Τέλος στις συζητήσεις για απαγόρευση του γύρου, κεμπάπ και ντονέρ βάζει η Ε.Ε

13 Δεκεμβρίου 2017 22:02

Το ψήφισμα που ζητούσε να απορριφθεί η πρόταση της Επιτροπής για χρήση πρόσθετων φωσφορικών αλάτων στον κατεψυγμένο γύρο δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των 376 ευρωβουλευτών.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί πλέον να επιτρέψει τη χρήση φωσφορικού οξέος, διφωσφορικών, τριφωσφορικών και πολυφωσφορικών αλάτων (Ε 338-452) στον κατεψυγμένο γύρο (όλα τα είδη κρέατος).
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χρήση φωσφορικών αλάτων απαιτείται προκειμένου να σχηματιστεί μια πρωτεϊνική μεμβράνη που συγκολλάει τα κομμάτια κρέατος και επιτρέπει έτσι την ομοιόμορφη ψύξη και το ψήσιμό τους.
Το ψήφισμα που κατατέθηκε από την επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων έλαβε 373 ψήφους υπέρ, 272 κατά και 30 αποχές, ωστόσο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία των 376 ψήφων.
Το ψήφισμα καλούσε την ολομέλεια να ασκήσει βέτο στη χρήση φωσφορικών αλάτων στον κατεψυγμένο γύρο καθότι υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις τους στην υγεία, ενώ αναμένεται και η δημοσίευση της επιστημονικής αξιολόγησης των ουσιών αυτών από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων πριν από το τέλος του 2018.
Ιστορικό
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι σε σχετική της έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2017) σημείωσε ότι σε ορισμένα κράτη μέλη οι αρχές και οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων χρησιμοποίησαν διαφορετικές, και ορισμένες φορές εσφαλμένες, ερμηνείες του κοινοτικού δικαίου όσον αφορά τα παρασκευάσματα και τα προϊόντα κρέατος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μη ομοιόμορφη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos