Θάνος Μπίρκος: Το τέλος του Τόλη, το έγκλημα πάθους, ο Σασμός και το θέατρο

15 Μαρτίου 2022 15:56

Ο Θάνος Μπίρκος, ο αγαπημένος μας Τόλης από τη σειρά Σασμός, μίλησε στο Youfly.com για τον ρόλο του, για την μυθοπλασία στις μέρες μας, αλλά και για τα θέατρα στις δύσκολες αυτές εποχές της πανδημίας.

Ένας ηθοποιός που κατάφερε να αγαπηθεί ιδιαίτερα από το τηλεοπτικό κοινό. Η εμφάνισή του στη δραματική αυτή σειρά, χαρίζει μία νότα χαράς και αισιοδοξίας, μέσα στο σκοτεινό περιβάλλον των φυλακών.

Ο Θάνος Μπίρκος ως Τόλης

Η μυθοπλασία και ο Σασμός

Να ξεκινήσουμε με το κομμάτι της μυθοπλασίας. Αυτή την περίοδο γίνονται πολύ σημαντικές και ποιοτικές δουλειές στην τηλεόραση. Πώς αισθάνεστε που συμμετέχετε σε μία από αυτές;

Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που ξανά παίρνει “μπρος” η μυθοπλασία στην ελληνική τηλεόραση, γιατί το είχε ανάγκη. Πέρα από το επάγγελμά μας (του ηθοποιού) και όλων των άλλων επαγγελμάτων που φέρει μαζί της η μυθοπλασία, θεωρώ πως το είχε ανάγκη και ο κόσμος, κι αυτό είναι κάτι που φαίνεται από την ανταπόκριση. Με κάνει πάρα πολύ χαρούμενο!

Η Casting Director Μιράντα Ρωσταντή ήρθε και είδε την παράσταση «Ρινόκερος» που έπαιζα στο Θέατρο Κιβωτός. Μετά από κάποιες μέρες με κάλεσε και μου είπε πως είχε έναν ρόλο που μπορεί να μου ταιριάζει και πως θα άξιζε τον κόπο να δοκιμαστώ.

Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που μπήκα σε μία σειρά με τόσο αξιόλογους ηθοποιούς. Από τον Σεπτέμβρη που ξεκίνησε η σειρά, έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό κι έχουν να δώσουν ακόμη πολλά.

Το ιδανικό τέλος και το έγκλημα πάθους

Υποδύεστε τον Τόλη, έναν άνθρωπο τόσο γλυκό που δεν έχει καμία σχέση με το φρικτό έγκλημα που έχει διαπράξει. Τί είναι αυτό που τον οδήγησε στο να βάψει τα χέρια του με αίμα; Το έχει μετανιώσει κατά βάθος;

Αυτό είναι μέρος των εξελίξεων του χαρακτήρα. Το μόνο που μπορώ να αναφέρω προς το παρόν, είναι ότι ο Τόλης μπορεί και να μην έφτανε σε αυτό το σημείο (του φόνου). Νομίζω πως, όπως και άλλοι χαρακτήρες, έτσι και ο Τόλης, οδηγήθηκε στο έγκλημα αυτό, από την σπίθα του έρωτα.

Αυτό είναι και το όμορφο, μου δόθηκε ένας ρόλος που έχει να δείξει πολλά πράγματα, σε όλη τη διάρκεια της σειράς. Αν πω τώρα ότι μετανιώνει, μπορεί πιο μετά αυτό να αλλάξει, να μην είναι επίκαιρη η απάντησή μου.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Τόλης δε νομίζω να το ξανά έκανε αυτό. Τώρα δεν ξέρω αν οι σεναριογράφοι έχουν άλλη άποψη (γέλιο).

Ο Θάνος Μπίρκος στον Σασμό

Ποιο τέλος θα δίνατε εσείς ιδανικά σε αυτόν τον μοναδικό χαρακτήρα της σειράς;

Θα ήθελα να είναι χαρούμενος στην πραγματικότητα που ζει τώρα μέσα στη φυλακή. Ο Τόλης θέλει απλώς να μην ενοχλούν τον κόσμο του, γιατί έχει επιλέξει να τον χτίσει, με σκοπό να επιζήσει.

Η κατάληξη που θα ήθελα ιδανικά, θα ήταν να μη τον ενοχλούν. Δε μπορώ να το περιγράψω αλλιώς, διότι έρχονται κάποιες εξελίξεις. Θα μπορούσε ο Τόλης να βγει από τη φυλακή, να πάει να βρει την κοπέλα για την οποία σκότωσε, θα μπορούσε βγαίνοντας να κάνει πολλά πράγματα, ή και να τελειώσει μέσα στη φυλακή. Μπορεί να συμβούν πολλά.

Το μόνο που δε μπορεί να αλλάξει, είναι ο κόσμος που έχει φτιάξει μέσα στο κεφάλι του.

Θα θέλατε να μας ξεναγήσετε λίγο στα γυρίσματα; Πώς είναι να «βρίσκεστε» στις φυλακές;

Το υπέροχο είναι πως την πρώτη μέρα, η βοηθός σκηνοθέτη και ο κύριος Κωστόπουλος μας έκαναν ξενάγηση στα κελιά και μας έδειχναν ποιος μένει σε ποιο, ποιος μπαίνει σε ποιο, ποιοι είναι οι χώροι αναψυχής μέσα σε όλη αυτή την ακτίνα των “φονιάδων” και των “ισοβιτών”.

Η αλήθεια είναι πως το περιβάλλον δεν είναι φοβιστικό την ώρα που είμαστε στο στούντιο και γίνονται τα γυρίσματα. Νιώθω τόση άνεση που ακόμη και στο break πηγαίνω μέσα στις φυλακές να κάνω το διάλειμμα μου.

Είναι ένα προστατευμένο περιβάλλον από την παραγωγή, όσον αφορά τον κορονοϊό και γενικότερα το κρύο και τ’ αγιάζι. Είναι πολύ ζεστό το κλίμα από όλους τους συνεργάτες. Αυτό σου δίνει την ευκαιρία να εξελιχθείς κι εσύ ο ίδιος, όταν δηλαδή δεν έχεις να σκεφτείς τα πρακτικά πράγματα και αισθάνεσαι τη ζεστασιά αυτή των συνεργατών σου.

Οι φυλακές στη σειρά Σασμός

Το θέατρο και τα μελλοντικά σχέδια

Να μιλήσουμε λίγο για το θέατρο και για τις δύσκολες περιόδους που διανύουμε.. Πώς βιώσατε εσείς αυτό το μεγάλο χτύπημα του κορονοϊού και πόσο έχει αλλάξει ο χώρος από την ματιά ενός ηθοποιού;

Αντιμετώπισα αυτό που αντιμετώπισαν και όλοι οι συνάδελφοι που βρίσκονταν σε παράσταση, το διάστημα που ξεκίνησε το πρώτο lockdown. Δε σας κρύβω πως κάθε μέρα ήλπιζα πως θα ανοίξουν. Κάθε μέρα ξυπνούσα με την ελπίδα πως τη Δευτέρα θα ανοίξουν ξανά τα θέατρα. Με αυτή τη σκέψη ξυπνούσα…

Από την ματιά του ηθοποιού, δε θεωρώ πως έχει αλλάξει κάτι. Απλώς υπάρχουν κάποια μέτρα ασφαλείας, με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Συμφωνώ πως πρέπει να ακολουθούνται, για να μπορεί ο θεατής που θα σηκωθεί και θα βγει από το σπίτι του, να έρθει να δει την παράσταση με ασφάλεια. Θα πρέπει ο θεατής να αισθάνεται ασφαλής. Αυτό είναι προτεραιότητά μας, σαν ηθοποιοί.

Το θέατρο δεν πρέπει να σταματήσει να υπάρχει. Πρέπει να είναι ζωντανό! Σε δύσκολους καιρούς, το θέατρο δεν πρέπει να σταματάει. Πρέπει να είναι εκεί, δυνατό, να υπάρχει και να μεταφέρει ιδέες.

Αν το κλείσουμε το θέατρο για οποιοδήποτε λόγο σε δύσκολους καιρούς, τότε νομίζω πως η κοινωνία μας φεύγει σε δρόμους σκοτεινούς…

Θάνος Μπίρκος θέατρο

Σχεδιάζετε κάτι αυτή την περίοδο; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σχεδιάζω μία καλοκαιρινή περιοδεία που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη κι έτσι δε μπορώ να πω λεπτομέρειες. Τον χειμώνα έχω μία πρόταση από τον σκηνοθέτη τον Γιάννη Κακλέα, για να κάνω μία παράσταση. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, αυτά θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα.

youfly.com

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos