×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Εδώ Πολυτεχνείο: 40 χρόνια μετά ο αγώνας συνεχίζεται

18 Νοεμβρίου 2013 11:25

Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ ο εορτασμός για την επέτειο των 40 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Περίπου 30.000 άτομα έλαβαν μέρος στην πορεία, επαναβεβαιώνοντας το μήνυμα της εξέγερσης για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Φοιτητές, μέλη πολιτικών νεολαιών και κινήσεων, οργανώσεις αλλά και απλοί πολίτες άφησαν ένα λουλούδι στο μνημείο της εξέγερσης και στη συνέχεια βγήκαν στην Πατησίων και τη Σταδίου για να λάβουν μέρος στην πορεία.

«40 χρόνια μετά, η φλόγα της εξέγερσης και των αγώνων δεν σβήνει. Η νεολαία θα γίνει πάλι δύναμη ανατροπής κυβέρνησης και τρόικας», έγραφε το πανό που κρατούσαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, οι οποίοι βρίσκονταν και φέτος στην κεφαλή της πορείας μαζί με τα μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου έδωσαν και φέτος τον τόνο για το περιεχόμενο των συνθημάτων και των πανό τα οποία, εκτός από την κυβέρνηση, την τρόικα και τις ΗΠΑ, είχαν φέτος, για πρώτη φορά, στόχο τον νεοναζισμό και τους πολιτικούς εκπροσώπους του στην Ελλάδα.

Την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου μετέφεραν και φέτος τα μέλη της ΠΑΣΠ, τα οποία αποσπάστηκαν από την υπόλοιπη πορεία και έφτασαν στην αμερικανική πρεσβεία λίγο μετά τις 4 το απόγευμα. Εκεί σημειώθηκε μικρής έκτασης επεισόδιο, όταν οι φοιτητές της ΠΑΣΠ ήρθαν στα χέρια με μέλη άλλων παρατάξεων που προσπάθησαν να τους πάρουν τη σημαία.

Ο κύριος όγκος της πορείας ξεκίνησε γύρω στις 4 από τη Σταδίου και μία ώρα αργότερα οι πρώτοι διαδηλωτές έφτασαν στην αμερικανική πρεσβεία, μπροστά στην οποία είχαν παραταχθεί δεκάδες κλούβες της αστυνομίας και εκατοντάδες αστυνομικοί.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα και αποχώρησαν προς τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκαψαν μια σημαία με τη σβάστικα και άλλη μία του ΝΑΤΟ. Το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, το οποίο συνόδευε ισχυρή αστυνομική δύναμη, έφτασε λίγο πριν από τις 7 στην αμερικανική πρεσβεία και στη συνέχεια διαλύθηκε.

7.000 αστυνομικοί

Η φετινή πορεία ήταν η πιο ήσυχη των τελευταίων ετών, καθώς δεν σημειώθηκαν καθόλου επεισόδια. Η ισχυρή δύναμη της αστυνομίας -που έφτανε τα 7.000 άτομα σε όλο το μήκος της πορείας αλλά και σε σημεία που υπήρχε περίπτωση να γίνουν επεισόδια- απέτρεψε τα επεισόδια.

Για πρώτη φορά φέτος οι αστυνομικοί απέκλεισαν την οδό Γεωργίου Α' στην πλατεία Συντάγματος και εμπόδισαν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν από εκεί τη Βουλή, αναγκάζοντάς τους να βγουν στην Πανεπιστημίου μέσω των κάθετων δρόμων της οδού Σταδίου.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε και μια... ενδιαφέρουσα αντίδραση, που άφησε με το στόμα ανοιχτό τους αστυνομικούς που φρουρούσαν την οδό Γεωργίου Α'. Δύο νεαροί -σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες Γάλλοι- στάθηκαν απέναντί τους και έβγαλαν τα ρούχα τους μένοντας ολόγυμνοι. Οι δύο νεαροί κοίταζαν τους αστυνομικούς και άρχισαν να δείχνουν προς τον ουρανό. Στη συνέχεια ντύθηκαν και χάθηκαν μέσα στο πλήθος.

Τα κίνητρά τους, πάντως, δεν έγιναν γνωστά, καθώς οι αστυνομικοί δεν έκαναν καμία προσπάθεια για να τους συλλάβουν. Για το θέμα του αποκλεισμού της οδού Γεωργίου διαμαρτυρήθηκε τηλεφωνικά στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

*Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής πορείας στο κέντρο της Αθήνας προσήχθησαν συνολικά 189 άτομα και μέχρι αργά χθες είχαν συλληφθεί οι 14 από αυτούς.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Φωνή λαού στη Θεσσαλονίκη

Μαζικές και ειρηνικές ήταν οι τρεις συγκεντρώσεις και πορείες που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη για την 40ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με τη συμμετοχή συνολικά άνω των 13.000 ατόμων.

Η πορεία που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, με τη συμμετοχή μελών του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, ξεκίνησε πρώτη από την Πολυτεχνική Σχολή και αφού πέρασε από το Αμερικανικό Προξενείο κατέληξε στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου διαλύθηκε ειρηνικά. Ακολούθησε η συγκέντρωση με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων, Εργατικού Κέντρου, ΕΔΟΘ, εκπαιδευτικών, μελών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων κομμάτων της Αριστεράς, η οποία με την ίδια αφετηρία έφτασε επίσης στο Αμερικανικό Προξενείο και κατέληξε στις εγκαταστάσεις της ΕΤ3.

Η τρίτη συγκέντρωση έγινε στην Καμάρα, από περίπου 500 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η πορεία τους κατέληξε πίσω στην Καμάρα, ενώ άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου συμμετείχαν και στη συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων, με την οποία κινήθηκαν προς την ΕΤ3.

Οι πορείες πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία ισχυρής δύναμης, περίπου 1.500 αστυνομικών. Νωρίς το απόγευμα, πριν από την έναρξη των συγκεντρώσεων, έγιναν προληπτικές προσαγωγές ατόμων.

Επεισόδια στην Πάτρα

Επεισόδια σημειώθηκαν στην Πάτρα, όταν νεαροί που συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε διμοιρίες των ΜΑΤ. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψη χημικών. Τα επεισόδια δεν επεκτάθηκαν, αφού η ομάδα των νεαρών απωθήθηκε από τους αστυνομικούς.

Λίγη ώρα αργότερα και όταν η πορεία πέρασε έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Γούναρη σημειώθηκε και πάλι ένταση. Διαδηλωτές άρχισαν να πετούν πέτρες στα γραφεία των χρυσαυγιτών. Στη συνέχεια οι νεαροί έβαλαν φωτιά σε κάδους στην οδό Μαιζώνος με αποτέλεσμα να διαλυθεί η πορεία.

Πρόκληση της Χρυσής Αυγής

Ανευ προηγουμένου πρόκληση για τον δημοκρατικό κόσμο από χρυσαυγίτες της Ηπείρου, οι οποίοι επέλεξαν την 40ή επέτειο της 17 Νοέμβρη για να βεβηλώσουν το μνημείο του Πολυτεχνείου στα Γιάννενα και να γεμίσουν με προπαγανδιστικό υλικό τους δρόμους της Πρέβεζας.

Εκπρόσωποι φορέων και φοιτητικών συλλόγων που πήγαν χθες το πρωί για να καταθέσουν στεφάνια βρήκαν το μνημείο λερωμένο με συνθήματα «Ζήτω η Χούντα» και «Ζήτω η Χρυσή Αυγή», που έγραψαν πάνω του με κόκκινο σπρέι οι νοσταλγοί της δικτατορίας. Την ίδια ώρα στην Πρέβεζα, μέλη της Χρυσής Αυγής που επέβαιναν σε μηχανάκι γέμισαν το κέντρο της πόλης με φέιγ βολάν υπέρ του νεοναζιστικού μορφώματος.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Γεωργία Κλαρίτη: Χρειαζόμαστε αισιοδοξία

«Ζούμε δυστυχώς και πάλι σε μια εποχή, μερικά από τα κυρίαρχα στοιχεία της οποίας είναι ο φόβος, η αβεβαιότητα, η απουσία ή έστω η δυσκολία να οριστούν οι μελλοντικές θετικές προοπτικές για τον λαό και την Ελλάδα», μας είπε η λογίστρια Γεωργία Κλαρίτη που συμμετείχε στη χθεσινή πορεία. Και συνέχισε: «Εχουμε δηλαδή αρκετά κοινά στοιχεία με το '73, μιας και σε αυτή την ιδιότυπη συγκυρία που ζούμε τα τελευταία χρόνια το αίτημα για ψωμί και παιδεία παραμένει εξίσου επίκαιρο. Κύλησε βέβαια πολύ νερό στο αυλάκι αυτά τα σαράντα χρόνια και, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες, συντελέστηκαν οι μεγάλες αλλαγές που τόσο ανάγκη είχε η Ελλάδα προκειμένου να προσεγγίσει τις προηγμένες σε αυτόν τον τομέα χώρες. Καλούμαστε λοιπόν να δώσουμε για άλλη μια φορά λύσεις, λύσεις που θα επαναφέρουν την αισιοδοξία στην κοινωνία των πολιτών».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos