Τηλεθέαση: Ριάλιτι Vs μυθοπλασία: Ποιοι κλαίνε και ποιοι γελάνε με τα ποσοστά

18 Σεπτεμβρίου 2021 18:28

Τις τελευταίες σεζόν, ειδικοί της μικρής οθόνης και τηλεθεατές μυούνται ολοένα και περισσότερο στις μετρήσεις της Nielsen παρακολουθώντας φανατικά το τι καταγράφεται καθημερινά. Φέτος, η τάση αυτή συνεχίζεται και όλοι αναρωτιούνται το τι συμβαίνει στην prime time, στην πολυπόθητη ζώνη που όλοι θέλουν να κατακτήσουν.

Θα έλεγε, λοιπόν, κανείς ότι το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς -τουλάχιστον από τις πρώτες ενδείξεις- ανήκει στην ελληνική μυθοπλασία. Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να πάλεψε με θηρία και να κλήθηκε να πείσει κοινό και στελέχη ότι πρέπει να έχει πρωταγωνιστική θέση στο πρόγραμμα του κάθε σταθμού, φέτος όμως παίρνει τη ρεβάνς!

Ο ALPHA με τον Σασμό και το MEGA με τη Γη της Ελιάς (σ.σ θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη σειρές στη βραδινή ζώνη) καταφέρνουν να καθηλώνουν το κοινό και να μην αφήνουν πολλά περιθώρια στον ανταγωνισμό και στα ριάλιτι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, όπου η ερωτική δραματική σειρά «Σασμός», στη δεύτερη εβδομάδα προβολής της, σάρωσε και πάλι, κάνοντας το κοινό κοινωνό στην ιστορία ενός σύγχρονου απαγορευμένου έρωτα, στα ορεινά χωριά του Ρεθύμνου, ενός έρωτα που δεν έπρεπε να συμβεί, γιατί οι δύο οικογένειες βρίσκονται σε μια σκληρή, πολύχρονη σύγκρουση. Το τηλεοπτικό κοινό έδωσε στο δραματικό σίριαλ την απόλυτη κυριαρχία, με πρωτιά στο δυναμικό κοινό 18-54 με 23,3% (6,5 μονάδες μπροστά από τον ανταγωνισμό) στη ζώνη προβολής του. Στο σύνολο κοινού κατέκτησε, επίσης, την πρωτιά με 23,4%, ενώ 1.981.000 τηλεθεατές παρακολούθησαν έστω για 1 λεπτό τον «Σασμό».

Το GNTM4 αντιστέκεται σθεναρά, όμως οι σειρές δεν αφήνουν την κορυφή

Τις προηγούμενες χρονιές θεωρήθηκε ένα από τα ριάλιτι-φαινόμενο, σκαρφαλώνοντας πολύ ψηλά στους πίνακες της Nielsen. Το GNTM βγήκε, με τον τέταρτο κύκλο του, στον αέρα την περασμένη Κυριακή έχοντας να ανταγωνιστεί τις καθηλωτικές σειρές του ALPHA και του MEGA. Χωρίς την ίδια απόδοση, αλλά με μία δυναμική, μπόρεσε να παραμείνει με το κεφάλι ψηλά και να μην  παραδοθεί όπως συμβαίνει με τα άλλα ομοειδή προϊόντα.

Χαρακτηριστικά, την περασμένη Δευτέρα, ο Σασμός σημείωσε 23,6% στο δυναμικό κοινό και 22,8% στο σύνολο, η Γη της ελιάς 19,4% και 26,2% αντίστοιχα ενώ το ριάλιτι μόδας 20,5% και 14,1%.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι στις 27 Σεπτεμβρίου βγαίνουν στον αέρα και οι Άγριες Μέλισσες που θα μεταδίδονται στις 22.00 από Δευτέρα έως και Πέμπτη. Η σειρά εποχής, σίγουρα, θα μοιράσει ξανά την τράπουλα καθώς κουβαλά ένα μεγάλο φανατικό κοινό.

MasterChef… είναι μόνο ένα!

ΣΚΑΪ και ΑΝΤ1 θέλησαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του STAR αλλά και την τεράστια επιτυχία του MasterChef, ρίχνοντας στην αρένα δύο παρόμοια τηλεοπτικά προϊόντα. Top Chef και Game of Chefs είναι δύο διαγωνισμοί μαγειρικής, που στο εξωτερικό σάρωσαν όχι όμως και στην εγχώρια πραγματικότητα.

«Game of Chefs»: Ιδού οι τρεις κριτές - Τι πρέπει να ξέρουμε για αυτούς

Τα ποσοστά τηλεθέασης περιορίζονται σε μονοψήφια, με τους τηλεθεατές να αποδεικνύουν ότι δεν έχουν βρει το αλατοπίπερο που θα τους νοστιμέψει τα βράδια στην TV. Χαρακτηριστικά, την περασμένη Πέμπτη, στο δυναμικό κοινό, το Game of Chefs έκανε 10% και το Top Chef 9,2% ενώ στο σύνολο σημείωσαν 7,7% και 9.6%. Την ίδια ώρα, Σασμός και Γη της Ελιάς σκαρφάλωσαν σε ποσοστά που ξεπέρασαν το 20%.

Άγριος καβγάς στο Bachelor 2 για τα μάτια του Αλέξη Παππά

Τι συμβαίνει με Bachelor και Big Brother 

Στο πρόγραμμα του ALPHA, και φέτος, παραμένει το Bachelor. Ένα ριάλιτι αμφιλεγόμενο και πολυσυζητημένο επέστρεψε με άγριες διαθέσεις και πρωταγωνιστή τον Αλέξη Παππά. Με ποσοστά εμφανέστατα ανεβασμένα, που αγγίζουν και το 17%, φαίνεται ότι έχει κερδίσει ένα μερίδιο κοινού που σπεύδει να σχολιάσει τα όσα γίνονται και στο Twitter με το Bachelor να γίνεται από τα πρώτα trends.

Όσον αφορά στο Big Brother, το ριάλιτι του ΣΚΑΪ παραμένει κολλημένο σε χαμηλά ποσοστά της τάξης του 12-13%. Το επόμενο διάστημα, βέβαια, θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία του αφού οι κόντρες και οι κλίκες τώρα έχουν αρχίσει να δημιουργούνται.

eleftherostypos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos