Ο Καναδάς ταξιδεύει με ελληνική μουσική

06 Οκτωβρίου 2014 12:00

Σε μια μεγάλη αίθουσα στο καναδικό Κοινοβούλιο στο Μόντρεαλ, εκατόν ογδόντα παιδιά από διαφορετικές εθνικότητες τραγουδούν ελληνική μουσική: «Time for flowers, time for snow», ένα μουσικό

παραμύθι βασισμένο στον μύθο της Περσεφόνης, που αφηγείται ο Terry Jones των Μόντι Πάiθον! Η αίσθηση που άφησε η συναυλία ευτυχώς δεν χάθηκε, αφού περικλείεται ατόφια στο ομώνυμο βιβλίο με cd «Time for flowers, time for snow», το οποίο κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Tradewind Books στο Βανκούβερ (σύντομα θα διατίθεται στον Ελευθερουδάκη). Στα παρασκήνια της δημιουργίας του βιβλίου συναντάμε δύο ξεχωριστούς Ελληνες καλλιτέχνες που ζουν στον Καναδά, τον τενόρο Δημήτρη Ηλία και τη σοπράνο Μαρία Διαμαντή. Η εταιρεία Chroma Musika που δημιούργησαν το 2004 είναι υπεύθυνη για μια σειρά βιβλίων με cd, ανάμεσά τους το γνωστό στην Ελλάδα βιβλίο «Εγωιστής Γίγαντας» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος, με μελοποιημένα τραγούδια που ερμήνευσαν παιδιά από ελληνικά σχολεία του Καναδά.

«Με τη Μαρία πάντα ονειρευόμασταν έναν οργανισμό που θα προωθούσε ελληνική κλασική μουσική, εδώ στον Καναδά. Και οι δυο μας είμαστε γεννημένοι στο Μόντρεαλ, αλλά εγώ μεγάλωσα στην Ελλάδα και ξαναγύρισα στο Μόντρεαλ για μουσικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο. H Μαρία ήταν η πρώτη μουσικός που γνώρισα και έπειτα από πολλές παραστάσεις και ντουέτα μαζί, ενώσαμε και τις ζωές μας», μου λέει στην ηλεκτρονική μας συνομιλία από τον Καναδά ο Δημήτρης Ηλίας. «Η δημιουργία της Chroma είχε πολλά καρδιοχτύπια. Θα βρούμε χορηγούς; Θα ενδιαφερθεί το καναδικό κοινό; Πώς γράφουμε μια επιταγή; Πρέπει να πληρώσουμε και φόρους; Το οργανωτικό, όμως, πάντα το είχα μέσα μου εγώ, από τότε που με θυμάμαι παιδί να διοικώ συμμορία ποδηλατούχων εννιάχρονων πιτσιρικάδων στην πλατεία του Αγίου Θωμά στου Γουδή. Ετσι ξεκινήσαμε, με την πρώτη συναυλία μας να είναι για την αρχαία ελληνική μουσική χάρη στον φίλο μουσικό Νίκο Ξανθούλη. Ακολούθησαν συναυλίες επτανησιακής μουσικής, οργανώσεις σεμιναρίων, ηχογραφήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες».

Τα τέσσερα πρώτα βιβλία που έκανε η Chroma Musika ήταν αποκλειστικά με παιδιά ελληνικών σχολείων στο Μόντρεαλ και με χορωδίες που σε κάθε πρότζεκτ μεγάλωναν. Ο στόχος είναι, όπως λέει ο Δημήτρης Ηλίας, «να ανακαλύψουν τα παιδιά τη μαγεία της ελληνικής μουσικής και λογοτεχνίας, ενώ παράλληλα τους δίνεται η ευκαιρία να τραγουδήσουν με συμφωνική ορχήστρα και να εξερευνήσουν τον κόσμο της παιδικής εικονογράφησης αλλά και της διαδικασίας ηχογράφησης ενός επαγγελματικού cd».

Η μουσική σύνθεση για την παραγωγή «Time for flowers, time for snow» είναι του Γιάννη Γεωργαντέλη, ο οποίος πηγαίνει τον ακροατή από τα '60ς στο Μπρόντγουαιη και από το τσιφτετέλι στην electronica. Τη διασκευή του μύθου και τους στίχους υπέγραψε ο συγγραφέας Glen Huser, ενώ την εικονογράφηση ο Phillippe Beha, και οι δύο γνωστά ονόματα στον χώρο του καναδικού βιβλίου.

Η συνεργασία παιδιών από διαφορετικές εθνικές μειονότητες για την παραγωγή «Time for flowers, time for snow» ήταν ένα όνειρο του Δημήτρη Ηλία και της Μαρίας Διαμαντή που έγινε πραγματικότητα: «Είδαμε παιδιά που με περηφάνια περιέγραφαν τον μύθο στους γονείς τους, άλλα τον χρησιμοποιούσαν για σχολικές εργασίες, πολλά ζωγράφιζαν τους ήρωες του μύθου με τοπικές ενδυμασίες των χωρών από τις οποίες μετανάστευσαν και ένα κοριτσάκι γαλλοκαναδικής προέλευσης τραγούδησε τον θρήνο της θεάς Δήμητρας από το cd στην κηδεία της γιαγιάς της», θυμάται ο Δημήτρης Ηλίας. Και επισημαίνει την «ιδιαίτερη χαρά να χαρίζεις σε παιδιά που δεν έχουν καν ακούσει μια συμφωνική ορχήστρα τη δυνατότητα να τραγουδήσουν μαζί της».

Διδάσκουν ότι η τέχνη είναι λοταρία

Με την εμπειρία της συνεργασίας του με πολλά παιδιά, ο Δημήτρης Ηλίας έκανε ένα ενδιαφέρον σχόλιο για τη σχέση των παιδιών με τη μουσική.

«Δυστυχώς, τα παιδιά έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα να ακούνε μουσική σήμερα. Ολα έχουν να κάνουν με το οπτικό μέρος, που πολλές φορές είναι χυδαίο. Γι' αυτό και η μουσική τεχνολογία κινείται, δυστυχώς, γοργά μακριά από τον ήχο υψηλής ευκρίνειας. Την ίδια ώρα, οι διαγωνισμοί τραγουδιού τύπου "American Idol" μπορεί να δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιον να αναδειχθεί, όμως παράλληλα διδάσκουν στο παιδί ότι η τέχνη είναι λοταρία. Αν σου κάτσει θα αναδειχθείς ασχέτως μελέτης.

Επιμένουμε στους μαθητές φωνητικής μας να μαθαίνουν και μουσικά όργανα για να διδαχθούν μουσική πειθαρχία, που στο τραγούδι μπορείς να αποφύγεις.

Στις ηχογραφήσεις των πρότζεκτ εκτός από το ότι οι μικροί χορωδοί μας τραγουδάνε σε υπέροχες αίθουσες όπως το Oscar Peterson Concert Hall παράλληλα μαθαίνουν και τεχνολογία ήχου από τον καθηγητή ηλεκτροακουστικής του Πανεπιστημίου Concordia που είναι υπεύθυνος για τις ηχογραφήσεις.

Την επόμενη φορά που θα πάνε στις συναυλίες της Λέιντι Γκάγκα ή του Μπίμπερ θα πάνε με μια πιο κριτική ματιά. «Χρησιμοποίησε auto tune», «τραγουδούσε play back», «άλλη χροιά είχε η φωνή του όταν μας μιλούσε και άλλη όταν τραγουδούσε» μας λένε μετά στο μάθημα.

Στα πρότζεκτ μας είναι εύκολο τα παιδιά να αγαπήσουν τη μουσική καθώς είναι τα ίδια ερμηνευτές. Για όλα τα άλλα παιδιά, όμως, πιστεύω ότι τα πάντα κρίνονται στο σχολείο, όπου τις περισσότερες φορές η μουσική παιδεία έρχεται δεύτερη».

​​Το βιβλίο/cd «Time for flowers time for snow», πρώτη παραγωγή της Chroma Musika στα αγγλικά, θα κυκλοφορήσει σύντομα στα γαλλικά από τον εκδοτικό οίκο Planete Rebelle (Le Temps des fleurs, le temps des neiges). Θα συμμετάσχουν όλα τα σχολεία που ήταν στην αγγλική συν έξι ακόμα γαλλόφωνα από πιο υποβαθμισμένες περιοχές του Μόντρεαλ.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos