×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Νίκος Καζαντζάκης: Ελληνας περήφανος και ελεύθερος

11 Νοεμβρίου 2013 11:07

Γιατί ο Καζαντζάκης; «Αλήθεια, εδώ, στην Ελλάδα, το θάμα είναι ο σίγουρος ανθός της ανάγκης». «Πολύ πιο γρήγορα από τον κόσμο προχωρούσε η ψυχή μου».

Και έτσι ξαφνικά, χωρίς ποτέ κατ' ουσίαν να έχει πάψει να διαβάζεται, κι αυτό είναι το σπουδαίο, ο Νίκος Καζαντζάκης ξαναγίνεται μότο σε βιβλία, γεμίζει το ίντερνετ και το Facebook.

Το εκπληκτικό είναι ότι αυτό γίνεται από τα νέα παιδιά. Και το σημαντικό είναι ότι ο μεγάλος Ελληνας συγγραφέας, όταν τον ξαναδιαβάζουμε, διαθέτει τις απαντήσεις: Για τα δύσκολα ιστορικά περάσματα και για τις ζορισμένες ιστορικές στροφές της χώρας μας και των ανθρώπων.

Για την ευθύνη και για τον αέναο αγώνα για όλα τα βασικά: υπέρβαση, αξιοπρέπεια και ελευθερία. Για το καινούργιο που θα 'ρθει, πάντοτε θα 'ρχεται, και για το παλιό που πρέπει αναγκαστικά να ξεπεραστεί.

Κάπως έτσι, και στη μέση της κρίσης, ξαναδιαβάζοντας Καζαντζάκη είναι σαν να ξαναδιαβάζουμε τα βασικά: όλα αυτά που ξεχάσαμε.

Οι Εκδόσεις Καζαντζάκη και το «Εθνος» ξαναπιάνουν το νήμα απ' την αρχή. «Στόχος της συνεργασίας των Εκδόσεων Καζαντζάκη και της εφημερίδας είναι και θα παραμείνει να είναι η ΄΄διάδοση΄΄ των πιο αγαπημένων έργων του Καζαντζάκη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και η παράδοση των πιο ελπιδοφόρων μηνυμάτων του στα χέρια του κάθε Ελληνα, οποιασδήποτε ηλικίας».

Οι λόγοι, ευδιάκριτοι και σαφείς: «Σταθεροί άξονες στη σκέψη και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη είναι η Ευθύνη και ο διαχρονικός Αγώνας του ανθρώπου για υπέρβαση, αξιοπρέπεια και ελευθερία. Οι άνθρωποι των Εκδόσεων Καζαντζάκη διαπιστώνουν καθημερινά πόσο οι συνάνθρωποί μας στρέφονται στο έργο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, αναζητώντας πνευματικά εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν την κρίση που βιώνει η Ελλάδα. Εν μέσω του πανικού και της απαισιοδοξίας των ημερών μας, ο λόγος του παραμένει φωτεινός φάρος και ηχεί πιο επίκαιρος παρά ποτέ».

Οι χρονικές συγκυρίες, επιτακτικές: «Η οικονομική κρίση επιβάλλει στην ελληνική κοινωνία να επιστρέψει σε θεμελιώδεις αξίες και να τις αναζητήσει στις πνευματικές πηγές της.

Ο Νίκος Καζαντζάκης με το έργο του θυμίζει στους Ελληνες, αλλά και ανακηρύσσει στα πλάτη της γης, ότι Ελληνας δεν σημαίνει οικονομική ανέχεια, αλλά πολιτισμός, ήθος και ηρωισμός. Ελλάδα δεν είναι μόνο ένα έθνος που υποφέρει από την οικονομική κρίση. Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τον Ζορμπά, τον ηρωικό, ανυπότακτο Φιλόσοφο της Ζωής, που ακόμα κι αν γκρεμίζεται ό,τι έχει κτίσει, ανοίγει τα χέρια και στήνει χορό, περήφανος και χαμογελαστός. Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τον Καπετάν Μιχάλη, τον γενναίο αγωνιστή, τον πάντα όρθιο και ελεύθερο Ελληνα».

Κριτικοί, συγγραφείς κι αναγνώστες επιμένουν: «ποτέ δεν έπαψε να διαβάζεται ο Καζαντζάκης». Ο Peter Bien αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να διαβάζεται στον 21o αιώνα, τονίζει κυρίως τη διαχρονικότητα των ιδεών που ενυπάρχουν στα κείμενά του, καθώς καταλήγει ότι «ο Καζαντζάκης θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητος και να διαβάζεται όχι μόνο κατά τον 21ο αιώνα αλλά και στον 22ο!».

Φαινόμενο

Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ένας από τους ελάχιστους συγγραφείς, σε ελληνική ή παγκόσμια κλίμακα, που ασχολήθηκε με όλα τα λογοτεχνικά είδη: μυθιστόρημα, ποίηση, δοκίμιο, ταξιδιωτική διήγηση, θέατρο, παιδικά βιβλία, κινηματογραφικά σενάρια, μεταφράσεις, αλληλογραφία.

Το φαινόμενο «Καζαντζάκης» εντυπωσιάζει, αφενός για την ποικιλία των ενδιαφερόντων του και τον όγκο της συγγραφικής παραγωγής, αφετέρου για την απήχηση του έργου του, τόσο στην παγκόσμια διάστασή της όσο και στη μεγάλη χρονική διάρκειά της ίσως να πρόκειται από τις σπάνιες περιπτώσεις Ελλήνων συγγραφέων που η ζωή και το έργο τους συνεχίζουν με αυξανόμενη πρόοδο να προκαλούν το μεγάλο ενδιαφέρον των αναγνωστών και των μελετητών του αιώνα μας!

Ο συμπατριώτης του, ψυχίατρος και ποιητής Μανόλης Πρατικάκης θα πει: «Τι είναι σήμερα ο Καζαντζάκης; Φαίνεται πως ο χρόνος δεν αφαίρεσε τη λάμψη και το μεγαλείο από τη μεγάλη στόφα του έργου του αλλά με τα χρόνια μεγάλωσε και σήμερα είναι πιο επίκαιρος από ποτέ».

Ο σκοπός της συνεργασίας των Εκδόσεων Καζαντζάκη με το «Εθνος» είναι να φτάσει ο εμψυχωτικός λόγος του Νίκου Καζαντζάκη παντού στην ελληνική επικράτεια, από το νοτιότερο στο βορειότερό της σύνορο, σε ποιοτικές, φιλολογικά άρτιες εκδόσεις.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos