κρίσης, να συναντά τους συμπολίτες μας κάθε ηλικίας που ζουν περιορισμένοι ή απομονωμένοι. Η αλήθεια είναι ότι η πραγματικότητα όλων σχεδόν των νησιών, ακόμα και αυτών που είναι διάσημοι καλοκαιρινοί τουριστικοί προορισμοί, είναι τον χειμώνα πολύ διαφορετική, πολύ δυσκολότερη», λέει η Αλίκη Φιδετζή καθώς μοιράζεται εικόνες, αναμνήσεις αλλά και τις πολλές δυσκολίες που συναντάει η Ορχήστρα, μία από αυτές και οι πρόσφατες απεργίες των πλοίων. «Ολα αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά σ' αυτό που κερδίζουμε, ένα χαμόγελο, ένα ουσιαστικό "ευχαριστώ". Και βέβαια αυτό που κυρίως κερδίζουμε είναι η ελπίδα ότι κάποια από αυτά τα παιδιά θα παραμείνουν καλοί ακροατές κατ' αρχάς και ίσως μεθαύριο γίνουν σπουδαίοι μουσικοί».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos