×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Δάσος από φωτεινές κολόνες και στίχους του Καβάφη στη Θεσσαλονίκη

30 Απριλίου 2014 11:22

Στίχοι του Καβάφη «ντύνουν» τις κολόνες στη στοά Αγίου Μηνά 11, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Την πρωτότυπη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εγκατάσταση παρουσιάζουν η «Parallaxi», στο πλαίσιο της δράσης της «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς», και το Ιδρυμα Ωνάση, το οποίο έχει στη δικαιοδοσία του το πλήρες αρχείο του ποιητή.

Η εταιρεία, στην οποία ανήκει το ιστορικό κτίριο, το παραχώρησε για να στηθεί ένα... δάσος από φωτεινές κολόνες, που εκτείνεται σε όλο το ύψος της στοάς και προσκαλεί τους επισκέπτες σε μια χωρική εμπειρία ποίησης εμπνευσμένη από τον Καβάφη.

Το κτίριο της Αγίου Μηνά 11 αποτελεί αρχιτεκτονικό μνημείο για την ιστορία της νεότερης Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε το 1906, από τον αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη, για να στεγάσει την «Τράπεζα της Ανατολής» και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, ενώ και τα υπόλοιπα κτίρια του τετραγώνου δεν μπορούν να κατεδαφιστούν.

Παιχνίδι

Ακριβώς πίσω από την καγκελόπορτα της στοάς, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τα λόγια του σπουδαίου ποιητή κάτω από αλλεπάλληλες στρώσεις χαρτιού, που δημιουργούν ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς. Αλλωστε η εγκατάσταση έχει τίτλο «Μες στες σκιές και μες στα φώτα», έναν στίχο από το ποίημα του Καβάφη «Ενας Θεός των»:

«κ' ενώ εχάνετο κάτω απ' τες στοές,

μες στες σκιές και μες στα φώτα της βραδυάς,

πηαίνοντας προς την συνοικία που την νύχτα

μονάχα ζει, με όργια και κραιπάλη,

και κάθε είδους μέθη και λαγνεία,

ερέμβαζαν ποιος τάχα ήταν εξ Aυτών».

Την πορεία μέσα στον φωτεινό κήπο της ποίησης συνοδεύουν ηχητικά ντοκουμέντα, αναγνώσεις και απαγγελίες των ποιημάτων του, ενώ στο βάθος της διαδρομής ο επισκέπτης μεταφέρεται νοερά στον χώρο εργασίας του Καβάφη, όπου και ο ίδιος μπορεί να αναπαράγει αντίγραφα αυτών. Την εγκατάσταση σχεδίασαν και επιμελήθηκαν οι «Not A Number Architects», ένα αρχιτεκτονικό γραφείο της Θεσσαλονίκης με διεθνή παρουσία και διακρίσεις, και θα μείνει στη στοά Αγίου Μηνά 11 μέχρι το τέλος Μαΐου. Σημειώνεται πως το 2013 ήταν αφιερωμένο στον Κωνσταντίνο Καβάφη με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννησή του (1863), έπειτα από απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Το αρχείο Καβάφη, που έχει στη δικαιοδοσία του το Ιδρυμα Ωνάση, περιλαμβάνει μεγάλης αξίας χειρόγραφα, καθώς και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή. Ανάμεσά τους: ποιήματα (πρωτότυπα, μεταφράσεις, σχόλια σεποιήματα κ.λπ.), πεζά λογοτεχνικά και φιλολογικά, ιδιωτικά (αλληλογραφία, ημερολόγια,δημόσιος και κοινωνικός βίος), αρχείο «Αλεξανδρινής Τέχνης» (του περιοδικού που εξέδιδε ο ποιητής).

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos