×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Tαξίδεψε από τα «Κύθηρα» μέχρι το «Μόναχο»

19 Σεπτεμβρίου 2013 12:22

Ηθοποιός που έγραφε στο πανί, «φάτσα» ιδιαίτερη και περίεργη, ο Μιχάλης Γιαννάτος έφυγε από τη ζωή, ξαφνικά, την Τρίτη το βράδυ, από ανακοπή, σε ηλικία 73 ετών.

Υπήρξε από τους αγαπημένους ηθοποιούς του Θ. Αγγελόπουλου, αφού είχε παίξει στις περισσότερες από τις ταινίες του («Ταξίδι στα Κύθηρα», «Τοπίο στην Ομίχλη», «Ο μελισσοκόμος», «Το βλέμμα του Οδυσσέα», «Το λιβάδι που δακρύζει», «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», «Ο Μεγαλέξαντρος»).

Συνολικά συμμετείχε σε, περίπου, 100 ταινίες, από αυτές οι 27 ξένες παραγωγές, αφού χάρη στην ικανότητά του με τις ξένες γλώσσες (μιλούσε ελληνικά, τουρκικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά), ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στις ξένες παραγωγές που γυρίζονταν στην Ελλάδα. Είχε παίξει στο «Εξπρές του Μεσονυκτίου» του Αλαν Πάρκερ, στο «Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» του Τζον Μάντεν αλλά και στο «Μόναχο» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Συμμετείχε σε ξένες τηλεοπτικές σειρές, όπως «Το πλοίο της αγάπης», «Ολυμπιακοί αγώνες 1896», «Η οικογένειά μου και άλλα ζώα» (αγγλική), «Ζευς» (γαλλική) κ.ά. Χαρακτηριστικό ρόλο κρατούσε στην «Πολίτικη κουζίνα» του Τ. Μπουλμέτη και στην ευρωπαϊκή συμπαραγωγή «Ο τελευταίος άρχοντας των Βαλκανίων».

H πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση ήταν στην ταινία «Οι στιγματισμένοι», του Γιώργου Ζερβουλάκου, με πρωταγωνιστές τους Γ. Φούντα και Μ. Κοντού. Ακολούθησαν «Η κόρη του Ηλιου», «Ο τσαρλατάνος», «1922» κ.ά.

Ο Μιχάλης Γιαννάτος γεννήθηκε το 1940 στην Κωνσταντινούπολη, απ΄ όπου απελάθηκε και ήλθε στην Αθήνα, το 1964. Σπούδασε στη «Δραματική Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου» του Σωματείου Ηθοποιών Κινηματογράφου. Μαθητής ακόμα της σχολής, έπαιξε με τον Μ. Κατράκη στο θεατρικό «Καπετάν Μιχάλης» (1966), στο «Ξενοδοχείο η Κίρκη» του Δ. Χριστοδούλου («Ελευθέρα Σκηνή», Γ. Εμιρζά) και στις «Ευτυχισμένες ημέρες» με τον θίασο της Χρ. Τσίγκου.

Πραγματοποίησε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση στο θέατρο στο πλευρό των Λ. Κωνσταντάρα-Μ. Κοντού, στο «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» (1969). Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους θιάσους του Γ. Γκιωνάκη («Δώδεκα μήνες καλοκαίρι», 1970) και Θ. Βέγγου («Ο τρελός του Λούνα Παρκ» του Γ. Λαζαρίδη, 1972-74 και περιοδεία στη Ν. Αφρική, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, καθώς και το 1985 περιοδεία ΗΠΑ και Καναδά).

Εμφανίστηκε και στις επιθεωρήσεις «Αλλοι στη Βουλή κι άλλοι στο σκαμνί», «Αλλος για τον Κορυδαλλό. Κάνει καλό, κάνει καλό» και «Τούμπου-τούμπου-ζα» (1974-75), «Σόδομα και Γόμορα-ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ» (1976-77). Μετά το 1985 διέκοψε τις θεατρικές του εμφανίσεις και ασχολήθηκε κυρίως με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Παρά το ότι ωστόσο το 2011 πρωταγωνίστησε στην παράσταση «Το παιχνίδι της φαντασίας».

Ο Μιχάλης Γιαννάτος υπήρξε αγαπητό τηλεοπτικό πρόσωπο και συμμετείχε σε, περίπου, 70 σειρές, ανάμεσά τους: «Πρώτη γραμμή», «Μανιάτισσα», «Εκμέκ παγωτό», «Μια γυναίκα από το παρελθόν», «Casa di macaroni», «Ασημένιο δηνάριο», κ.ά.

Δίδασκε αγγλικά και ιταλικά. Ηταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos