Το «Ρομάντσο» σώζει την Πλατεία Θεάτρου - Γιόγκα στον δρόμο

10 Ιουνίου 2015 11:54

Αν είστε αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, αξίζει τον κόπο να κατηφορίσετε μέχρι την οδό Αναξαγόρα, ένα βήμα από την κίνηση της Πειραιώς, για να «οσφρανθείτε» τη θετική ενέργεια που σκορπίζει η καταλυτική, όπως αποδεικνύεται, παρουσία του «Ρομάντσο».

Σχεδόν 18 μήνες μετά την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της πρώτης θερμοκοιτίδας για νέους δημιουργούς στην Αθήνα, ο Βασίλης Χαραλαμπίδης και οι συνεργάτες του ετοιμάζονται για το δεύτερο «Γεράνι - Δημιουργική Γειτονιά», ένα τριήμερο δράσεων που εξακτινώνονται στην ευρύτερη γειτονιά, από την πλατεία Θεάτρου μέχρι τις παρυφές της Ομόνοιας. Το πρόγραμμα ξεκινάει την Παρασκευή και περιλαμβάνει γυμναστική στον δρόμο, περιπάτους, φαγητό, μπάσκετ (!) στην ταράτσα του «Ρομάντσο», εκθέσεις, παρουσιάσεις, συζητήσεις, συναυλίες στο κτίριο, σε μια προσπάθεια των διοργανωτών να συστήσουν την περιοχή σ' ένα ευρύτερο δίκτυο ανθρώπων, που ενδεχομένως δυσκολεύεται να «κατέβει» στην Ομόνοια.

 

Στον ενάμιση χρόνο που λειτουργεί το «Ρομάντσο», έχει καταφέρει να συσπειρώσει ένα σημαντικό τμήμα της δημιουργικής κοινότητας, αλλά κυρίως έδωσε ζωή σε μια γειτονιά που οι περισσότεροι Αθηναίοι είχαμε ξεγράψει. Ηδη από το φθινόπωρο του 2012, με την εφαρμογή του «Ξένιου Δία», η περιοχή εμφάνισε χαμηλότερους δείκτες επικινδυνότητας. Ο Βασίλης Χαραλαμπίδης, ο «ιθύνων νους» και η «ψυχή» τόσο του «Bios» όσο και του «Ρομάντσο», θυμάται πως, όταν οι εργασίες ήταν σε εξέλιξη στο κτίριο της οδού Αναξαγόρα, η ευρύτερη γειτονιά κατέρρεε. Αυτή η τάση έχει σήμερα αναστραφεί και η βασική ένδειξη δεν είναι ότι εδώ κοντά άνοιξε φέτος ένα από τα πιο «μοδάτα» μπαρ του κέντρου της Αθήνας, το Spinster στην οδό Ικτίνου.

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις αφομοίωσης των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται εδώ», μου λέει ο Βασίλης Χαραλαμπίδης. Από αυτή την άποψη, το «Ρομάντσο» έχει παίξει καταλυτικό ρόλο, καθώς πολλές από τις εκδηλώσεις των ξένων κοινοτήτων (εκλογικές διαδικασίες, γιορτές κ.λπ.) πραγματοποιούνται εκεί. Κινητικότητα παρατηρείται και στην ενοικίαση χώρων γραφείων (κυρίως από μουσικά συγκροτήματα) αλλά και μεμονωμένων διαμερισμάτων. Η ομάδα του «Ρομάντσο» έχει πολλά σχέδια για τη γειτονιά, που φτάνουν μέχρι και την πλατεία Ομονοίας. «Αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό της γειτονιάς και "μολύνοντας" δημιουργικά τις επιχειρήσεις και τα μαγαζιά της».

​Γεράνι 2015 – Δημιουργική γειτονιά, Παρασκευή 12 - Κυριακή 14 Ιουνίου, όλες οι δράσεις είναι ανοιχτές και δωρεάν προς το κοινό.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos