300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Θεατρική αγρυπνία για το πάθος και τον θρήνο

28 Απριλίου 2016 12:05
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεατρική αγρυπνία για το πάθος και τον θρήνο

test2

test2

Η παράσταση είναι μόνο για ένα βράδυ. Δώδεκα τα μεσάνυχτα ανοίγει η πόρτα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, «τιμώντας τον θάνατο του Μεγάλου Ξένου», όπως μας καλεί ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ντέλλας. Μεγάλη Πέμπτη προς Μεγάλη Παρασκευή.


Οι έννοιες του πάθους, του θανάτου, του θρήνου, της ταφής, η ξενιτιά τού επέκεινα είναι τα βασικά σημεία αυτής της αφήγησης, της καταληκτικής αγρυπνίας του κύκλου «Insomnia Greca», που ξεκίνησε την προπαραμονή των Χριστουγέννων, συνεχίστηκε την Καθαρά Δευτέρα και κλείνει τώρα με την «Αγρυπνία του πάθους». Τρεις μεταμεσονύκτιες δράσεις, που καταπιάνονται με την έννοια του ξένου μέσα από σταθμούς της λαϊκής παράδοσης.

Αλλωστε ο Κωνσταντίνος Ντέλλας στις παραστάσεις του με την ομάδα «bouλouki project» (Ανδρέας Σκούρτης, Κωνσταντίνα Μαρδίκη και Νεφέλη Σωτηράκη) αξιοποιεί τις σπουδές στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Βασίλη Διαμαντόπουλου αλλά και την εμπειρία με το Λύκειο Ελληνίδων. Το είδαμε στον «Ξεπεσμένο δερβίση», εντονότερα στην παραγωγή «Ο Eλλην βρυκόλαξ» στο Μουσείο Μπενάκη, στο «Ηλέκτρα, το τελευταίο αίμα» στο Φεστιβάλ Αθηνών. Στον τρόπο που επιλέγει για τις περφόρμανς του μη θεατρικούς χώρους αλλά και πώς πειραματίζεται αντλώντας από την παράδοση.

Οσοι διάλεξαν την προπαραμονή των Χριστουγέννων το «The Nativitas Insomnia», έζησαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, με θέμα τη γέννηση ενός θεού πρόσφυγα. Ο Ντέλλας βασίστηκε στο ευαγγελικό κείμενο για τη φυγή στην Αίγυπτο, και έθιξε μέσα από αυτό το μεταναστευτικό και προσφυγικό. Τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας το κοινό γιόρτασε την έλευση ενός θεού ξένου. Το «The Adeus Carne Insomnia» μιλούσε για τον Διόνυσο, τις Βάκχες αλλά και για την περίοδο που οι νεκροί ανέβαιναν στον επάνω κόσμο. Απόψε η τριλογία «Insomnia Greca» ολοκληρώνεται.

Ξημερώματα Μεγάλης Παρασκευής, η έννοια του ξένου, που διέτρεξε τις δύο προηγούμενες δράσεις, «παίρνει νέες διαστάσεις μέσα από το ψαλμικό κείμενο, κατά το οποίο ο Ιωσήφ ο Αριμαθαίας ζητεί από τον Πιλάτο το νεκρό σώμα του Ιησού, λέγοντας: «Δος μοι τούτον τον ξένον». Δώδεκα το βράδυ έως τις 4 το πρωί, το κοινό μπορεί να μπαινοβγαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Οδηγός του θα είναι ο χάρτης που θα παραλαμβάνει στην είσοδο, καθοδηγώντας τον στις εγκαταστάσεις και στις περφόρμανς. Δράσεις στο υποσκήνιο και στην αίθουσα δοκιμών, στην κεντρική σκηνή, στα φουαγιέ, στους διαδρόμους, στο υπερώο μέχρι τον εντυπωσιακό θόλο. Και έπειτα στις 3 το πρωί ξεκινάει το φαγητό στο ισόγειο, με φακές, βραστές πατάτες, ελιές, παξιμάδια και πλιγούρι. Ο,τι έφτιαξαν και μετέφεραν από το σπίτι τους οι ηθοποιοί, σεβόμενοι την έννοια της φιλοξενίας.

«Είναι μια νύχτα που συμβαίνει κάτι, αλλά για όποιον θέλει να το δει. Η νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης, όπου τελειώνουν τα Δώδεκα Ευαγγέλια, δεν είναι στα χοτ σποτ της Εβδομάδας. Εχουμε τον στολισμό του Επιταφίου, το πρωί την Αποκαθήλωση, όμως μέχρι την περιφορά του Επιταφίου, που ακολουθούν οι περισσότεροι, μεσολαβεί ένα διάστημα». Αυτά τα μεσοδιαστήματα τον γοητεύουν. «Τη γαλήνη επιδιώκω. Θέλω να δείξω ότι δεν είμαστε το επίκεντρο του κόσμου αλλά μέρος ενός συνόλου». Σκοπός του; «Εχουμε συνηθίσει καναπέ, τηλεόραση, τηλεκοντρόλ και γύρω μας τα πράγματα. Ηθελα ένα άλλο ταξίδι...».

www.ethnos.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Είκοσι Ελληνες ζωγράφοι κάνουν...
Διπλή γιορτή με δωρεάν βόλτες... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

SEAJETS Απογευματινό δρομολόγιο banner 300x250

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25
sigi ixthios

chora banner 300x250

cavo doro 22

Epimelitirio

crios beach1

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάρτιος 2014 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Σε "λίμνη αίματος" 23χρονος - Έφερε τραύματα από μαχαίρι (βίντεο)

Πάρος: Σε "λίμνη αίματος"...

21 Ιουλίου 2025
Αντώνης Κομνηνός: Ο εφοπλιστής που προωθεί τον πολιτισμό στη Σύρο, με κόρη που δραστηριοποιείται στην Αντίπαρο

Αντώνης Κομνηνός: Ο εφοπλιστής που...

20 Ιουλίου 2025
Στ. Γκίκας: «Η ύδρευση της Πάρου είναι πρότυπο σε εθνικό επίπεδο. Έχει εισπραξιμότητα 99% και κέρδη 1,5 με 2 εκατ. ευρώ. Επενδύει διαρκώς σε νέες τεχνολογίες» (βίντεο)

Στ. Γκίκας: «Η ύδρευση της Πάρου εί...

21 Ιουλίου 2025

Τελευταία Νέα

Σύρος: Έντονες αντιδράσεις υπουργών για το περιστατικό με τους Ισραηλινούς τουρίστες - Ο Μ. Χρυσοχοϊδης προανήγγειλε συλλήψεις (βίντεο)

Σύρος: Έντονες αντιδράσεις υπουργών...

26 Ιουλίου 2025
Πάρος: Θέμα σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων η απένταξη του έργου της επέκτασης του Αεροδρομίου (Bίντεο)

Πάρος: Θέμα σε κεντρικό δελτίο ειδή...

25 Ιουλίου 2025
Το κόλπο για να ανοίγουν και να κλείνουν εύκολα τα πλαστικά μπουκάλια με το νερό (Βίντεο)

Το κόλπο για να ανοίγουν και να κλε...

25 Ιουλίου 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ