×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Σκλάβοι και μαύρο χρήμα στο κάτεργο της Αχαΐας-Κρύπτη με 1,6 εκατ. €

13 Μαρτίου 2015 12:01

Οι Αρχές συνέλαβαν τον 51χρονο ιδιοκτήτη μεγάλης πτηνοτροφικής μονάδας στην περιοχή Πρέβεδο Φαρρών και έναν 41χρονο επιστάτη, ρουμανικής υπηκοότητας, ενώ εντόπισαν και το ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ σε κρυφό εντοιχισμένο χρηματοκιβώτιο, το οποίο ερευνάται αν προέρχεται από νόμιμες δραστηριότητες.

Οι συλληφθέντες φέρονται να εξανάγκαζαν εννέα Ρουμάνους να εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, με ελάχιστη τροφή, ενώ δεν δίσταζαν να πυροβολούν στον αέρα ή στο έδαφος κοντά στα πόδια τους για εκφοβισμό.

Την περασμένη εβδομάδα δύο Ρουμάνοι εργάτες «δραπέτευσαν» από το πτηνοτροφείο - κολαστήριο και ήρθαν στην Αθήνα. Κατέφυγαν στη ρουμανική πρεσβεία και κατήγγειλαν τον εφιάλτη που έζησαν. Για την υπόθεση ενημερώθηκε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων και η ανταπόκριση του διευθυντή της υπηρεσίας Φ. Γραικούση και του υποδιευθυντή Ηλ. Αλεβιζόπουλου ήταν άμεση. Χθες τα ξημερώματα οι αστυνομικοί εισέβαλαν στην απομονωμένη πτηνοτροφική μονάδα.
Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι επτά Ρουμάνοι κατακρατούνταν σε αποθήκες που στερούνταν τα στοιχειώδη, όπως θέρμανση, και τους απελευθέρωσαν. Κατά την έρευνα στις εγκαταστάσεις του πτηνοτροφείου βρήκαν ένα πιστόλι και δύο καραμπίνες, πιθανότητα αυτά που χρησιμοποιούσαν ο επιχειρηματίας και ο επιστάτης για να εκφοβίζουν και να ασκούν ψυχολογική βία στους εργάτες.

Επίσης εντοπίστηκε σε κρυφό χρηματοκιβώτιο το αστρονομικό ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι είναι αδήλωτο και κατασχέθηκε. Οι αστυνομικοί ερευνούν αν τα χρήματα προέρχονται από νόμιμες δραστηριότητες. Η σχετική δικογραφία κοινοποιήθηκε και στην Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για να ερευνηθεί η προέλευσή του.
Σκλάβοι και μαύρο χρήμα στο κάτεργο της Αχαΐας

Οπως προέκυψε τους δύο Ρουμάνους τούς είχε προσεγγίσει ομοεθνής τους στη χώρα τους και τους είχε υποσχεθεί καλές αμοιβές, αξιοπρεπή και νόμιμη εργασία, σταθερή διαμονή και ασφάλιση. Εκμεταλλευόμενος τη δεινή οικονομική τους κατάσταση, κατάφερε να τους πείσει ότι η προσφορά του είναι μεγάλη ευκαιρία και έτσι οι Ρουμάνοι ταξίδεψαν ανυποψίαστοι στον Πρέβεδο στην Αχαΐα.

Κατά την άφιξη των Ρουμάνων στην Πάτρα, τους παρέλαβαν ο επιχειρηματίας και ο επιστάτης του και τους οδήγησαν σε μία αποθήκη-οίκημα που -όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες της Αστυνομίας- είναι ακατάλληλη για διαμονή.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο ιδιοκτήτης του πτηνοτροφείου ήταν τυπικός στην αρχή και πλήρωνε τους εργάτες, αλλά ύστερα από λίγο ξεκίνησε ο εφιάλτης. Τους εξανάγκαζε να δουλεύουν καθημερινά από το πρωί έως το βράδυ, χωρίς ανάπαυση, με ελλιπέστατη σίτιση και παντελής έλλειψη θέρμανσης. «Τα θύματα κατήγγειλαν ότι τους έδιναν αποφάγια ως τροφή, λέει στο «Εθνος» αξιωματικός που συμμετείχε στις έρευνες.

Ο 51χρονος επιχειρηματίας και ο 41χρονος Ρουμάνος επιστάτης επιτηρούσαν συνεχώς τους εργάτες, τους οποίους κατακρατούσαν με τη χρήση ψυχολογικής και σωματικής βίας, χωρίς να τους καταβάλουν τις συμφωνηθείσες αμοιβές τους. Δεν έφτανε η εργασιακή εκμετάλλευση και οι απάνθρωπες συνθήκες διαμονής, ο επιχειρηματίας τούς είχε πυροβολήσει αρκετές φορές, χρησιμοποιώντας καραμπίνα ή πιστόλι. «Εμαθα ότι είστε δυσαρεστημένοι», φέρεται να είπε στους Ρουμάνους εργάτες ο 51χρονος, λίγο πριν πυροβολήσει για εκφοβισμό.
Σκλάβοι και μαύρο χρήμα στο κάτεργο της Αχαΐας

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης εξακριβώθηκε ότι ο 51χρονος ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας μαζί με τον επιστάτη χρησιμοποιούσαν συστηματικά αλλοδαπούς εργάτες, τους οποίους στρατολογούσε στη Ρουμανία ο «άνθρωπός» τους. Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που ο 51χρονος απασχολεί τις Αρχές, καθώς το 2013 είχε σχηματιστεί σε βάρος του δικογραφία για παρόμοια αδικήματα εργασιακής εκμετάλλευσης.

Ξεγελούσε συμπατριώτες του
Ερευνες για Ρουμάνο που υποσχόταν 'παράδεισο' στους εργάτες
Οι έρευνες στρέφονται πλέον σε έναν Ρουμάνο, ο οποίος αναζητείται και φέρεται ως ο άνθρωπος που προσέγγιζε φτωχούς ομοεθνείς του και υποσχόταν ότι έχει τη λύση για όλα τα προβλήματά τους. Σύμφωνα με την αστυνομία, είχε συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη και τον επιστάτη της πτηνοτροφικής μονάδας να τους βρίσκει εργάτες από τη Ρουμανία. Τους στρατολογούσε και μετέπειτα τους παρέδιδε στα χέρια ανθρώπων που ήθελαν να τους εκμεταλλευτούν.

Για τη δράση του συγκεκριμένου Ρουμάνου έχουν ειδοποιηθεί οι σχετικές αστυνομικές υπηρεσίες, ώστε να ερευνηθεί αν εμπλέκεται και σε άλλες υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή τους εκμετάλλευση. Για τους επτά Ρουμάνους που απελευθερώθηκαν χθες από την πτηνοτροφική μονάδα έχουν ήδη κινηθεί όλες οι διαδικασίες προστασίας τους, μέχρις ότου επαναπατριστούν ασφαλώς. Η Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ρουμανίας στη χώρα μας, βρήκε καταφύγιο για τα επτά θύματα και από χθες φιλοξενούνται σε εγκαταστάσεις μη κερδοσκοπικού ιδρύματος.
Σκλάβοι και μαύρο χρήμα στο κάτεργο της Αχαΐας

Δικογραφία
Σε βάρος των δύο συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων και της παράβασης της νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και περί όπλων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Απριλίου 2013, περίπου 200 μετανάστες που εργάζονταν σε γεωργική επιχείρηση καλλιέργειας φράουλας, είχαν συγκεντρωθεί στη Νέα Μανωλάδα, ζητώντας τα δεδουλευμένα περίπου έξι μηνών. Ομως, έπειτα από λίγη ώρα άρχισαν να δέχονται πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 28 αλλοδαποί. Ο επιχειρηματίας και ο επιστάτης είχαν κριθεί αθώοι από το δικαστήριο.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos