Οταν ο Τσαρούχης ζωγράφιζε το φως του Πειραιά: «Θα ήμουν ένα τίποτα αν μικρό παιδί δεν το είχα δει»

10 Δεκεμβρίου 2019 23:24

Οι εμπνευσμένες σκιές του Γιάννη Τσαρούχη σε μία έκθεση.

Γεννημένος στον Πειραιά, επηρεάστηκε από το φως και τις διαθλάσεις του. Ο καλλιτέχνης που ισορρόπησε τις ευρωπαϊκές προσλαμβάνουσες με το λαϊκό στοιχείο του τόπου του
Tριάντα χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Τσαρούχη και το έργο του συνεχίζει να φωτίζει, αναλλοίωτο, μέσα στα χρόνια.

«Eρριμμένες σκιές» του Γιάννη Τσαρούχη
Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, η ημέρα που συμπληρώνονται τα τριάντα χρόνια μετά το θάνατο του ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη, εγκαινιάζεται στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη στο Μαρούσι, η έκθεση με τον τίτλο «Eρριμμένες σκιές» που θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 15 Μαρτίου 2020.
Στην έκθεση αυτή, παρουσιάζεται μέσα από έργα και σπουδές που ανήκουν στη συλλογή του Ιδρύματος καθώς και μέσα από γραπτές προσωπικές του μαρτυρίες, η μελέτη του καλλιτέχνη για το φως και ειδικά για τις ερριμμένες σκιές, με τις οποίες αρχίζει να ασχολείται τη δεκαετία του ΄50 δουλεύοντας τη σειρά έργων με τα καφενεία ή τους εμβληματικούς ναύτες. Η μελέτη του αυτή αφορά τόσο τις ανθρώπινες μορφές που ζωγραφίζει όσο και όλα τα θέματα που προσεγγίζει καθώς και τις σκηνογραφίες του.

 Το λιμάνι της Χίου πριν από την ανατολή, 1965, Ακουαρέλλα σε χαρτί, 15,5 Χ 31,0
Τσαρούχης: Θα ήμουν ένα τίποτα αν δεν είχα δει, μικρό παιδί, το εξαίσιο φως του Πειραιώς
Αναφέρει χαρακτηριστικά για τη δουλειά του αυτή ο Γιάννης Τσαρούχης «…αυτό που ονομάζουν σήμερα αναγέννηση στη ζωγραφική μου, συνεχίζει με μαθηματική ακρίβεια την επανάσταση μου να είμαι κοντά στη ζωή. Δεν ενδιαφέρομαι για επαίνους παλαιών πολεμιστών. Η ομοιότης των έργων μου με την αναγέννηση, είναι και ηθελημένη και συμπτωματική {…} Είχα πολλούς δασκάλους και είδα πολλές εκθέσεις και μουσεία. Έμαθα πολλά από πολλούς, όμως θα ήμουν ένα τίποτα αν δεν είχα δει μικρό παιδί το εξαίσιο φως του Πειραιώς».

Ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα πάνω στο έργο του Τσαρούχη
Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζονται ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και δράσεις για παιδιά και έφηβους που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

 Καφενείο Μαυροκέφαλου, 1966, Νερομπογιά σε χαρτί kraft, 49,5 Χ 64,0

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ την έκδοση του καταλόγου υποστήριξε αποκλειστικά η AlphaBank. Επιμέλεια έκθεσης Νίκη Γρυπάρη.

iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos