×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Επιστροφή στις βιβλιοθήκες λόγω κρίσης

14 Αυγούστου 2013 13:08

Μία από τις θετικές, αν και ελάχιστα προβεβλημένες, επιπτώσεις της κρίσης: την τελευταία διετία, ο κόσμος επιστρέφει στις μέχρι προσφάτως ξεχασμένες δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες.

Από την Ηλιούπολη έως τη Δράμα, οι εργαζόμενοι, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν μειωθεί λόγω περικοπών -εξάλλου, αρκετές βιβλιοθήκες απειλούνται με συρρίκνωση ή και κλείσιμο, ακριβώς εξαιτίας της κρίσης που τις καθιστά και πάλι δημοφιλείς- δουλεύουν εντατικά για να ανταποκριθούν στην αυξημένη προσέλευση του κοινού.

Την ίδια ώρα που η έλλειψη χρημάτων για αγορές βιβλίων ωθεί τους βιβλιόφιλους στις βιβλιοθήκες της γειτονιάς τους -ή, ενδεχομένως, ορισμένοι από τους ολοένα και περισσότερους ανέργους επιλέγουν να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους διαβάζοντας-, προγράμματα όπως το Future Library του Ιδρύματος Νιάρχου έχουν συμβάλει καθοριστικά στην προσέλκυση του νεότερου κοινού.

Οι εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες προσφέρουν στους γονείς μια αφορμή να επισκεφθούν τις βιβλιοθήκες με τα παιδιά τους και στα ίδια τα παιδιά την ευκαιρία να ανακαλύψουν πως μία βιβλιοθήκη ισοδυναμεί με κάτι παραπάνω από ράφια γεμάτα τόμους. Μια ανακάλυψη, που ίσως θα έπρεπε να συμβαίνει φυσικά, όπως συνέβαινε για τις προηγούμενες γενιές παιδιών, πριν από την έλευση της τηλεόρασης και του Ιντερνετ. Αλλωστε, η πραγματική μαγεία των βιβλιοθηκών αποκαλύπτεται μόνο σε όσους μαθαίνουν να την αναζητούν στις σελίδες των βιβλίων τους.

Αν, λοιπόν, η παρούσα συγκυρία «αναγκάζει» έστω και ένα μικρό ποσοστό της κοινωνίας να επιστρέψει στην ανάγνωση και τις δημόσιες βιβλιοθήκες, αν έστω και μια μειοψηφία των παιδιών του σήμερα εξοικειώνεται με την εικόνα ανθρώπων να διαβάζουν και των «δανεικών» βιβλίων με τη χαρακτηριστική σφραγίδα στην τελευταία σελίδα, θα μπορούμε τουλάχιστον να ισχυριστούμε πως η κρίση έχει επιφέρει και μία ανέλπιστη, ευχάριστη αλλαγή.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos