×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Χ. Τζεϊκομπσον: «Τα Γλυπτά δεν ανήκουν στους Βρετανούς»

02 Ιουνίου 2014 10:28

«Ημουν ένα παιδί του Μάντσεστερ. Και δεν είχα καμία προκατάληψη για τον ελληνικό λαό, αλλά αυτές οι εικόνες με τον Ζορμπά και τον Αντονι Κουίν να χορεύει συρτάκι στην παραλία ήταν κάτι που με απωθούσε».

Ως φυσικό επόμενο ο Βρετανός συγγραφέας Χάουαρντ Τζέικομπσον, βραβευμένος με Booker, ήταν επί χρόνια αντίθετος στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ομως, μία επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης τον έκανε να αλλάξει άποψη και να δηλώνει: «Τα παρθενώνεια γλυπτά δεν ανήκουν σε εμάς».

Μόλις πρόσφατα ήρθε στην Ελλάδα για μερικές ημέρες και επισκέφθηκε την Αθήνα και την Κρήτη. Οπως γράφει ο ίδιος στον «Independent», το ταξίδι χαλαρώνει τον νου. Αν θέλεις να μην αλλάξεις άποψη για τίποτα, να μείνεις προσκολλημένος στις αυστηρές σου απόψεις, κάτσε σπίτι σου. Εξομολογείται πως αν είχε μείνει στην Κρήτη κανένα χρόνο, θα απολάμβανε τη ζωή εκεί, ακόμα και το συρτάκι που θα χόρευε με κάποιους σαν τον Αντονι Κουίν.

Μάλλον δεν θα τον ένοιαζε να χορέψει ακόμα και με τον ίδιον, αν ζούσε.

«Για πολλά χρόνια ήμουν αντίθετος με τις διακοπές στα ελληνικά νησιά και με την επιστροφή των μαρμάρων. Εκανα λάθος και για τα δύο», γράφει ο Τζέικομπσον σε άρθρο του στην εφημερίδα «Independent».

Συνεχίζει αναφέροντας πως ήταν έως πρόσφατα πιθανότατα ο μοναδικός Βρετανός συγγραφέας που δεν είχε επισκεφτεί τη χώρα μας «με τα αμέτρητα νησιά που μπορείς να προσεγγίσεις μονάχα με καραβάκια και ίσως κολυμπώντας στο τελευταίο μίλι». Μιλώντας για τους Ελληνες που είχε γνωρίσει διδάσκοντας στην Οξφόρδη και αργότερα στην Αυστραλία, αναφέρει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν κάθε φορά η συζήτηση για τα παρθενώνεια μάρμαρα. «Αυτά τα μάρμαρα είναι πλέον δικά μας. Μας ανήκουν. Και αν αρχίζαμε να επιστρέφουμε μουσειακά εκθέματα, θα έπρεπε να κλείσουμε όλα τα μουσεία», υποστήριζε παλαιότερα. Κατόπιν, όμως, ήρθε εδώ και η γνώμη του άλλαξε εντελώς.

Ο Παρθενώνας

«Οταν βρίσκεσαι στο εκπληκτικό Μουσείο της Ακρόπολης και παίρνεις το δείπνο σου σε ένα εστιατόριο με θέα τον ίδιο τον Παρθενώνα, όλα αλλάζουν», σημειώνει ο ίδιος. «Ξαφνικά συνειδητοποιώ το κενό. Την απουσία των μαρμάρων. Ξαφνικά καταλαβαίνεις πως τα μάρμαρα δεν ανήκουν σε εμάς. Μια τρελή παρόρμηση με καταλαμβάνει. Θέλω να φωνάξω στους Ελληνες πως θα τους φέρω εγώ προσωπικά πίσω τα μάρμαρα. Κοιτάζω το απαλό καστανό χρώμα των ματιών τους, όπως θα έκανε ο Λόρδος Μπάιρον πριν από χρόνια και με κυριεύει μια έκσταση συντροφικότητας. Οχι μόνο θα φέρω πίσω τα μάρμαρα, αλλά θα γκρεμίσω ακόμα και τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου», καταλήγει.

Κι αφού «αποκατέστησε» τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, κατέρριψε ακόμη ένα στερεότυπό του, που ήταν να μην κάνει διακοπές στην Ελλάδα. Πήγε για διακοπές στα Χανιά, «μια όμορφη πόλη. Με ωραία εστιατόρια και φιλόξενους ανθρώπους και μια ανακαινισμένη Συναγωγή», αναφέρει και καταλήγει: «Να ταξιδεύεις, αναγνώστη. Χαλαρώνει το μυαλό».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos