×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Oscar 2014: Τρεις στην κούρσα για τη χρυσή πρωτιά

17 Ιανουαρίου 2014 11:10

Με δέκα υποψηφιότητες το καθένα, το «Οδηγός διαπλοκής» του Ντέιβιντ Ο'Ράσελ και το «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν ηγήθηκαν στις υποψηφιότητες για Οσκαρ που ανακοινώθηκαν χθες το πρωί στο Λος Αντζελες, ακολουθούμενα από το «12 χρόνια σκλάβος» του Στιβ ΜακΚουίν με εννέα. Μια κωμωδία απάτης, μια διαστημική περιπέτεια, ένα αντιρατσιστικό έπος.

Τρεις εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους ταινίες που, παρά ταύτα, συμπρωταγωνιστούν στη χρυσή λίστα, όπως άλλωστε αναμενόταν μετά τον κύκλο των διακρίσεών τους από θεσμικά του χώρου όργανα από τις αρχές του Δεκέμβρη μέχρι την περασμένη Κυριακή των Χρυσών Σφαιρών.

Ωστόσο, η τρόπον τινά «ελληνική» σφήνα δεν προβλεπόταν τόσο δυνατή. Το «Nebraska» του Ελληνοαμερικανού Αλεξάντερ Πέιν, που υπολογιζόταν για τις υποψηφιότητες των Μπρους Ντερν (Α' Ανδρικό), Τζουν Σκουίμπ (Β' Γυναικείο) και Πρωτότυπου Σεναρίου, και μονάχα οριακά Καλύτερης Ταινίας, κατέκτησε τελικά έξι κατηγορίες: εκτός όλων των παραπάνω, και εκείνες της Σκηνοθεσίας και της Φωτογραφίας, όπου, παρεμπιπτόντως, φιγουράρει άλλος ένας ελληνικής καταγωγής επαγγελματίας, ο Φαίδων Παπαμιχάλης, συνονόματος γιος του αείμνηστου καλλιτεχνικού διευθυντή του Τζον Κασαβέτη.

Από έξι υποψηφιότητες κέρδισαν επίσης το δράμα σύγχρονης πειρατείας «Captain Phillips» του Πολ Γκρίνγκρας και το «Dallas buyers club», δραματοποίηση του αυθεντικού αγώνα ενός ασθενούς του AIDS να βρει πειραματικό φάρμακο για την αρρώστια στα μέσα της δεκαετίας του '80.

Εκτός από τις ερμηνείες των Μάθιου ΜακΚόναχι και Τζάρεντ Λίτο (Α' και Β' Ρόλος), το «Club» προτάθηκε και για Καλύτερη Ταινία, Πρωτότυπο Σενάριο, Μοντάζ και Μακιγιάζ, ενώ έκπληξη στον «Phillips» ήταν η απουσία του Τομ Χανκς από την πεντάδα του Α' Ανδρικού Ρόλου.

Αντίθετα, ο παρτενέρ του στο φιλμ, ο Νιγηριανός Μπαρκάντ Αμπτι, προτάθηκε όπως προβλεπόταν για Β' Ανδρικό, μια κατηγορία που μάλλον «αναστατώθηκε» από την απρόσμενη είσοδο του Τζόνα Χιλ για τον «Λύκο της Γουόλ Στριτ» του Μάρτιν Σκορσέζε ? φιλμ που προτάθηκε συνολικά σε πέντε κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α' Ανδρικού Ρόλου (Λεονάρντο Ντι Κάπριο).

Η Μέριλ Στριπ εξασφάλισε τη 18η (!) ερμηνευτική της υποψηφιότητα για Οσκαρ με τον «Αύγουστο», αν και μια (τέταρτη) νίκη είναι μάλλον απίθανη δοθέντος του ανταγωνισμού των Κέιτ Μπλάνσετ («Θλιμμένη Τζάσμιν») και Σάντρα Μπούλοκ («Gravity») στον Α' Γυναικείο Ρόλο, ενώ η περυσινή νικήτρια του εν λόγω βραβείου Τζένιφερ Λόρενς («Οδηγός αισιοδοξίας») επανεμφανίστηκε με τον «Οδηγό διαπλοκής» στον Β', όπου, πάντως, η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στις Λουπίτα Νιόνγκ'ο («12 χρόνια σκλάβος») και Τζούλια Ρόμπερτς («Αύγουστος»). Οσο για την Ξενόγλωσση Ταινία, από τους εννέα φιναλίστ που είχαν ανακοινωθεί πριν από λίγες μέρες, στην πεντάδα κατέληξαν η ιταλική «Τέλεια ομορφιά», τα βελγικά «Ραγισμένα όνειρα», το παλαιστινιακό «Ομάρ», το δανέζικο «Κυνήγι» και το «The missing picture» από την Καμπότζη.

Απουσίες

Εκτός από τον Τομ Χανκς, αξιοσημείωτη είναι η απουσία από την οσκαρική λίστα και των Ρόμπερτ Ρέντφορντ («Ολα χάθηκαν»), Εμα Τόμσον («Η μαγική ομπρέλα») και Οπρα Γουίνφρι («Ο μπάτλερ»). Aκόμα πιο αναπάντεχος δε ήταν ο περιορισμός του «Inside Llewyn Davis» σε μόλις δύο κατηγορίες - Φωτογραφία και Μιξάζ Ηχου.

Η ταινία των Κοέν απέτυχε να μαζέψει τις απαραίτητες ψήφους ακόμη και για τη δέκατη θέση στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας, που φέτος μετρά εννέα τίτλους: «Οδηγός διαπλοκής», «12 χρόνια σκλάβος», «Gravity», «Captain Phillips», «Nebraska», «Ο λύκος της Γουόλ Στριτ», «Φιλομένα», «Her» και «Dallas buyers club».

Ελληνικό χρώμα κόντρα στις προβλέψεις

Αν είστε από αυτούς που αναζητούν τον «Ελληνα» στους τίτλους τέλους κάθε ταινίας τότε θα βρείτε τουλάχιστον δύο στην ανεξάρτητη έκπληξη των φετινών υποψηφιοτήτων για Οσκαρ, «Nebraska». Το ασπρόμαυρο road movie του Αλεξάντερ Πέιν που είναι υποψήφιο σε έξι κατηγορίες, έφερε για πρώτη φορά κοντά στη μεγαλύτερη διάκριση και άλλον έναν συμπατριώτη μας, τον Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, ανιψιό του σκηνοθέτη Τζον Κασσαβέτη και γιο του σκηνογράφου Φαίδωνα Παπαμιχαήλ.

Ο Αλεξάντερ Πέιν δεν χρειάζεται συστάσεις. Βραβευμένος με Οσκαρ, ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης που μας έχει χαρίσει τις επιτυχίες «Πλαγίως» και «Οι απόγονοι» φιγουράρει στη φετινή λίστα με την ταινία που γύρισε για τη γενέτειρα πόλη του. Ο σκηνοθέτης, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, αποκάλυψε πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή πως ο παππούς του αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά τους σε Πέιν εξαιτίας των διώξεων κατά των Ελλήνων στην Αμερική το 1915.

«Ο παππούς μου ήρθε στην Ομάχα το 1912-1913 με το όνομα Παπαδόπουλος... Γίνονταν τότε διαδηλώσεις κατά των Ελλήνων και το 1915 ο παππούς μου άλλαξε το επώνυμό του.

Δεν το έκανε ''Πάπας'', όπως πολλοί Ελληνες, αλλά το αμερικανοποίησε πλήρως», είχε πει ο Πέιν που είναι συχνός επισκέπτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Για τη συγκινητική ατμόσφαιρα που δημιουργεί η ασπρόμαυρη κινηματογράφηση στο υποψήφιο για Οσκαρ «Νεμπράσκα», το χεράκι του έχει βάλει ο περιζήτητος διευθυντής φωτογραφίας του Χόλιγουντ και μόνιμος πια συνεργάτης του Πέιν Φαίδωνας Παπαμιχαήλ («Τελευταίο τρένο για τη Γιούμα», «W», «Walk the line», «Απόγονοι» κ.ά.).

«Ο Γουίλ Σμιθ είναι απίστευτος τύπος, δουλευταράς. Η Κάμερον Ντίαζ, πολύ γλυκιά. Ο Ντάστιν Χόφμαν, ο Κρίστιαν Μπέιλ, εξαιρετικοί. Ο Τομ Κρουζ είναι ο πιο επαγγελματίας και εργασιομανής» έχει πει για τις συνεργασίες του στο Χόλιγουντ, ενώ μιλάει με θαυμασμό για τον θείο του και τον «ελληνικό τρόπο» σκέψης του που σφράγισε τη σχέση του με το Σινεμά: «Εχω κρατήσει τον τρόπο που σκέφτονταν. Ακόμα κι όταν καθόσουν στην κουζίνα για να φας με τον Τζον Κασσαβέτη, είχες περιέργεια για τη ζωή του, για τους ανθρώπους που γνώριζε και πάντα είχε την ικανότητα να λέει ιστορίες. Επίσης, η νοοτροπία που είχαν για το σινεμά. Για τον Τζον δεν ήταν μπίζνες. Η διαδικασία ήταν ενσωματωμένη σε μια οικογενειακή δομή, όπου συμμετείχαν όλοι».

Οι κόντρες

Καλύτερη Ταινία

Οδηγός Διαπλοκής

Captain Phillips

Dallas Buyers Club

Gravity

Her

Nebraska

Philomena

12 Χρόνια Σκλάβος

Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ

Καλύτερη Σκηνοθεσία

Ντέιβιντ Ο Ράσελ (Οδηγός Διαπλοκής)

Αλφόνσο Κουαρόν (Gravity)

Αλεξάντερ Πέιν (Nebraska)

Στιβ Μακ Κουίν (12 Χρόνια Σκλάβος)

Μάρτιν Σκορσέζε (Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ)

Α΄Ανδρικού Ρόλου

Κρίστιαν Μπέιλ (Οδηγός Διαπλοκής)

Μπρους Ντερν (Nebraska)

Λεονάρντο Ντι Κάπριο (Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ)

Τσιουετέλ Ετζιοφόρ (12 Χρόνια Σκλάβος)

Μάθιου Μακ Κόναχι (Dallas Buyers Club)

Α' Γυναικείου Ρόλου

Εϊμι Άνταμς (Οδηγός Διαπλοκής)

Κέιτ Μπλάνσετ (Θλιμμένη Τζάσμιν)

Σάντρα Μπούλοκ (Gravity)

Τζούντι Ντεντς (Philomena)

Μέριλ Στριπ (Αύγουστος)

Β' Ανδρικού Ρόλου

Μπαρχάντ Αμπντί (Captain Phillips)

Μπράντλεϊ Κούπερ (Οδηγός Διαπλοκής)

Μάικλ Φασμπέντερ (12 Χρόνια Σκλάβος)

Τζόνα Χιλ (Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ)

Τζάρεντ Λέτο (Dallas Buyers Club)

Β' Γυναικείου Ρόλου

Σάλι Χόκινς (Θλιμμένη Τζάσμιν)

Τζένιφερ Λόρενς (Οδηγός Διαπλοκής)

Τζούλια Ρόμπερτς (Αύγουστος)

Λουπίτα Νιόνγκο (12 Χρόνια Σκλάβος)

Τζουν Σκουίμπ (Nebraska)

Πρωτότυπου Σεναρίου

Οδηγός Διαπλοκής

Θλιμμένη Τζάσμιν

Dallas Buyers Club

Her

Nebraska

Animation

The Croods

Despicable Me 2

Ernest & Celestine

Frozen

The Wind Rises

Φωτογραφίας

The Grandmaster (Philippe Le Sourd)

Gravity (Emmanuel Lubezki)

Inside Llewyn Davis (Bruno Delbonnel)

Nebraska (Φαίδων Παπαμιχαήλ)

Prisoners (Roger A. Deakins)

Εφέ

Gravity

The Hobbit: The Desolation of Smaug

Iron Man 3

The Lone Ranger

Star Trek Into Darkness

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos