Για το σχέδιο ανάπτυξης του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό

29 Φεβρουαρίου 2012 16:24

Στις 16/2/2012 δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση fast track (με καταληκτική ημερομηνία τις 27/2/2012) από το ΥΠΕΚΑ σχέδιο νόμου για την "αξιοποίηση" του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού μαζί με την έκταση του Αγίου Κοσμά.

Βρισκόμαστε λοιπόν αντιμέτωποι, για πρώτη φορά, με την εκποίηση δημόσιου χώρου χωρίς όρους, και με την καταστρατήγηση όλων των νόμιμων κανόνων και διαδικασιών σχεδιασμού. Αυτό που ζήσαμε με την Ολυμπιάδα και την σημειακή χωροθέτηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, επεκτείνεται τώρα με την πολεοδόμηση «φιλέτων» της δημόσιας γης, αρχής γενομένης από το Ελληνικό.

Προτείνεται δηλαδή η πολεοδόμηση του χώρου του πρώην Αεροδρομίου και της παράκτιας ζώνης, με σκανδαλώδεις όρους δόμησης, με όλες σχεδόν τις Χρήσεις Γης να επιτρέπονται, και αναιρείται η προστασία αιγιαλού και παραλίας από τη δόμηση και την εκμετάλλευση.

Επισημαίνεται ότι η συνέχιση της δόμησης στην Αττική είναι αντίθετη και με τις αρχές του Ρυθμιστικού Σχεδίου, διότι υποβαθμίζει το περιβάλλον και το κυκλοφοριακό της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο χώρος του Ελληνικού είναι ο τελευταίος μεγάλος ελεύθερος χώρος – απόθεμα για δημιουργία του αναγκαίου πράσινου στην Αττική. Αν κτισθεί χωρίς να υπάρχει ανάγκη, θα χαθεί για πάντα η ελπίδα δημιουργίας ενός πραγματικού Μητροπολιτικού Πάρκου. Και τα Μητροπολιτικά Πάρκα έχουν και έσοδα και θέσεις εργασίας, ιδίως όταν διαθέτουν αθλητικές εγκαταστάσεις, εκθεσιακούς και συνεδριακούς χώρους, και αρχαιολογικά ευρήματα όπως το πρώην Αεροδρόμιο. Αποτελούν δε κατ' εξοχήν αξιοθέατα, και πόλους έλξης σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου.

Η εκποίηση του Ελληνικού είναι η πρώτη εφαρμογή της εκποίησης της δημόσιας γης και πρέπει να εμποδιστεί, για να μην γίνει κανόνας.

Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να πείθει τους πολίτες με χάντρες και καθρεφτάκια, μιλώντας για ανάπτυξη, για δημιουργία νέων έργων και θέσεων εργασίας, για έσοδα. Το δημόσιο συμφέρον, όμως, δημοσιονομικό και αναπτυξιακό, το οποίο επικαλείται το Ν/Σ, δεν μπορεί να είναι η οικοδόμηση και η εκποίηση των ελάχιστων δημόσιων ελεύθερων χώρων αλλά η διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα τους.

Καμία μελέτη σκοπιμότητας δεν εξηγεί το γιατί οι κατοικίες, τα γραφεία, τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία αυτής της επένδυσης θα έχουν καλύτερη τύχη από αυτά της υπόλοιπης Αττικής που μένουν αδιάθετα, απούλητα και ξενοίκιαστα, και καμία κυκλοφοριακή μελέτη δεν τεκμηριώνει το πώς το ήδη επιβαρημένο οδικό δίκτυο της περιοχής θα εξυπηρετήσει τους νέους φόρτους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι απευθύνουμε κάλεσμα για συμμετοχή στη δεντροφύτευση που διοργανώνει η πρωτοβουλία για έναν αυτό-διαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό την Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 στις 11πμ.-4μμ. (είσοδος από περιοχή ΚΤΕΟ πρόσβαση από οδό αεροπορίας).

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos