×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Νέες ταινίες: Υπερθέαμα με τον Ράσελ Κρόου

28 Μαρτίου 2014 10:49

Γερές δόσεις περιπέτειας και σασπένς στον «Νώε» του Ντάρεν Αρονόφσκι και ρεσιτάλ ερμηνείας από τον Βαγγέλη Μουρίκη στο «Μικρό ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη που λειτουργεί σαν αφυπνιστικό σοκ

Νώε

Του Ντάρεν Αρονόφσκι

Ράσελ Κρόου, Τζένιφερ Κόνελι, Αντονι Χόπκινς, Ρέι Γουίνστοουν, Εμα Γουάτσον

Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά από τη χολιγουντιανή «Βίβλο» του Τζον Χιούστον που συνιστούσε ένα θέαμα για όλη την οικογένεια με βάση τον μύθο του Νώε, ο Ντάρεν Αρονόφσκι αναπροσαρμόζει την ιστορία παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, από τη δημιουργία του κόσμου, το προπατορικό αμάρτημα και την καταγωγή του ίδιου του επιζώντα του βιβλικού κατακλυσμού.

Εδώ ο Νώε, με τη μορφή και το στιβαρό ερμηνευτικό εκτόπισμα του Ράσελ Κρόου είναι ένας ενάρετος πολεμιστής που κινείται σε ένα φουτουριστικό, απογυμνωμένο από ζωή τοπίο και συνδιαλέγεται με τον Θεό μέσω εφιαλτικών ανατριχιαστικών οραμάτων. Οι υπαρξιστικές ανησυχίες του σκηνοθέτη συναντούν την επιστημονική φαντασία και τον νατουραλισμό του σκηνογράφου Μαρκ Φρίντμπεργκ δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Ο μουντός δυστοπικός φυσικός καμβάς αναδεικνύει το επίκαιρο και επιτακτικό οικολογικό παραμύθι που έχει στηθεί μεγαλεπήβολα από τους συντελεστές (απόλυτα ταιριαστή η απειλητικών τόνων μουσική του Κλιντ Μανσέλ), ωστόσο το βιβλικό τους μπλοκμπάστερ φαντάζει σαν σύνολο άνισο, φιλτραρισμένο μέσα από μια ψευδο-φιλοσοφική αφήγηση με επίκεντρο το ψυχολογικό πορτρέτο του Νώε, το οποίο άλλοτε πείθει και άλλοτε όχι.

Το χολιγουντιανό υπερθέαμα με επιρροές από το σινεμά του Πίτερ Τζάκσον και του αρχιμάστορα Ρέι Χαριχάουζεν είναι ισάξιο της πλειονότητας των σύγχρονων τρισδιάστατων παραγωγών (κι ας φλερτάρει επικίνδυνα με το κιτς), με γερές δόσεις περιπέτειας και σασπένς, που θα ήταν πάντως πιο ολοκληρωμένα αν η δράση μέσα στην κιβωτό ήταν λιγότερη προβλέψιμη. (2014, Noah)

Το μικρό ψάρι

Του Γιάννη Οικονομίδη

Βαγγέλης Μουρίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Τσορτέκης

Ο Στράτος, ένας πενηντάρης δολοφόνος επί πληρωμή που απέκτησε φήμη και κύρος εξαιτίας ενός εγκλήματος πάθους, αναλαμβάνει «δουλειές» για λογαριασμό του «Μπογιατζή», ενώ παράλληλα εργάζεται σε μια βιοτεχνία με ψωμιά και τυρόπιτες? Το «Μικρό ψάρι», τέταρτη ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, λειτουργεί σαν αφυπνιστικό σοκ. Καθώς ο σκηνοθέτης καταπιάνεται για άλλη μια φορά με το αποκρουστικό πρόσωπο της σύγχρονης ελληνικής υποκουλτούρας και των άχρωμων προαστίων, είναι η ανάγκη για διέξοδο από την παρούσα πολύπλευρη κρίση που διατρέχει όλο το φιλμ.

Δεινός κινηματογραφιστής, με τον φακό του να συλλαμβάνει λεπτομερώς την εγκατάλειψη του αστικού τοπίου, ο Οικονομίδης εγκλωβίζει για άλλη μια φορά τον ήρωά του σε μια προσωπική κόλαση, αφήνοντάς τον να δράσει κατά τους κανόνες ενός αστικού γουέστερν.

Στο πρώτο μέρος, η λεκτική βία, η επανάληψη της ατάκας και των διαλόγων που εκβιάζουν συναισθηματικά τον θεατή μοιάζουν ψεύτικες και ανακόπτουν την ορμή της αφήγησης, που όμως απογειώνεται στο δεύτερο μέρος, όπου οι ρυθμοί ανεβαίνουν με ταχύτατα, οι αποκαλύψεις ενώνουν τα κομμάτια του παζλ και η ταύτιση με τον ήρωα είναι αναπόφευκτη.

Μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας της ταινίας κουβαλάει στους ώμους του ο Βαγγέλης Μουρίκης ο οποίος προσδίδει σε κάθε του σιωπηλό βλέμμα και κάθε ήρεμη κοφτή λέξη ανατριχιαστική ένταση. Ενα ρεσιτάλ ερμηνείας από τα σπουδαιότερα που έχουμε δει τελευταία στη μεγάλη οθόνη. (2014)

Μικρά Ομορφα Πλάσματα

Του Ντέστιν Ντάνιελ Κρετόν

Μπρι Λάρσον, Τζον Γκάλαχερ Τζούνιορ, Ράμι Μαλέκ, Φραντζ Τέρνερ

Γλυκό, ειλικρινές, άμεσο και συγκινητικό πορτρέτο μιας διαφορετικής οικογένειας σε ένα κέντρο αποκατάστασης προβληματικών παιδιών-θυμάτων κακοποίησης, μέσα από τη ματιά μιας αφοσιωμένης συμβούλου. Πυκνογραμμένο και ταυτόχρονα σύντομο σε διάρκεια, εντυπωσιάζει με την πρωτότυπη ευφράδεια του πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού και τη φυσική ερμηνευτική απλότητα της πρωταγωνίστριας Μπρι Λάρσον, αλλά δεν ξεμακραίνει από την αναγκαιότητα των κλισέ. (2013, Short term 12)

Πέντε δευτερόλεπτα στο κενό

Του Πασκάλ Σομέιγ

Ιμοτζεν Πουτς, Πιρς Μπρόσναν, Τόνι Κολέτ

Ενας ξεπεσμένος τηλεπαρουσιαστής, η προβληματική κόρη ενός Βρετανού πολιτικού, μια ανύπαντρη μητέρα με παραπληγικό γιο και ένας Αμερικανός μουσικός που δουλεύει σε ιταλικό φαστ-φουντ, συναντιούνται παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Λονδίνο, στην ταράτσα ενός ουρανοξύστη από τον οποίο σκοπεύουν να πέσουν... Βασισμένη στο μυθιστόρημα «A long way down» του Νικ Χόρνμπι. (2014, A long way down)

Κισμέτ, η ζωή σαν τουρκική σαπουνόπερα

Της Ν. Μ. Πασχαλίδου

Ενδιαφέρουσα έρευνα γύρω από την επιτυχία των τουρκικών σίριαλ στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) και τον τρόπο με τον οποίο αυτά έχουν επηρεάσει τη γυναικεία χειραφέτηση. (2014)

Ο Γερμανός γιατρός

Της Λουσία Πουέντσο

Αλεξ Μπρεντεμιούλ, Ναταλία Ορέιρο

Η σχέση του διαβόητου Γερμανού επιστήμονα Γιόζεφ Μένγκελε με μια οικογένεια που τον φιλοξενεί στην Παταγονία της Αργεντινής κατά τη δεκαετία του '60. (2013, The German doctor)

Τα Muppets καταζητούνται

Του Τζέιμς Μπόμπιν

Ρίκι Τζερβέις, Τάι Μπάρελ

Τα αξιαγάπητα Μάπετς έρχονται αντιμέτωπα με έναν διαβόητο εγκληματία. (2014, Muppets most wanted)

Η τριλογία της απόκλισης: Οι πέντε διαφορετικοί

Του Νιλ Μπέργκερ

Σ. Γούντλεϊ, Κ. Γουίνσλετ

Κινηματογραφική μεταφορά ενός δημοφιλούς νεανικού μυθιστορήματος που εκτυλίσσεται στο απώτερο μέλλον όπου οι άνθρωποι χωρίζονται σε «φατρίες» βάσει των στοιχείων του χαρακτήρα τους. (2014, Divergent)

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos