×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Οι αίθουσες γέμισαν ξανά»

24 Μαρτίου 2014 11:35

«Η Θεσσαλονίκη έχει πλέον καθιερωθεί ως ιδανικός προορισμός για κάθε κινηματογραφόφιλο από κάθε άκρη του κόσμου.

Με τη στήριξη και του κοινού της πόλης, θεωρώ δεδομένη τη μελλοντική επιτυχία του θεσμού». Με τα λόγια αυτά, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δ. Εϊπίδης, έριξε την αυλαία του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Εικόνες του 21ου Αιώνα και ανανέωσε το ραντεβού για τη 17η διοργάνωση, που θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου 2015. Εν αναμονή των συγκεντρωτικών στοιχείων για τα εισιτήρια, που αναμένονται σήμερα, καθώς οι προβολές συνεχίζονταν μέχρι χθες το βράδυ, οι διοργανωτές έκαναν λόγο για ένα επιτυχημένο Φεστιβάλ, με μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και πολλά sold out. «Οι αίθουσες γέμισαν ξανά και οι προβολές μας έγιναν πεδίο συζήτησης και δημιουργικής τριβής» είπε ο κ.Εϊπίδης.

Στην τελετή λήξης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, απονεμήθηκαν τα βραβεία του Φεστιβάλ, με το κοινό και τους κριτικούς να προσεγγίζουν με διαφορετική οπτική ματιά τις συνολικά 19 ταινίες που προβλήθηκαν.

Το κοινό ανέδειξε ως καλύτερη ελληνική παραγωγή για ταινίες άνω των 45 λεπτών το «Ηθοποιοί ? Ημερολόγια Σπουδής» του Τρικαλινού Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, που βραβεύτηκε και στο περσινό Φεστιβάλ, και ως καλύτερη ξένη ταινία στην ίδια κατηγορία το «Με διαφορά τεσσάρων γραμμάτων ? Παιδιά στην εποχή του ΣΔΠΥ» (σ.σ. Σύνδρομο Διάσπασης Προσοχής και Υπερκινητικότητας) του Δανού Ερλεντι Ε. Μο.

Στην κατηγορία ταινιών κάτω των 45 λεπτών, τα αντίστοιχα βραβεία κοινού έλαβαν η ελληνική παραγωγή «Κοινωνικό Ωδείο-Notes» της Θέκλας Μαλάμου και της Αλεξάνδρας Σαλίμπα, και η ταινία «Το αγόρι της πλαζ» του Εμίλ Λάνγκμπαλε από τη Μ. Βρετανία.

Η κριτική επιτροπή της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) βράβευσε ως καλύτερη ελληνική παραγωγή την ταινία «Καλάβρυτα-Ανθρωποι και σκιές» του Ηλία Γιαννακάκη, με το σκεπτικό ότι διερευνά ένα ιστορικό τραύμα του ελληνικού λαού και τεκμηριώνει τη σημασία του αντιφασιστικού αγώνα στο παρελθόν, κάνοντας παράλληλα και αναφορά στο παρόν. Ως καλύτερη ξένη παραγωγή στην ίδια κατηγορία βραβεύτηκε από τη FIPRESCI η ταινία «Στο χείλος του Κόσμου» σε σκηνοθεσία Κλάους Ντρέξελ από τη Γαλλία.Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονεμήθηκε στην ιταλοτουρκική παραγωγή «Τσαπουλτζού: Φωνές από το Γκεζί» που πραγματεύεται τα περσινά γεγονότα στο ομώνυμο πάρκο της Κωνσταντινούπολης. Το βραβείο του WWF απονεμήθηκε στην ταινία «Χειμώνας» σε σκηνοθεσία Κριστίνα Πίκι (Ρωσία).

H εταιρεία Authorware βράβευσε το γαλλικό ντοκιμαντέρ Sad People Factory.

Τέλος, το καθιερωμένο βραβείο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN) έλαβε ο Tue Steen Muller για το έργο και τη συνεισφορά του στον τομέα του ντοκιμαντέρ.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos