×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Αφιερωμένο στον Καβάφη το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου

20 Ιουνίου 2013 10:47

Με την ίδια ένταση και παρά τη δυσκολία των καιρών, το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου δηλώνει και φέτος δυναμικά «παρών».

Το 56ο Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 5 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου και είναι αφιερωμένο στην πόλη της Καβάλας και στον Κ. Π. Καβάφη. Στην πόλη, λόγω των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της, και στον μεγάλο ποιητή για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του.

«Στόχος μας ήταν πάντα ένα Φεστιβάλ, όπως αυτό των Φιλίππων, να έχει δικό του χαρακτήρα, δικό του χρώμα, δικό του ρυθμό, δικό του βλέμμα, διαφορετικό κάθε χρόνο. Να μπορεί να παραγγέλνει παραστάσεις, να έχει δικές του παραγωγές, να είναι τοπικό αλλά να έχει παγκόσμια σκέψη» ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Θοδωρής Γκόνης.

Εξήντα τρεις χιλιάδες ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του φετινού φεστιβάλ. «Ειδικά φέτος, νιώθουμε υπερήφανοι που φτιάξαμε ένα τέτοιο πρόγραμμα μέσα στην πόλη της Καβάλας, με ελάχιστα χρήματα. Δεν πρέπει

όμως να ξεχνάμε ποτέ ότι η τέχνη έχει δικαίωμα στο δημόσιο χρήμα. Ειδικά στις μέρες μας, που ο πολιτισμός είναι το τελευταίο μας καταφύγιο» τόνισε ο κ. Γκόνης.

Από 5 Ιουλίου έως και 1η Σεπτεμβρίου το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων φιλοξενεί μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού, αλλά και μουσικές συναυλίες. Η έναρξη του Φεστιβάλ γίνεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, που έπειτα από πολλά χρόνια κάνει πρεμιέρα στους Φιλίππους.

Τη σκυτάλη, αμέσως μετά, παίρνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου («Κύκλωψ», «Τραχίνιες»), του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, παραγωγές Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων και του ελεύθερου θεάτρου. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν δύο μουσικά αφιερώματα στον Μίκη Θεοδωράκη και τον Απόστολο Καλδάρα.

Το Φεστιβάλ κλείνει με δύο παραστάσεις της Εθνικής Όπερας και του Μπαλέτου της Σόφιας, που έρχεται με την όπερα «Ντον Κάρλος» του Βέρντι (30 Αυγούστου), αλλά και το βασισμένο στο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη και με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη μπαλέτο της «Ζορμπάς ο Έλληνας» (31 Αυγούστου).

Και φέτος, το Φεστιβάλ, συνεχίζοντας την προσφιλή του τακτική, προνόησε να δοθούν αρκετές θεατρικές παραστάσεις μέσα στην πόλη της Καβάλας. Στο Φρούριο, στην Παλιά Μουσική, στο Ιμαρέτ, στους Κήπους του Μεχμέτ Αλή, αλλά και σε καινούριους, αναπάντεχους, αντισυμβατικούς χώρους, όπως το λαϊκό καφενείο «Μαύρη Θάλασσα» στο Σούγελο, στο Μέγαρο Τόκου και στην οδό Ελευθερίας.

Η Καβάλα τού σήμερα αναδεικνύεται μέσα από ποικίλες τοποθεσίες, δράσεις, αλλά και μέσω της έκθεσης φωτογραφίας του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας, που θα «φωτίσει» την πόλη μέσα από βιτρίνες κλειστών μαγαζιών στο Εμπορικό Κέντρο.

Το αφιέρωμα του Φεστιβάλ στον Κ. Π. Καβάφη επικεντρώνεται σε δράσεις που θα αφορούν τον μεγάλο ποιητή (από 7 Ιουλίου έως 17 Αυγούστου). Παραστάσεις θεάτρου, χορού, αναλόγια, αναγνώσεις ποιημάτων, προβολές ταινιών, έκθεση εικαστικών καθώς και η συγγραφή ενός καινούργιου θεατρικού έργου, που αφορά τη ζωή του Κ.Π. Καβάφη, και θα παρουσιαστεί σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Με τίτλο «Ο γηραιός πατήρ μου» το νέο έργο του Κώστα Ακρίβου θα ανέβει σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη. Η Μάγια Λυμπεροπούλου, η Αλεξάνδρα Παντελάκη, ο Άρης Μπαλής και ο Αντώνης Κούφαλης στον ρόλο του ποιητή, θα παίξουν από 11 έως 13 Αυγούστου στο Ιμαρέτ.

Ποιήματα του Καβάφη θα διαβάσουν σε ξεχωριστές εκδηλώσεις οι: Ακύλλας Καραζήσης (17 Αυγούστου), Γιώργος Χρονάς (14 Αυγούστου), αλλά και η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη με τη συμβολή του συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου (7 Ιουλίου).

Επίσης, το αφιέρωμα περιλαμβάνει την προβολή της ταινίας του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κ. Π. Καβάφη» (15 Ιουλίου) και βεβαίως, τα «12 ποιήματα για τον Καβάφη» του Γιάννη Ρίτσου ερμηνευμένα από τη Λυδία Φωτοπούλου (29 Ιουλίου).

Το Φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο, δίνει το «παρών» του στη Θάσο. Φέτος, λόγω των εργασιών αναστήλωσης στο αρχαίο θέατρο του νησιού, οι διοργανωτές προσανατολίστηκαν σ' έναν άλλο χώρο, εναλλακτικό, αυτόν του προαύλιου χώρου του 1ου Δημοτικού Σχολείου.

Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας, θα δοθούν στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ οι θεατρικές παραστάσεις: «Περλιμπλίν και Μπελίσα» του Φ.Γ. Λόρκα σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη με τους Στέλιο Μάινα και Δήμητρα Ματσούκα, το «Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαίδη σε σκηνοθεσία Κώστα Κάππα και ο «Κοινός Λόγος» της Ελλης Παπαδημητρίου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos