Πράσινο φως από το ΣτΕ για το μεγαλύτερο τουριστικό χωριό

03 Ιουνίου 2015 10:13

«Πράσινο φως»για να κατασκευαστεί το μεγαλύτερο τουριστικό χώρο στην Ελλάδα, σε έκταση 2.079 στρεμμάτων στην περιοχή Κοιλάδα του Δήμου Ερμιονίδας στην Αργολίδα, άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας νόμιμο σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.


Ποσοστά κάλυψης Οι κατοικίες (επαύλεις, βίλες κ.λπ.) του «Kilada Hills» θα έχουν επιφάνεια 178.428 τ.μ. κι έτσι οι οικοδομήσιμοι χώροι θα καταλαμβάνουν το 29,4% της συνολικής έκτασης, με παρόμοιο ποσ
Ποσοστά κάλυψης

Οι κατοικίες (επαύλεις, βίλες κ.λπ.) του «Kilada Hills» θα έχουν επιφάνεια 178.428 τ.μ. κι έτσι οι οικοδομήσιμοι χώροι θα καταλαμβάνουν το 29,4% της συνολικής έκτασης, με παρόμοιο ποσοστό κοινόχρηστων χώρων. H υπόλοιπη έκταση θα είναι το γήπεδο του γκολφ. Φωτογραφία από τουριστική εγκατάσταση ανάλογη με αυτή που θα κατασκευαστεί στην Ερμιονίδα
Λίγες εβδομάδες μετά την έγκριση αντίστοιχης τουριστικής επένδυσης σε μεγάλη έκταση της Μονής Τοπλού στη ΝΑ Κρήτη (Χερσόνησος Σίδερο του Δήμου Σητείας), το Ε' Τμήμα ΣτΕ ενέκρινε και το ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης) με την ονομασία «Κilada Hills» που προβλέπει τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων πολυτελών προδιαγραφών στον νομό Αργολίδας στην Πελοπόννησο.
Η στρατηγική επένδυση ύψους 418 εκατ. ευρώ, που θα πραγματοποιηθεί στην αδόμητη έως τώρα πλαγιά ανάμεσα στο Κρανίδι και την Κοιλάδα, αφορά τουρισμό υψηλότατου επιπέδου, με τη δημιουργία ξενοδοχείου 5 αστέρων, μεγάλου γηπέδου γκολφ, ενώ παράλληλα θα κατασκευαστούν πολυτελείς επαύλεις, βίλες, beach club με καμπάνες «πάνω στο κύμα» κ.λπ. Στόχος είναι να προσελκυστούν λάτρεις του γκολφ, μεγάλα βαλάντια, αλλά και αγοραστές-ενοικιαστές πολυτελών κατοικιών κ.λπ.
Το ανώτατο δικαστήριο συμφώνησε όσον αφορά στη νομιμότητα της δημιουργίας του παραθεριστικού-τουριστικού χωριού, επιτρέποντας μέγιστη δόμηση 207.578 τ.μ., βάζοντας ως επιπλέον όρους και προϋποθέσεις να μην ξεπεράσουν οι παραθεριστικές κατοικίες τα 7,50 μ. σε ύψος, να αναπτυχθούν χώροι πρασίνου και να αποτραπεί κάθε προσπάθεια δημιουργίας νέων άρτιων και οικοδομήσιμων γηπέδων.
Ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει για το τουριστικό χωριό πολυτελές ξενοδοχείο 300 κλινών, κέντρο αναζωογόνησης, beach club με 13 ξύλινες καμπάνες στην παραλία, αλλά και 320 επαύλεις, 100 βίλες και 28 παραθεριστικές κατοικίες, που θα δημιουργηθούν σε έκταση 1.200 στρεμμάτων. Παράλληλα, σε έκταση 824 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί γήπεδο γκολφ με όλες τις αναγκαίες εγκαταστάσεις, ενώ σε επιφάνεια 8 στρεμμάτων θα γίνουν εγκαταστάσεις εστίασης-αναψυχής (εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης) που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων στο σύνολο του τουριστικού χωριού.
Σύμφωνα με τη στρατηγική επένδυση, κατά την κατασκευή του τουριστικού χωριού θα υπάρξουν 2.000 θέσεις εργασίας και τουλάχιστον 600 θέσεις εργασίας στη διάρκεια της λειτουργίας του που σχεδιάζεται σε ετήσια βάση, ενώ αναμένεται η δημιουργία στην περιοχή διαφόρων δορυφορικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την προσέλκυση τουριστών με υψηλή ταξιδιωτική δαπάνη («high spenders») με κατανόηση της λογικής και ψυχολογίας τους. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του ΕΣΧΑΣΕ, επειδή στην καθημερινότητά τους καταναλώνουν με αλόγιστο τρόπο, στην περίοδο των διακοπών τους «αναζητούν άλλοθι» επιλέγοντας τουριστικά resorts που σέβονται το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της περιοχής, που χρησιμοποιούν τοπικά βιολογικά προϊόντα ποιότητας και που χαρακτηρίζονται από κοινωνική ευθύνη και συνείδηση προς τις τοπικές κοινωνίες.
Οι ξενοδοχειακές και λοιπές εγκαταστάσεις θα έχουν επιφάνεια 29.150 τ.μ., με μέγιστο ύψος 10,75 μ., ενώ θα ανεγερθεί και αναγνωρίσιμο αρχιτεκτονικό σχέδιο (πύργος) έως 15 μ. Οι κατοικίες (επαύλεις, βίλες κ.λπ.) θα έχουν επιφάνεια 178.428 τ.μ. κι έτσι οι οικοδομήσιμοι χώροι θα καταλαμβάνουν το 29,4% της συνολικής έκτασης, με παρόμοιο ποσοστό κοινοχρήστων χώρων, ενώ η υπόλοιπη έκταση θα είναι το γήπεδο γκολφ.
Στο σχετικό πρακτικό του ΣτΕ (36/15 πρόεδρος Α. Θεοφιλοπούλου, εισηγητής Ολ. Παπαδοπούλου) επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να γίνουν νέοι οικοδομήσιμοι χώροι έξω από την υπό πολεοδόμηση περιοχή.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos