×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

500.000 ευρώ στον κουμπαρά για τη Νίκη

07 Νοεμβρίου 2013 10:17

Ακόμα και οι πιο όμορφες χρειάζονται «λίφτινγκ». Αν όμως είναι μερικών χιλιάδων ετών, τότε η «περιποίηση» απαιτεί αρκετό χρήμα.

Η Νίκη της Σαμοθράκης χρειάζεται επειγόντως τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το ένα από συνεισφορές του κοινού.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν, φαίνεται πως ο κόσμος συγκινείται ακόμη από την Ελλάδα, την αρχαιότητα και την ομορφιά. Μέσα σε διάστημα δύο μηνών το Μουσείο του Λούβρου κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 500.000 ευρώ για την αποκατάσταση του αγάλματος, όπως ανακοίνωσε η διεύθυνσή του.

Η εκστρατεία «Ολοι Μαικήνες», που ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου με σκοπό να συντηρηθεί το διάσημο άγαλμα, έχει στόχο να συγκεντρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ από δωρεές ιδιωτών. Το ότι το μισό ποσόν συγκεντρώθηκε ήδη. Οπως αναφέρθηκε, 4.000 άνθρωποι έχουν προσφέρει από 5 έως 5.000 ευρώ ο καθένας.

Τρεις μεγάλοι «μαικήνες» έχουν αναλάβει να καλύψουν τα υπόλοιπα 3 εκατομμύρια που απαιτούνται: οι εταιρείες Nippon Television Holdings, η Fimalac και η Bank of America Merrill Lynch.

Τον Σεπτέμβριο η Νίκη μεταφέρθηκε σε μια διπλανή αίθουσα, όπου έχει κατασκευαστεί μια ειδική καμπίνα για τη συντήρησή της. Θα επιστρέψει στη θέση της στα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου του 2014.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις δωρεές τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, είτε μέσω της ιστοσελίδας www.tousmecenes.fr ή μέσω ταχυδρομείου.

Η συντήρηση αναμένεται να επιτρέψει τη βελτίωση του σκελετού και τον καθαρισμό του αγάλματος που έχει φιλοτεχνηθεί από διάφορα είδη μαρμάρου...

«Κυρίως προτιθέμεθα να καθαρίσουμε το άγαλμα, στο οποίο έχουν επισωρευτεί πολλοί ρύποι μέσα σε τόσα χρόνια κι έχει γίνει σχεδόν καφέ. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την αντίθεση ανάμεσα στο πάλλευκο μάρμαρο της Πάρου του αγάλματος και το φαιόχρωμο μάρμαρο της νηόμορφης βάσης του», εξήγησε ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, διευθυντής του τμήματος Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του μουσείου. Η μαρμάρινη πλώρη πλοίου πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο θα αποσυναρμολογηθεί κομμάτι κομμάτι.

Ταυτόχρονα, το Λούβρο θα ξεκινήσει την αποκατάσταση της σκάλας Νταρού που οδηγεί στο άγαλμα.

Το αριστούργημα της ελληνιστικής γλυπτικής ανακαλύφθηκε στη Σαμοθράκη το 1863. Ενώ έσκαβαν σε μια χαράδρα, στα βόρεια του νησιού, ένας Ελληνας εργάτης φώναξε «Κύριε, εύραμεν μια γυναίκα!» Αναπαριστά τη θεότητα που αναγγέλλει τη νίκη στο πεδίο της μάχης.

Το άγαλμα ύψους 2,27 μ., που μαζί με το σύμπλεγμά του φθάνει τα 5,57 μ., χρονολογείται μεταξύ του 220-185 π.Χ.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos