Eurogroup: Οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα συνεχιστούν

24 Ιανουαρίου 2012 08:47

Η Ελλάδα και το θέμα της απομείωσης του χρέους της στο επίκεντρο των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin. Κρίσιμη ημερομηνία η 13η Φεβρουαρίου.

Το Eurogroup που συνεδρίασε χθες, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευαγγέλου Βενιζέλου αποφάσισε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και του ιδιωτικού τομέα ώστε να διαμορφωθεί το ταχύτερο το οριστικό σχήμα του PSI.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, υπογραμμίστηκε ότι στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή της απόφασης του Οκτωβρίου. Με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα λήξεων ελληνικών ομολόγων, ειδικότερος στόχος είναι η επίσημη προσφορά για το PSI να γίνει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2012. Τα σχετικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν στο επίπεδο της ομάδας εργασίας του Eurogroup αλλά και του ίδιου του Eurogroup που αν χρειαστεί θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη.

Έγινε ακόμη γνωστό ότι το Eurogroup συζήτησε την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους που εκπόνησε η τρόϊκα ώστε να διασφαλιστεί ότι το 2020 το δημόσιο χρέος θα κινείται στο πλαίσιο του 120% του ΑΕΠ. Κρίσιμη παράμετρος από την άποψη αυτή είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά βεβαίως έως έναν βαθμό και το επιτόκιο των κουπονιών των νέων ομολόγων. Όπως ρητά προβλέπει η απόφαση του Οκτωβρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Eurogroup συνέδεσε το PSI με το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (ύψους 130 δισ. ευρώ που προστίθενται στα 110 δισ. ευρώ του αρχικού προγράμματος), το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με την πορεία εφαρμογής και την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από την Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι βασικές δεσμεύσεις, όπως έχει τονιστεί κατ' επανάληψη στη Βουλή, θα τεθούν ως προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση των ποσών που είναι αναγκαία για το PSI. Καθοριστικές είναι από την άποψη αυτή οι σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή Κυβέρνηση, όχι μόνο για την τρέχουσα περίοδο, αλλά και για την περίοδο μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της μετεκλογικής κυβέρνησης.

Απόρριψη της πρότασης του IIF

Εξάλλου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέρριψαν, το βράδυ της Δευτέρας, την πρόταση των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων (που εκπροσωπούνται από το IIF), οι οποίοι έκαναν λόγο για επιτόκιο στο 4%.

Συγκλίνουν σε συμφωνία

Μετά από πολλούς γύρους διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα και οι ιδιώτες πιστωτές συγκλίνουν σε μία συμφωνία, με την οποία οι ομολογιούχοι θα έχουν μία ζημία της τάξης του 65% έως 70% για τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση των συζητήσεων. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει συμφωνία σε κάποια ειδικότερα θέματα, κυρίως όσον αφορά στο κουπόνι, δηλαδή το επιτόκιο που θα έχουν τα νέα ομόλογα, τα οποία θα ανταλλαγούν με τους παλαιούς τίτλους. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τα νέα ομόλογα είναι πιθανό να έχουν 30ετή διάρκεια και ένα σταδιακά αυξανόμενο επιτόκιο, το οποίο κατά μέσο όρο θα ανέρχεται σε 4%.

Υψηλόβαθμος Έλληνας τραπεζίτης δήλωσε: «Πιστεύω ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να αποδεχθεί ένα μέσο επιτόκιο χαμηλότερο από το 4%, αλλά το ερώτημα τότε είναι αν η συμμετοχή του (PSI) θα είναι σε εθελοντική βάση».

Η εθελοντική συμφωνία θεωρείται σημαντική, προκειμένου να αποφευχθεί η πληρωμή των ασφαλίστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (CDS). Αν και τα ποσά αυτών των CDS θεωρούνται σχετικά μικρά, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωναν ότι ένα «πιστωτικό γεγονός» μπορεί να πυροδοτήσει μία αλυσιδωτή αντίδραση και να προκαλέσει ένα γρήγορο και μεγάλης κλίμακας ντόμινο στις αγορές χρέους της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό θα ήταν καλύτερα να αποφευχθεί.

«Εργαζόμαστε για την επίτευξη συμφωνίας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 30 Ιανουαρίου», δήλωσε αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters, προσθέτοντας: «Προφανώς υπάρχει σχέση μεταξύ του PSI και του επόμενου προγράμματος (σ.σ.: που θα συνοδεύει το δεύτερο πακέτο βοήθειας των 130 δισ. ευρώ) και το Συμβούλιο Eurogroup θα επικεντρωθεί στο να κάνει λειτουργικό το επόμενο πρόγραμμα».

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής από το Παρίσι στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ότι η προσφορά που έκαναν οι πιστωτές την περασμένη Παρασκευή είναι τελική. «Είμαι βέβαιος ότι η προσφορά μας, την οποία παρουσιάσαμε στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, είναι η καλύτερη δυνατή που είναι συμβατή με τον εθελοντικό χαρακτήρα του PSI», δήλωσε ο επικεφαλής του IIF, προσθέτοντας: «Είμαστε σε σταυροδρόμι και παραμένω πολύ αισιόδοξος».

Υπέρ μίας πολιτικής ένωσης η Μέρκελ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε σήμερα την πραγματοποίηση μιας πολιτικής ένωσης της Ευρώπης «πολιτική αποστολή των επόμενων δέκα ετών», αναγνωρίζοντας πάντως ότι το έργο «δεν θα είναι και τόσο εύκολο».

«Πρέπει να πω ότι κατά την άποψή μου, είναι η πολιτική αποστολή των επόμενων δέκα ετών το να δρομολογήσουμε αυτήν την πολιτική ένωση», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης για τα δέκα χρόνια του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. «Δεν θα είναι τόσο εύκολο», παραδέχθηκε, ενώ η ζώνη του ευρώ βυθίζεται στην κρίση χρέους.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», πρόσθεσε, ζητώντας, ως συνήθως, τις δεσμεύσεις των εταίρων της για μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία. «Δεν είναι κάτι που εφηύρε η Γερμανία για να μεταφέρει στους άλλους τις δυσάρεστες στιγμές», είπε σχετικά με τις απαιτήσεις της για λιτότητα και δημοσιονομική ορθοδοξία που, όπως τόνισε, «είναι το κλειδί για να κάνουμε την Ευρώπη ανθεκτική στο μέλλον».

Αλλά εκτός από την δημοσιονομική πειθαρχία, η καγκελάριος υποσχέθηκε να αφιερωθεί επίσης στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της. «Τα δύο προβλήματα είναι ένθετα το ένα μέσα στο άλλο, και πρέπει να επιλυθούν το ένα μαζί με το άλλο», σημείωσε. «Η ιδέα ενός κοινού νομίσματος ήταν σωστή» τη στιγμή της σύλληψης της, «ακριβώς όπως είναι και σήμερα», δήλωσε επίσης η καγκελάριος.

Προς συμφωνία για ΕΜΣ

Οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να οριστικοποιήσουν, μαζί με τους 10 ομολόγους τους από τις άλλες χώρες της ΕΕ, τη συμφωνία για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης.

Οι «27» θα προετοιμάσουν επίσης το τελικό προσχέδιο του δημοσιονομικού συμφώνου, το οποίο αποσκοπεί στην πιο αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωζώνη. Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να υπογράψουν στις 30 Ιανουαρίου και τις δύο αυτές συμφωνίες, επιτρέποντας στον ΕΜΣ να ξεκινήσει τη λειτουργία του από εφέτος τον Ιούλιο.

Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν αν η απόφαση για την ενεργοποίηση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον ερχόμενο Ιούλιο, θα λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία, ούτως ώστε να αποφεύγονται εμπλοκές, τύπου Φινλανδίας και Σλοβακίας, όταν μία χώρα έχει ανάγκη από οικονομική στήριξη.

Σε ό,τι αφορά τον προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), παρά το καθησυχαστικό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στις διεθνείς αγορές για τα ομόλογα χωρών της ευρωζώνης, κάποιες χώρες, με πρώτη την Ιταλία, πιέζουν τη Γερμανία, να δεχτεί την ενίσχυσή του EFSF. Οι πιέσεις εντάθηκαν ακόμη περισσότερο, μετά την πρόσφατη υποβάθμιση του EFSF από τον οίκο αξιολόγησης S&P. Ωστόσο, το Βερολίνο αντιστέκεται, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του προσωρινού Ταμείου.

Σύμφωνα με ιταλικές πηγές, ο πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Μάριο Μόντι, αναμένεται να ζητήσει το διπλασιασμό της δανειοδοτικής ικανότητας του EFSF, ως τον Μάρτιο. To αίτημα της Ιταλίας, λένε οι ίδιες πηγές, βρίσκει σύμφωνη την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία επιθυμεί τα διαθέσιμα κεφάλαια του Ευρωμηχανισμού να φτάσουν τα 750 δισ. ευρώ.

Τέλος, οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης αναμένεται να εξετάσουν το θέμα των αλλαγών στη Συνθήκη της ΕΕ, οι οποίες θα βοηθήσουν στην εφαρμογή του νέου «Δημοσιονομικού Συμφώνου» που αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Το κυριότερο στοιχείο του Δημοσιονομικού Συμφώνου είναι ο «χρυσός κανόνας» για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ο οποίος θα πρέπει να μπει στις έννομες τάξεις των κρατών μελών, ει δυνατόν σε συνταγματικό επίπεδο. Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία ενός αυτόματου διορθωτικού μηχανισμού για τα κράτη μέλη που εκτρέπονται δημοσιονομικά, σύμφωνα με τον οποίο, θα επιβάλλονται αυτόματες κυρώσεις, όταν το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας ξεπεράσει το όριο του 3% του ΑΕΠ της. Επιθυμία της Γερμανίας είναι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο να επικυρωθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos