×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Λάκης Παππάς - Σίγησε η φωνή των μπουάτ

27 Μαρτίου 2014 11:43

«Πάει κι αυτή η Κυριακή/ και η χαρά μας πάει/ ήτανε τόσο βιαστική/όπως και κάθε Κυριακή/ που πριν τη ζήσουμε περνάει»: οι παραπάνω στίχοι ανήκουν σε ένα από τα γνωστότερα και πλέον αγαπημένα τραγούδια ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Νέου Κύματος, του Λάκη Παππά, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών.

«Η φωνή των μπουάτ», όπως συχνά τον αποκαλούσαν, συνέδεσε το όνομά του με μια ολόκληρη μουσική εποχή και σημάδεψε με την παρουσία και τα τραγούδια του την ψυχαγωγία της δεκαετίας του '70.

Ο Λάκης Παππάς γεννήθηκε το 1938 στην Πρέβεζα. Από πολύ μικρός μπήκε στη βιοπάλη και έκανε διάφορες δουλειές για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα. Μέχρι τότε δεν είχε σκεφθεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι. «Το τραγούδι προέκυψε τυχαία. Κατάλαβα όμως ότι είναι κάτι που με εκφράζει και με τονώνει ψυχικά γι' αυτό και το ακολούθησα. Δεν νομίζω τελικά ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Το τραγούδι είναι τρόπος ζωής» είχε δηλώσει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι είχε όλα τα εφόδια για να γίνει καλός τραγουδιστής. Διέθετε μια υπέροχη, βαθιά και μελαγχολική φωνή και έπαιζε πολύ καλά κιθάρα. Η πρώτη του επίσημη επαγγελματική εμφάνιση έγινε το 1959 στο «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, αντικαθιστώντας τον δάσκαλό του, κιθαριστή Γ. Μηλιαρέση.

Εκείνος όμως που ξεχώρισε το ερμηνευτικό ταλέντο του και του έδωσε πρώτος την ευκαιρία να τραγουδήσει μπροστά σε κοινό ήταν ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις. Ετσι του προσέφερε μια θέση στην ιστορική μουσικοθεατρική του παράσταση «Οδός Ονείρων» που ανέβηκε το 1962 στο θερινό θέατρο «Μετροπόλιταν».

Ο νεαρός τραγουδιστής βρέθηκε να συνεργάζεται με τεράστια ονόματα καλλιτεχνών της εποχής, όπως ο Δημήτρης Χορν, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Μάρω Κοντού, η Ζωή Φυτούση, ο Γιώργος Εμιρζάς και ο Γιώργος Κωνσταντίνου αλλά και η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Νάνα Μούσχουρη και ο Ευγένιος Σπαθάρης που έκαναν έκτακτες εμφανίσεις στην παράσταση. Ο Λάκης Παππάς τραγουδούσε μεταξύ άλλων τα τραγούδια «Ο Κυρ ? Μιχάλης» και «Μανούλα μου», ερμηνείες που έχουν καταγραφεί και στον ομώνυμο δίσκο. Η συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι συνεχίστηκε με επιτυχία στον «Ματωμένο Γάμο» του Λόρκα αλλά και στην «Ομορφη Πόλη».

Είχε όμως την τύχη να συνεργαστεί και με τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο ίδιος μάλιστα, συνήθιζε να διηγείται μια ιστορία που είχε διαδραματιστεί ανάμεσα στον συνθέτη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση στις πρόβες για την παρουσίαση του «Αξιον Εστί» στο Ηρώδειο.

«Κατά τη διάρκεια μιας πρόβας ο Σερ ήταν σκεπτικός και στενάχωρος. Κάποια στιγμή τον ρωτά ο Μίκης τι έχει κι αν είναι καλά. Κι ο σερ του απαντά: ''μαέστρο, εδώ έσφαξε ο Ηρώδης τα παιδάκια;'' Αναυδος ο Μίκης τον παίρνει αγκαλιά και του λέει: ''Άστα τώρα, είναι παλιά αυτά...''» Παράλληλα με τις συνεργασίες του με τους μεγάλους Ελληνες συνθέτες ο Λάκης Παππάς εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή του Νέου Κύματος, του μουσικού είδους που γνώρισε τεράστια άνθηση εκείνη την εποχή. Ηταν για χρόνια η ψυχή των μπουάτ, τραγουδώντας και ψυχαγωγώντας το πολυπληθές κοινό που έσπευδε κάθε βράδυ για τον ακούσει.

Εκείνος έπαιρνε στα χέρια την κιθάρα του, έκλεινε τα μάτια κι άρχισε να τραγουδά με τη βαθιά φωνή του τη μεγάλη του επιτυχία «Μην κουραστείς να μ' αγαπάς» αλλά και τα «Κι ύστερα μου μιλάς για καλοκαίρι», «Ιδανικό μου», «Ηταν καμάρι της αυγής», «Ο Εκτορας κι η Ανδρομάχη», «Ελα μαζί μου», «Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι», «Πήρα αγκαλιά ένα όνειρο», «Δάκρυα μεσ' στις πέτρες», «Μάτια μου, μάτια κλειστά», «Ελα μαζί μου», «Χάρτινο Αγόρι», «Αγριο Πουλί» κ.ά.

Ο Λάκης Παππάς έμεινε πιστός στο τραγούδι μέχρι το τέλος. Συνέχιζε να τραγουδά σε μικρά μαγαζιά που θύμιζαν μπουάτ θυμίζοντας στους παλιότερους και συστήνοντας στους νεότερους τα νοσταλγικά τραγούδια μιας άλλης εποχής.

Δήλωση για τον θάνατο του Λάκη Παππά έκανε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος: «Τον πρωτοθαυμάσαμε στην ''Οδό Ονείρων'' του Μάνου Χατζιδάκι. Και σε αυτήν επέστρεψε σήμερα ο Λάκης Παππάς. Των ονείρων για περισσότερη ανθρώπινη επικοινωνία. Για περισσότερη αλληλεγγύη. Για περισσότερο πολιτισμό. Τα υπερασπίστηκε όλα αυτά με αφοσίωση. Και τα τραγούδησε με αυθεντική θέρμη, αλλά και σθένος, μέσα από στίχους και μελωδίες εκλεκτές».

Τη θλίψη του για την απώλεια του Λάκη Παππά, της «πιο βελούδινης φωνής του ελληνικού έντεχνου τραγουδιού», όπως τον χαρακτηρίζει, εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Eφυγε η πιο βελούδινη φωνή του ελληνικού έντεχνου τραγουδιού και ένας υπέροχος άνθρωπος. Στην περίπτωση του Λάκη Παππά ο στίχος, η μελωδία και η αναπνοή του ερμηνευτή μπορούσαν να γίνουν ένα».

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο Λάκης Παππάς, ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του ''Νέου Κύματος'', άφησε ένα βαθύ αποτύπωμα στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Αποχαιρετούμε έναν εξαιρετικό δημιουργό, έναν σεμνό άνθρωπο, έναν καλλιτέχνη που επέμεινε μέχρι τέλους να υπηρετεί το αισθητικό ήθος που χαρακτήρισε όλη του τη ζωή».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos