Μόνο πολιτισμός στο «Ακροπόλ Παλάς»

17 Ιουλίου 2014 12:50

Στα τέλη του 2015 θα είναι έτοιμο το «Ακροπόλ Παλάς», ένα νεότερο μνημείο της αστικής Αθήνας σε μία περιοχή που έχει απολέσει τα συστατικά της αστικής φυσιογνωμίας της. Η επιστροφή του

στη ζωή της πρωτεύουσας, όχι βεβαίως ως ξενοδοχείο, αλλά ως ένα κρατικό κτίριο με προσανατολισμό στην κοινωνία, όπως το σχεδιάζει το υπουργείο Πολιτισμού, θα συμβάλει στην εναρμόνιση της περιοχής στην ευρύτερη ακτίνα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Πολυτεχνείου.

Σύνδεση με την πόλη

Είναι ευτυχής εξέλιξη η αλλαγή στο σκεπτικό της αξιοποίησης του κτιρίου, που, μετά την εισήγηση της γενικής γραμματέως κυρίας Λίνας Μενδώνη και τη θετική γνωμάτευση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, το «Ακροπόλ Παλάς» θα έχει αμιγώς πολιτιστικές χρήσεις και δεν θα στεγάσει, τελικά, διοικητικές υπηρεσίες. Η επικράτηση της κοινής λογικής, να απομακρυνθεί, δηλαδή, όλως διόλου ο γραφειοκρατικός μανδύας από ένα κτίριο με τέτοιο κοινωνικό παρελθόν, ενισχύει την πεποίθηση ότι η μετάπλαση του «Ακροπόλ Παλάς» και η επανασύνδεσή του με την πόλη θα είναι επιτυχείς.

Οπως επισημαίνει στην «Κ» η κυρία Λίνα Μενδώνη,«ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα κτίρια του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στην ευρύτερη έννοιά του, έπειτα από χρόνια παρακμής και σιωπής, αποκαθίσταται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να αποδοθεί στην πόλη, στους κατοίκους και τους επισκέπτες της ως ένας ζωντανός και απόλυτα προσβάσιμος πολυπολιτισμικός χώρος». Αυτή η «απόδοση» στην πόλη και ο διάλογος με την κοινωνία θα υποστηριχθεί ποικιλοτρόπως. Η παλιά ιδέα περί δημιουργίας ενός μεγάλου πωλητηρίου του ΤΑΠΑ (με αντίγραφα και εκμαγεία) στο επίπεδο του δρόμου, διαγωνίως απέναντι από το Μουσείο, θα προχωρήσει. Το «Ακροπόλ Παλάς» θα διατηρήσει και θα ενισχύσει ως αίσθηση τον χαρακτήρα της εποχής που το γέννησε (δεκαετία 1920) και θα προσαρμοστεί (με καθαίρεση μεταγενέστερων παρεμβάσεων), ώστε να υποδεχθεί τις σύγχρονες χρήσεις.

«Πρόκειται για ένα μοναδικό κτίριο, σε μία θέση καίρια για την πόλη, στο οποίο θα μπορούν από το τέλος του 2015 να φιλοξενούνται δράσεις σύγχρονης δημιουργίας, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ψηφιακές βιβλιοθήκες, διεθνείς συναντήσεις, χάρη στους πόρους των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Οταν ολοκληρωθεί το έργο, θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής», λέει η κυρία Λίνα Μενδώνη.

Σε χώρους του ισογείου θα υπάρχουν αίθουσες για εκθέσεις (πιθανώς ανοικτές και σε ιδιώτες), το πωλητήριο, στον πρώτο όροφο αμφιθέατρο 150 θέσεων με μεταφραστικές καμπίνες για συνέδρια, στον έκτο όροφο εστιατόριο και διαμέρισμα υποδοχής επίσημων προσώπων και στους ενδιάμεσους ορόφους, μετά την ενοποίηση χώρων, θα μπορούν να φιλοξενούνται πειραματικές ομάδες χορού, να δίνονται εξετάσεις σχολών και να υπάρχει ανοικτή γραμμή με τις ομάδες νέων δημιουργών. Θα δοθεί επίσης ευκαιρία να στεγαστεί η ψηφιακή βιβλιοθήκη μνημείων με προσβάσιμα αρχεία.

Το «Ακροπόλ Παλάς» χτίστηκε στη συμβολή των οδών Πατησίων και Αβέρωφ το 1926-1928 με σχέδια του Σωτήρη Μαγιάση.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos