Η διεθνής εκδοχή του ελληνικού κάλλους

15 Ιανουαρίου 2015 18:25

Η πολυδιαφημισμένη, ήδη, έκθεση που ετοιμάζει το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο με θέμα το σώμα στην ελληνική τέχνη, κατακτά πριν ακόμη εγκαινιαστεί στις 26 Μαρτίου, την αναμενόμενη

δυναμική. Με μία πραγματικά εντυπωσιακή επικοινωνιακή ηγετική πολιτική, εξωστρέφειας και διαχείρισης συμβόλων, το Βρετανικό Μουσείο έχει ξεκινήσει μεθοδικά την προώθηση της έκθεσης «Ορίζοντας το Κάλλος. Το σώμα στην αρχαία ελληνική τέχνη», καθώς ήδη προπωλούνται τα εισιτήρια.

Το θέμα από μόνο του είναι δημοφιλές, ελκυστικό και ικανό να ξετυλίξει μία αφήγηση, όπως είναι και ο σκοπός του Βρετανικού Μουσείου. Η έκθεση δείχνει ότι μπορεί να επιτύχει, μικρό χρονικό διάστημα μετά την έκθεση του γλυπτού του Παρθενώνα στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, μία επαναδιατύπωση των κορυφαίων στιγμών της ελληνικής τέχνης (οργανωμένης γύρω από την αισθητική του σώματος) καθώς φέρνει κοντά κορυφαία έργα, όπως το περίφημο Belvedere Torso από το Βατικανό, που για πρώτη φορά θα εκτεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το γλυπτό αυτό, που έχει από μόνο του μεγάλη ιστορία και συμβολισμό, επηρέασε αποφασιστικά τον Μιχαήλ Αγγελο. Αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι η μετακίνηση του Belvedere Torso από το Βατικανό στο Λονδίνο συμπίπτει με την ένταξη ενός γλυπτού από τα Μάρμαρα στη θεματική έκθεση για το σώμα, ορίζοντας έτσι μία νέα νοητή γραμμή ανάγνωσης του δυτικού κανόνα, ενώνοντας οπτικά, αισθητικά και επικοινωνιακά τον Φειδία με τον Μιχαήλ Αγγελο και την κλασική Αθήνα με την Αναγέννηση.

Ρόλος ηγετικός

Σε αυτήν την ελκυστική παρουσίαση, στην οποία εντάσσονται πολλά ακόμη κορυφαία προκλασικά, κλασικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά έργα τέχνης, το Βρετανικό Μουσείο έχει τον ρόλο του αρχιμουσικού σε μια ορχήστρα καθώς με τις τελευταίες, μελετημένες κινήσεις του, που περιλαμβάνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, εκπέμπει ευανάγνωστα σήματα προς τη διεθνή κοινότητα. Το θέμα της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 5 Ιουλίου, είναι τόσο δελεαστικό που ήδη είναι εξασφαλισμένη η υψηλή επισκεψιμότητα και η διάθεση καταλόγου, καρτών και αναμνηστικών σε χιλιάδες επισκέπτες. Δεν είναι σαφής ακόμη ο ρόλος που θα τηρήσουν ελληνικά μουσεία από τα οποία έχει ζητηθεί η συμμετοχή, ωστόσο, η κοινή λογική προκρίνει την παρουσία και όχι την απουσία.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos