300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Με 16.000 εισιτήρια έκανε «πρεμιέρα» ο «Πλούτος», εγκαινιάζοντας τη θεατρική περίοδο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

05 Ιουλίου 2016 12:05
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με 16.000 εισιτήρια έκανε «πρεμιέρα» ο «Πλούτος», εγκαινιάζοντας τη θεατρική περίοδο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

test2

test2

«Θα σας πω μια ιστορία με ήρωα έναν φτωχό πολίτη που άκουγε στο όνομα Χρεμύλος. Το Χρεμύλος βγαίνει από τη λέξη "χρέος" και το ρήμα "αιμύλω", που σημαίνει εξαπατώ. Αυτός που εξαπατά τους δανειστές του. Ετσι λένε αυτοί». Κάπως έτσι, με αυτά τα λόγια, απευθύνθηκε στο πολυπληθές κοινό που κατέκλυσε το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 1 και 2 Ιουλίου ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Κιμούλης, εισάγοντας από την αρχή τους θεατές στη δική του ερμηνεία του αριστοφανικού «Πλούτου», με τον οποίο ξεκίνησαν οι φετινές θεατρικές παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

«Αυτοί» αναφέρθηκαν πολλές φορές, καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, ως υπεύθυνοι για την κακοδαιμονία της χώρας («ανήκουμε σε αυτόν που μας πληρώνει», έλεγε ο Καρίων - Π. Φιλιππίδης) και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας («οικόπεδα δίνονται στη Euroland για αντιπαροχή», τραγουδάει ο Χρεμύλος - Γ. Μπέζος). Το κοντράστ έγινε εντονότερο στον περίφημο Αγώνα επιχειρημάτων μεταξύ του Χρεμύλου και της Πενίας που ενσαρκώνεται, όπως και ο Πλούτος από τον κ. Κιμούλη, και παρουσιάζεται με τη μορφή της Κριστίν Λαγκάρντ ως η «Διεθνής Νόμιμη Τοκογλύφα».

Στους διαλόγους που προκάλεσαν εύκολα το γέλιο του κοινού χώρεσαν σχεδόν όλα: ο Γιαν Φαμπρ και το Φεστιβάλ, ο Γιάννης Βαρουφάκης και το Fair Play του Μανώλη Αναγνωστάκη, τα σύγχρονα πολιτικά πρόσωπα, οι δημοσιογράφοι, οι λομπίστες, τα σπρεντ, το πιστωτικό γεγονός, τα μνημόνια, το Grexit.

Η έντονη πολιτική φόρτιση της παράστασης δημιούργησε το ασφαλές σχήμα της αδύναμης χώρας που μάχεται εναντίον των εξωτερικών εχθρών της («όλοι χρωστάνε στους θεσμούς της ανθρωποθυσίας»), αναλώθηκε εκεί με διασκεδαστικές αναλογίες, αριστοφανικές βωμολοχίες και αστεία, κυριαρχώντας εν τέλει στην προσωπική ερμηνεία του κ. Κιμούλη για το έργο του αρχαίου κωμωδιογράφου, ότι «Πλούτος» είναι «το μαζί και όχι το χώρια», το «συλλογικό» έναντι του «ατομικού» που εκτίμησε ότι έπρεπε να το εξηγήσει δημιουργώντας μια «Παράβαση».

Το άνοιγμα της Επιδαύρου «έκοψε» συνολικά 16.000 εισιτήρια και είναι γεγονός ότι απουσία πολιτικών προσώπων η προσέλευση του κοινού συνεχίστηκε αρκετή ώρα μετά την προγραμματισμένη έναρξη της παράστασης, η οποία τελικά ξεκίνησε και τις δύο μέρες λίγο πριν τις 9.30 μ.μ. Η δράση εκτυλίχθηκε έξω από μια θεατρική αυλαία του 1830 -χρονιά κατά την οποία αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους - με ένα πιάνο και μια «κλαίουσα» Ιτιά εκατέρωθεν της σκηνής και με διάσπαρτα κομμάτια θεατρικών καθισμάτων (σκηνικά: Γ. Πάτσας). Πριν από την είσοδο των ηθοποιών προβλήθηκαν ορισμένες ημερομηνίες-σταθμοί της τελευταίας πενταετίας, από το Καστελλόριζο το 2010, τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, το δημοψήφισμα κ.ά., δίνοντας το στίγμα της παράστασης και της διασκευής που επιχείρησε ο κ. Κιμούλης στο κείμενο (μετάφραση Κ.Χ. Μύρης). Ο Χορός εκπροσωπήθηκε συμβολικά από τη νέα γενιά και εισήλθε στη σκηνή από τις θέσεις του κοινού με ένα έξυπνο σκηνοθετικό εύρημα. Από τους ηθοποιούς ξεχώρισε ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος ακούραστος όργωνε τη σκηνή της Επιδαύρου, όπως και ο Τάσος Γιαννόπουλος (Βλεψίδημος, Ερμής).

www.kathimerini.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, ο Ταρ...
Η πίσω απεριποίητη αυλή που κρ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

petropoulos vazaios

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Ιανουάριος 2015 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Η τραγουδίστρια από τη Σύρο που κατακτά το μουσικό της όνειρο! (Βίντεο)

Η τραγουδίστρια από τη Σύρο που κατ...

04 Μαϊος 2025
Κ.Υ. Πάρου: Ανακοίνωση για την Απόφαση Μη Χρήσης Ιδιωτικών Αερομεταφορών από το ΕΚΑΒ

Κ.Υ. Πάρου: Ανακοίνωση για την Απόφ...

06 Μαϊος 2025
Πάρος: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην Παροικία

Πάρος: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην...

06 Μαϊος 2025

Τελευταία Νέα

Πάρος: Κυπελλούχος Κυκλάδων η Ελλάς Σύρου (Βίντεο + Φωτό)

Πάρος: Κυπελλούχος Κυκλάδων η Ελλάς...

10 Μαϊος 2025
Η ομάδα της Μυκόνου κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Elite League και αποθεώθηκε (βίντεο)

Η ομάδα της Μυκόνου κατέκτησε το πρ...

10 Μαϊος 2025
59χρονος υπάλληλος του Δήμου Νάξου βρέθηκε απαγχονισμένος

59χρονος υπάλληλος του Δήμου Νάξου...

10 Μαϊος 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2024  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ