×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Τρία «χρυσά» στη Μικρά Αγγλία

25 Ιουνίου 2014 08:11

Σημαντική επιτυχία η τριπλή βράβευση της «Μικράς Αγγλίας» του Παντελή Βούλγαρη στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σανγκάης

που ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουνίου δίνοντας τα μεγαλύτερά του βραβεία στην ελληνική παραγωγή που γυρίστηκε στην Ανδρο.

Η ελληνική συμμετοχή κέρδισε τα Χρυσά Κύπελλα καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και γυναικείας ερμηνείας για τη νεοεμφανιζόμενη στο σινεμά πρωταγωνίστρια Πηνελόπη Τσιλίκα, έχοντας διαγωνιστεί απέναντι σε άλλες 14 παραγωγές που πήραν μέρος στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Η ιστορία των γυναικών της Ανδρου και των ναυτικών συζύγων τους όπως αυτή ξεδιπλώνεται μέσα από την οικογενειακή ιστορία δύο αδελφών, της Ορσας και της Μόσχας, που αγαπούν τον ίδιο άντρα ναυτικό, φαίνεται πως κέρδισε το κοινό και στην άλλη άκρη του κόσμου, συγκινώντας την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ στην οποία πρόεδρος ήταν η ηθοποιός Γκονγκ Λι, η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε αυτήν τη θέση στην ιστορία του θεσμού.

Η κριτική επιτροπή, με μέλη τον Κορεάτη σκηνοθέτη Ιμ Σανγκ-σου, τη Βρετανίδα σκηνοθέτρια Σάλι Πότερ, τη Δανή σκηνοθέτρια Λόνε Σέρφινγκ, τον Κινέζο σκηνοθέτη Λιου Ζιέ, τον Ιρανό ηθοποιό Πεϊμάν Μοαντί και τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Σούντζι Ιγουάι, έδωσε ακόμη: το δεύτερο Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο «The Uncle Victory» του Ζανγκ Μενγκ, τη μοναδική κινεζική ταινία που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα, το βραβείο σεναρίου στους Σιρίλ Ζελί και Φόλκερ Σλέντορφ για την ταινία «Diplomacy», το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στον Ταϊλανδό Βιθάγια Πάνσρινγκαρμ για την ταινία «The Last Executioner» του Τομ Γουόλερ, το βραβείο φωτογραφίας στον Λούο Παν για την ταινία «The Sacred Arrow» και το βραβείο μουσικής στον Γκρεγκ Αλεξάντερ για το «Begin again».

Με περισσότερα από 360.000 εισιτήρια στις ελληνικές αίθουσες, η δωδέκατη ταινία του Παντελή Βούλγαρη, βασισμένη στο ομότιτλο μπεστ σέλερ της Ιωάννας Καρυστιάνη, που έγραψε και το σενάριό της, αποδείχτηκε ξεχωριστή εμπορική επιτυχία (έκοψε τα περισσότερα εισιτήρια από κάθε άλλη ελληνική παραγωγή στη χώρα μας τη σεζόν 2013-2014) αλλά και καλλιτεχνικό επίτευγμα σε μια εποχή ιδιαίτερα υποτονική για την κίνηση στην εγχώρια κινηματογραφική αγορά.

Η πρόσθετη διάκρισή της στις βραβεύσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που την ανέδειξε ως καλύτερη ταινία απονέμοντάς της συνολικά έξι βραβεία, της δίνει την ώθηση που απαιτείται για να αποτελέσει την επίσημη πρόταση της Ελλάδας για την επερχόμενη απονομή των Οσκαρ στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Συγχαρητήρια στον Παντελή Βούλγαρη απέστειλε με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Σμαραγδής. «Κάθε φορά που ένα έργο πολιτισμού προερχόμενο από το μέσα σώμα της Ελλάδος διακρίνεται και βραβεύεται στην αλλοδαπή, αντανακλάται ως νίκη και στην ίδια τη χώρα», σχολιάζει ο Γιάννης Σμαραγδής και προσθέτει: «Κι όταν το βραβευμένο έργο προέρχεται απ' τον κινηματογράφο, τότε η νίκη αντανακλάται και στον ελληνικό κινηματογράφο, όπως τώρα με τη βράβευση στο Φεστιβάλ της Σανγκάης της πολυαγαπημένης νεανικής ταινίας σου ''Μικρά Αγγλία''. Φίλε αγαπημένε Παντελή Βούλγαρη, θερμά σε ευχαριστούμε που υπάρχεις και δημιουργείς».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos