Προβάδισμα Ν.Δ. χωρίς αυτοδυναμία

09 Δεκεμβρίου 2011 18:40

Ενδυνάμωση Αριστεράς και αποδοχή Παπαδήμου, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue

Του Γιωργου Π. Τερζη

Μεγάλη διαφορά από το, δεύτερο, ΠΑΣΟΚ, αλλά με ποσοστό που την κρατάει μακριά από την αυτοδυναμία, φαίνεται ότι επιτυγχάνει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με το Βαρόμετρο Δεκεμβρίου της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την «Κ». Την ίδια στιγμή, η δημοτικότητα του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου φθάνει στο 60%, αν και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης παραμένει επιφυλακτική τόσο για τη λειτουργία της κυβέρνησης συνεργασίας όσο και για τη δυνατότητα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Η εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας εκτιμάται στο 30%, παρουσιάζοντας αύξηση 1,5 μονάδας συγκριτικά με τον Νοέμβριο. Το κόμμα του κ. Σαμαρά μοιάζει, συνεπώς, να μην πλήττεται από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, παρά τις αντιδράσεις μερίδας στελεχών. Στον αντίποδα, και παρά το ότι μοιράστηκε το «βάρος» της διακυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί την «ελεύθερη πτώση» του, καταγράφει απώλειες 4 μονάδων και συρρικνούται στο 15,5%. «Δύσκολη» αποδεικνύεται η συγκυβέρνηση και για τον ΛΑΟΣ, που χάνει 2,5 μονάδες και περιορίζεται στο 6%. Εντυπωσιακή είναι η ενδυνάμωση των κομμάτων της Αριστεράς, που αθροιστικά φθάνουν το 37%. Συγκεκριμένα, τρίτο κόμμα, πίσω από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 14% (+2 σε σχέση με τον Νοέμβριο), ακολουθεί το ΚΚΕ με 13,5% (+2,5), ενώ η, υπό τον Φώτη Κουβέλη, Δημοκρατική Αριστερά φθάνει το 9,5%, κερδίζοντας δύο μονάδες. Στο 4% εκτιμάται η δύναμη των Οικολόγων, ενώ την είσοδό της στη Βουλή επιτυγχάνει και η Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη.

Στο 32,5%, η αποχή

Η αποχή υπολογίζεται σε 32,5%, ενώ τα εκτός Βουλής κόμματα αντιστοιχούν στο 4,5%, με αποτέλεσμα ο πήχυς της αυτοδυναμίας να ανεβαίνει σημαντικά. Ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση για τη Νέα Δημοκρατία, οι γαλάζιες έδρες δεν υπερβαίνουν τις 136 και, προφανώς, η ηγεσία την επομένη θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικούς εταίρους.

Αλλωστε, και η κοινή γνώμη μοιάζει να επιθυμεί πολυκομματικές κυβερνήσεις (38%) ή οικουμενικό σχήμα (19%), έναντι 16% που επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ περιορίζεται σε λιγότερους από 50 βουλευτές, έναντι των 160 που ανέδειξε το 2009. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (52%) εκτιμά ως αναγκαία τη διεξαγωγή των εκλογών, τάση που ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απολαμβάνει υψηλής δημοφιλίας (60%), αν και ενισχυόμενες (28%) είναι και οι αρνητικές γνώμες. Το 43% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον κ. Παπαδήμο για τη διαχείριση των προβλημάτων της οικονομίας, έναντι του 53% που εκφράζει λίγη ή καθόλου εμπιστοσύνη. Η ικανοποίηση από τη λειτουργία της κυβέρνησης υπολογίζεται σε 15% (81% δηλώνουν δυσαρεστημένοι), ποσοστό ναι μεν χαμηλό αλλά, πάντως, το υψηλότερο για κυβέρνηση από τον περασμένο Μάρτιο.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos