×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

60 σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο και Ορίζοντες σολντ άουτ

06 Νοεμβρίου 2013 11:15

Εξήντα ξένοι σκηνοθέτες από πολλές περιοχές του κόσμου μαζί και με τους οκτώ δημιουργούς των ελληνικών ταινιών, που παρουσιάζονται στο Ελληνικό Τμήμα, δίνουν το «παρών» στο φετινό 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τον Τζιμ Τζάρμους, που ήταν στην έναρξη, τον Αλεξάντερ Πέιν που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη όλο το δεκαήμερο ως πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, τη Βαλέρια Γκολίνο, που αναμένεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και θα δώσει αύριο συνέντευξη Τύπου, ένας μεγάλος αριθμός ξένων σκηνοθετών πλαισιώνει σχεδόν όλα τα τμήματα του Φεστιβάλ και έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το κοινό μετά την προβολή των ταινιών τους.

Το «παρών» δίνουν όλοι οι σκηνοθέτες των 14 ταινιών του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος -μαζί και οι δύο Ελληνες-, όπου συμμετέχουν πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί με τις πρώτες ή δεύτερες ταινίες τους.

Ομως το τμήμα του Φεστιβάλ που συγκεντρώνει και φέτος το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κοινού είναι οι Νέοι Ορίζοντες, πολλές από τις προβολές του οποίου, όχι μόνο νυχτερινές αλλά και απογευματινές, είναι sold out. Δίπλα στα γνωστά ονόματα του ανεξάρτητου σινεμά ο Δ. Εϊπίδης έχει επιλέξει και φέτος τις ταινίες νέων δημιουργών -12 από αυτούς παραβρίσκονται οι ίδιοι στο φεστιβάλ- που αξίζουν την προσοχή μας, όπως λέει. Ανάμεσά τους ο Ρομπέν Καμπιγιό από το Μαρόκο, η Μίρα Φορνάι από τη Σλοβακία, η Χάνα Φιντέλ από τις ΗΠΑ και η Καταρίνα Μικστάιν από την Αυστρία.

Για το αφιέρωμα στον σύγχρονο αργεντίνικο κινηματογράφο, το οποίο περιλαμβάνει επτά ταινίες, έχουν έρθει στη Θεσσαλονίκη οι σκηνοθέτες Γιασμίν Λόπεζ, που υπογράφει την ταινία «Λιοντάρια», Μπαρμπάρα Σρασόλα-Ντέι με την ταινία «Τη λάθος ώρα» και Εζκίλ Ράντουσκι με την ταινία «Οι ιδιοκτήτες».

Μουσικές του σινεμά

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και άλλοι πολιτιστικοί φορείς στηρίζουν με παράλληλες εκδηλώσεις το 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε μια συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής έδωσε προχθές το βράδυ μια συναυλία με «Μουσικές του Σινεμά», όπως ήταν ο τίτλος της, με έργα συνθετών που έγραψαν μουσική για γνωστές και αγαπημένες ταινίες. Την ορχήστρα διεύθυνε ο μαέστρος Φιλίπ Μπέντερ, με σολίστ τον πιανίστα Απόστολο Παληό.

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από την πλευρά του, στηρίζοντας το Φεστιβάλ, έχει εντάξει στην 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ένα αφιέρωμα με τίτλο «Οι εικαστικές τέχνες συνομιλούν με το σινεμά», που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας. Μέχρι τις 9 Νοεμβρίου στο Μουσείο Κινηματογράφου στο Λιμάνι θα προβληθούν 30 πειραματικές ταινίες, θέτοντας στο επίκεντρο τον διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία και την 7η Τέχνη.

Πρόκειται για μια επιλογή από πειραματικές ταινίες από το τέλος της δεκαετίας του '60 μέχρι σήμερα, συναφείς με το γενικό θέμα της Μπιενάλε, τη Μεσόγειο, καθώς και σύντομα βίντεο καλλιτεχνών, αλλά και ντοκιμαντέρ, με θέμα τη ζωή και το έργο μεγάλων εικαστικών δημιουργών. Πρόκειται για ταινίες που υπογράφουν οι Κώστας Σφήκας, Λουκάς Σαμαράς, Κατερίνα Θωμαδάκη, Μαρία Κλωνάρη, Αντουανέτα Αγγελίδη, Ιβ Σάσμαν, Δημήτρης Κόζαρης, Στέφανος Τσιβόπουλος, κ.ά.

Το αφιέρωμα γίνεται σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστoπούλου, που επί σειρά ετών έχει συμβάλλει στην παραγωγή, την ολοκλήρωση, τη συντήρηση και την ψηφιοποίηση ταινιών πειραματικού κινηματογράφου, καθώς και τη δημιουργία ταινιών τεκμηρίωσης.

Κέρδισε το κοινό «Η αιώνια επιστροφή»

H πρώτη από τις δύο ελληνικές συμμετοχές στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, η ταινία της Ελίνας Ψύκου «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», η οποία προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας -ήταν η πρώτη προβολή στην Ελλάδα-, κέρδισε το κοινό του Φεστιβάλ και επιδοκιμάστηκε από αυτό.

Η πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτις μετά το τέλος της προβολής συζήτησε με τους θεατές για την ταινία της, που αποτελεί μια σάτιρα για την ελληνική κοινωνία, αλλά και του χώρου των ΜΜΕ με πολλά στοιχεία μαύρης κωμωδίας.

Ο ήρωας της ταινίας μετά 20 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην τηλεόραση -τον υποδύεται ο Χρήστος Στέργιογλου- σκηνοθετεί ο ίδιος την «απαγωγή» του σε μια προσπάθεια να τονώσει τη δημοτικότητά του.

Ομως, όσο περνάει ο καιρός, βλέπει τον κόσμο να τον ξεχνά και η ζωή να συνεχίζεται χωρίς εκείνον. Σήμερα στο «Ολύμπιον» θα προβληθεί και η δεύτερη ελληνική συμμετοχή στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, που είναι το «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos