×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Πόλεμος στον Κλούνεϊ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

13 Φεβρουαρίου 2014 13:02

Πανικό έχουν προκαλέσει στη Βρετανία οι δημόσιες δηλώσεις του Τζορτζ Κλούνεϊ υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή που, μέχρι αργά χθες το βράδυ, πάνω από το 70% των αναγνωστών του «Guardian» ψηφίζει σε σχετική δημοσκόπηση πως η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, τόσο οι εκπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου όσο και ο βρετανικός Τύπος, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να υποβαθμίσουν το καυτό θέμα που άνοιξε ο διάσημος ηθοποιός, επιτίθενται εναντίον του χρησιμοποιώντας ως βασικό επιχείρημα το ότι ως Αμερικανός δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το θέμα των Μαρμάρων.

Σε κάποια από τα δημοσιεύματα μάλιστα υπάρχουν και αρκετές δόσεις ειρωνείας. Οπως για παράδειγμα σε αυτό των βρετανικών «Times» με τίτλο «Παρθενώνας; Είναι όλα ελληνικά για τον Κλούνεϊ».

Αφού πρώτα γίνεται εκτενής αναφορά στις προχθεσινές δηλώσεις του ηθοποιού στο Λονδίνο, ο οποίος υποστήριξε με σθένος, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ότι τα Μάρμαρα είναι καιρός πλέον να επιστρέψουν στην Ελλάδα, υπογραμμίζεται με νόημα πως «οι δρόμοι των σταρ του Χόλιγουντ και των μουσείων αρχαιοτήτων σπανίως συναντιούνται...».

Με βάση αυτό το σκεπτικό εγκαλούν τον Τζορτζ Κλούνεϊ αλλά και τον Μπιλ Μάρεϊ, που επίσης υποστήριξε την ίδια θέση - στερώντας τους στην ουσία το δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει όχι μόνο με την ελληνική αλλά και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια μάλιστα να μειώσουν τη σημαντικότητα των δηλώσεων του ηθοποιού, οι «Times» χρησιμοποιούν μια δήλωση που έκανε ο ίδιος, ότι δηλαδή χρειάστηκε να κάνει έρευνα σχετικά με το θέμα τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και ένα προφορικό λάθος, που ο καθένας θα μπορούσε να κάνει, καθώς κάποια στιγμή αντί να πει Parthenon, δηλαδή Παρθενώνας, είπε Pantheon. Μόνο που τα παραπάνω επιχειρήματα δεν μοιάζουν και πολύ πειστικά...

Υπουργείο Πολιτισμού

Αν οι δηλώσεις του Τζορτζ Κλούνεϊ ήταν πράγματι άνευ σημασίας, γιατί έσπευσαν να βγάλουν ανακοινώσεις τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και το υπουργείο Πολιτισμού; «Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο δημόσιο όφελος από το να παρουσιάζονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα ως μέρος μιας παγκόσμιας συλλογής. Εδώ παρουσιάζονται μέσα από ένα παγκόσμιο πλαίσιο, σε περισσότερους από 6 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο, και αποτελούν ένα ζωντανό στοιχείο αυτής της διασυνδεδεμένης παγκόσμιας συλλογής», αναφέρει η ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου σε μια προσπάθεια να πείσει -ποιους άραγε;- ότι μόνο το Λονδίνο μπορεί να προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών που θαυμάζουν πολιτιστικούς θησαυρούς. Η εκπρόσωπος μάλιστα του μουσείου θεώρησε εύστοχο να δηλώσει πως «δεν μπορεί ο Κλούνεϊ να αλλάξει την αμερικανική πολιτική...».

Η ειρωνική διάθεση περίσσευε και στη δήλωση που έκανε η υπουργός Πολιτισμού της Μ. Βρετανίας, Ελεν Γκούντμαν: «Πώς θα αισθανόταν ο κ. Κλούνεϊ αν έπαιζε σε αμερικανικά φιλμ που θα προβάλλονταν μόνο στις ΗΠΑ;».

Ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στον Τζορτζ Κλούνεϊ εμφανίστηκε και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι με τις δηλώσεις του κάνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποστηρίζει η νέα του ταινία: «Κάνει μια ταινία που αναφέρεται σε λεηλατημένα από τους ναζί έργα τέχνης χωρίς να έχει αντιληφθεί πως ο ο ίδιος ο Γκέρινγκ σχεδίαζε να λεηλατήσει το Βρετανικό Μουσείο. Και πού επρόκειτο να στείλουν οι ναζί τα Μάρμαρα; Στην Αθήνα! Αυτός ο Κλούνεϊ υποστηρίζει στην ουσία τη ναζιστική ατζέντα», δήλωσε ο ίδιος.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos