×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σπάνιες ταινίες του βωβού ελληνικού κινηματογράφου αποκτούν φωνή

16 Μαϊος 2014 08:54

Τέσσερις σπάνιες ελληνικές ταινίες από την εποχή του βωβού κινηματογράφου βρίσκουν το δρόμο τους προς το ευρύ κοινό,

μέσα από την πρωτοβουλία της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, με την υποστήριξη του ΟΤΕ TV, να αποκαταστήσει τη μουσική επένδυση των φιλμ σε συνεργασία με σπουδαίους, διεθνούς φήμης, Έλληνες μουσικούς και συνθέτες.

Με νέα πρωτότυπη μουσική επένδυση και σε αναπαλαιωμένες κόπιες, οι τέσσερις βωβές ταινίες προβάλλονται για πρώτη φορά στην τηλεόραση στον ΟΤΕ TV, στο κανάλι OTE CINEMA 3 -το οποίο έχει 24ωρο πρόγραμμα αποκλειστικά με ελληνικές ταινίες- στο πλαίσιο του αφιερώματος του ΟΤΕ TV στα 100 χρόνια ελληνικού κινηματογράφου.

Πρόκειται για τις ταινίες, Οι Περιπέτειες του Βιλάρ, Αστέρω, Ο Μάγος της Αθήνας και Δάφνις και Χλόη.

Η παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία με υπόθεση, Οι Περιπέτειες του Βιλάρ παραγωγής 1924, ανέδειξε τον Νικόλαο Σφακιανό σε έναν από τους πρώτους δημοφιλείς Έλληνες κωμικούς. Η ταινία παρακολουθεί τον Βιλάρ καθώς περιφέρεται στην Αθήνα της εποχής και μπλέκεται σε διάφορες περιπέτειες. Βασισμένη σε υλικό που δώρισε ο σκηνοθέτης της Τζόζεφ Χεπ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας το 1963, το οποίο περιελάμβανε και αμοντάριστα πλάνα, η ταινία αποκαταστάθηκε πλήρως το 1991.

Τη μουσική σύνθεση και εκτέλεση της ταινίας ανέλαβε ο Μηνάς Αλεξιάδης, διακεκριμένος συνθέτης, πιανίστας και μουσικολόγος.

Οι Περιπέτειες του Βιλάρ προβάλλονται αποκλειστικά στο ΟΤΕ CINEMA 3, το Σάββατο 31 Μαΐου στις 23.30.

Η Αστέρω, βουκολικό δράμα του Δημήτρη Γαζιάδη του 1929, αφηγείται τον απαγορευμένο έρωτα ανάμεσα στην Αστέρω και τον Θύμιο, σε χωριό της Πελοποννήσου. Η ταινία γυρίστηκε βωβή αλλά κατά τη διάρκεια της προβολής της στους κινηματογράφους, ακούγονταν από γραμμόφωνο το τραγούδι «Αστέρω» του Δημήτριου Ρόδιου με τον Ορέστη Μακρή στα φωνητικά. Κόπια της χαμένης Αστέρως βρέθηκε στη Γαλλία, στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος Lumiere για τη διάσωση χαμένων ταινιών και αποκαταστάθηκε μέσα από τη συνεργασία της Ταινιοθήκης της Γαλλίας και της Ελλάδας.

Τη μουσική επένδυση της ταινίας ανέλαβε ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, από τους πλέον δραστήριους συνθέτες της γενιάς του, έργα του οποίου έχουν παρουσιαστεί σε πάνω από 10 χώρες παγκοσμίως.

Οι συνδρομητές του ΟΤΕ TV θα την δουν τη Δευτέρα 26 Μαΐου στις 23.30, στο OTE CINEMA 3.

Ο Μάγος της Αθήνας γυρίστηκε το 1931 από τον Αχιλλέα Μαδρά, με τον ίδιο στο ρόλο ενός μάγου-βιολιστή που οι γυναίκες δεν μπορούν να αντισταθούν στη γοητεία του. Με περιπετειώδη παραγωγή, καθώς ο Μαδράς ξεκίνησε γυρίσματα το 1922 με τίτλο «Η Τσιγγάνα της Αθήνας», διέκοψε και ξανάρχισε το 1931 με νέο τίτλο, ο Μάγος της Αθήνας διασώθηκε μόνο κατά το 80%, ενώ το τελευταίο κομμάτι της ταινίας έχει ιδιαίτερη αξία αφού είναι χρωματισμένο στο χέρι καρέ-καρέ από φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Τη μουσική σύνθεση και εκτέλεση υπογράφει επίσης ο Μηνάς Αλεξιάδης.

Το OTE CINEMA 3 προβάλλει την ταινία τη Δευτέρα 19 Μαΐου.

Πρώτη ελληνική ταινία υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, το Δάφνις και Χλόη του Ορέστη Λάσκου, γυρίστηκε στη Μυτιλήνη και τη λίμνη της Βουλιαγμένης και είναι διάσημη, μεταξύ άλλων, ως η ταινία όπου εμφανίζεται το πρώτο γυμνό στην ιστορία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Αφηγείται την ερωτική ιστορία ανάμεσα στον Δάφνι και την Χλόη, που μεγάλωσαν μαζί ως υιοθετημένα παιδιά δύο βοσκών, που έχουν όμως ευγενική καταγωγή. Η αποκατάσταση της ταινίας επιτεύχθηκε με μοντάζ υλικού που είχε στην κατοχή της η Ταινιοθήκη της Ελλάδας και υλικού που βρέθηκε στην Αμερική, με την επίβλεψη του ίδιου του Λάσκου που προσπάθησε να «θυμηθεί» την ταινία καρέ-καρέ, αλλά και να ανασυνθέσει τους αυθεντικούς μεσότιτλους.

Τη μουσική σύνθεση και εκτέλεση του Δάφνις και Χλόη υπογράφουν ο διάσημος συνθέτης Νίκος Πλατύρραχος και ο διεθνούς φήμης Μαέστρος Μίλτος Λογιάδης.

Η ταινία προβάλλεται στο OTE CINEMA 3 την Παρασκευή 23 Μαΐου στις 23.30.

Το αφιέρωμα του OTE CINEMA 3 στα 100 χρόνια ελληνικού κινηματογράφου, έναν αιώνα μετά την «Γκόλφω», πρώτη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή μεγάλου μήκους (1914), περιλαμβάνει σπάνιες, εμβληματικές ταινίες, που για πρώτη φορά απευθύνονται στο τηλεοπτικό κοινό, με μία προβολή κάθε μέρα στις 23.30. Οι συνδρομητές του ΟΤΕ TV έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις δημιουργίες κορυφαίων Ελλήνων σκηνοθετών όπως οι Αλέκος Σακελλάριος, Αλέξης Δαμιανός, Νίκος Κούνδουρος, Μιχάλης Κακογιάννης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Ντίνος Κατσουρίδης, Γιώργος Τζαβέλλας, Ντίνος Δημόπουλος κ.α.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos